Podrška turističkim poduhvatima: Izmjene Državne studije lokacije “Sektor 5” i “Sektor 2”...

Podrška turističkim poduhvatima: Izmjene Državne studije lokacije “Sektor 5” i “Sektor 2” Herceg Novi

2
Podijeli

Na početku sedmice, 20.avgusta, Vlada Crne Gore je, bez održavanja sjednice, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova Vlade, donijela Odluku o izradi lzmjena i dopuna Državne studije lokacije „Sektor 5“ – Kumbor i Odluku o određivanju rukovodioca izrade lzmjena i dopuna Držvne studije lokacije „Sektor 5“ – Kumbor.

Kako je ranije saopšteno iz resornog Ministasrtva najvećim dijelom ovog zahvata gazduje Azmont Investments, d.o.o, koji posjeduje pravo dugoročnog zakupa lokacije kasarne “Orijenski bataljon” Kumbor.

Picerija i restoran

Na području kasarne je u avgustu 2013. godine, započet projekat Portonovi. Tada je najavljeno da će do maja 2016. biti završen kompleks i prvi “One and only” hotel u Evropi, sa 110 luksuznih soba, apartmana, vila i spa-centrom na 3.000 kvadrata, marinom sa 250 vezova, restoranima i barovima, bulevarima, plažnim i kantri klubovima, luksuznim vilama…

– Proces izgradnje objekata se radi paralelno sa procesom izrade tehničke dokumentacije za naredne objekte, koji su planirani za gradnju. Kroz ove interaktivne procese ukazala se potreba za unaprjeđenjem infrastrukturnih rješenja, kao i rješavanjem nekih neusaglašenosti koje su evidentirane na samom terenu. Zbog toga je Azmont investments d.o.o. podnio inicijativu za izradu izmjena i dopuna DSL Sektor 5 – objasnili su u MORT-u dodajući da je Azmont dostavio Masterplan.

Inicijativu za izradu izmjena i dopuna DSL je podnijela i kompanija Carine d.o.o., čije parcele se nalaze u neposrenoj blizini Azmont investments d.o.o.

Planska podloga za gradnju od ušća Sutorine do Igala

Vlada je utvrdila i Nacrt Državne studije lokacije „Sektor 2“ – ušće Sutorine – lgalo, sa Programom održavanja Javne rasprave, koja  će trajati 15 dana.

Prethodno je usvojila Odluku o donošenju Državne studije lokacije Sektor 1 – Rt Kobila – Njivice – Ušće Sutorine, do donošenja plana generalne regulacije Crne Gore.

Površina zahvata DSL iznosi 80,87 ha na kopnu i 70,64 ha na moru.

U tom zahavti planiran je  turistički kompleks (turističko naselje) na Rtu Kobila, uz stroge uslove zbog konfiguracije terena , uklapanja u okruženje, poštovanje autohtone arhitekture. Zabranjena je svaka gradnja na kupalištima, osim pratećih sadržaja za potrebe rekreacije, zabave i usluga u vidu sezonskih objekata.

Planirana je marina kapaciteta 150 vezova. Za postojeći hotelski kompleks Iberostar Njivicama, predviđena je rekonstrukcija sa dogradnjom i nadogradnjom postojećih objekata i izgradnjom novih hotelskih kapaciteta visoke kategorije.

Za lokalitet Pećina u planu je izgradnja hotelskog kompleksa kategorije četiri ili pet zvjezdica.

Tenderska komisija objavila je, inače, nekoliko beuspješnih javnih poziva za učešće na Međunarodnom javnom tenderu za izdavanje u dugoročni zakup zemljišta i akvatorijuma na lokaciji između Njivica i ušća Sutorine. Riječ je o dugoročnom zakupu, na period od 31 do 90 godina, a u taj period ulazi i gradnja i upravljanje turističkim kompleksom.

2 Komentari

  1. kako niko ne konta da su dva spica zelena zajedno sa prevlakom simbol Herceg Novog. Suludo je to devastirat. Bukvalno nema slike iz Herceg Nocog bez toga brda. Pritom kad jos znamo da je crnogorski Kim Jong-Un bacio shapu tu. Lik koji je pomocu PR trika sa Pamelom Anderson pokysho da uzotima bolnicu.. Ima li koga doma??

    18
    2

Ostavite komentar

*

code