„Podvodna fotografija“ u Luštica Bay-u

„Podvodna fotografija“ u Luštica Bay-u

646
0
Podijeli

Izlozba Stephan KyutchukovIzložba „Podvodna fotografija“ Stefana Kjučukova /Stephan Kyutchukov/ biće upriličena u Luštica Bay marina naselju, sjutra u 18.30 časova. Izložba se sastoji od 24 umjetničke fotografije namijenjene otkrivanju fenomenalne ljepote svijeta okeana i njegove intrigantne prirode. Fotografije su nastale tokom umjetnikovih putovanja u različite zemlje uključujući Meksiko, Palau, Indoneziju i Egipat.

Takođe biće predstavljene crnogorske podvodne fotografije, snimljene tokom istraživanja u našim priobalnim vodama. Kjučukov, advokat iz Bugarske, inače stanovnik Luštica Bay-a, godinama je impresioniran podvodnom fotografijom.

Picerija i restoran

„Podvodna fotografija je došla u moj život kao nastavak napredovanja u mom hobiju – ronjenju. Kada je taj hobi postao rutina, i kada sam ga savladao u mjeri koja je dozvoljavala da počnem da primjećujem podvodni svijet u punoj ljepoti, pojavilo se bezbroj mogućnosti i kao najvažnija iskristalisala se fotografija. U mom slučaju, ispostavilo se da je podvodni svijet strast koja je osvojila mnoge tvrđave iz mog djetinjstva koji su izgledale nepobjedive poput skijanja, aviomodeliranja i jedrenja. More je ogromno mjesto, i ispod i na površini. Shvatio sam da je fotografija jedini način da blago podvodnog carstva bude otkriveno i da se posmatraju njegovi stanovnici. Postoji beskonačan broj prelijepih stvorenja veličine 10, 5, 1 milimetra, praktično nedostupnih golom ljudskom oku. Njihovu ljepotu je obično nemoguće primijetiti, a kamoli cijeniti. Njihove jarke boje i detalj njihovih oblika, zarobljeni na makro-fotografijama, su upečatljivi i očaravajući“, rekao je umjetnik povodom izložbe.

Kjučukov, sertifikovani tehnički i pećina ronilac je otkrio ronjenje još 2001. godine, a devet godina kasnije podvodna fotografija je počela da prati njegove avanture. Završio je fotografske studije kod čuvenog britanskog fotografa Martina Edža /Edge/.

Njegove omiljene destinacije su vode Indijskog okeana, naročito Indonezije, ali najbliži i najočigledniji podvodni raj je Crveno more. U mikronezijskom Pacifiku dubine kriju mnoge potonule brodove i njihove priče, a obala Meksika je dom mnogih morskih sisara i ajkula.

Veliki je pobornik zaštite podvodnih ekosistema. Zalaže se da pravila i propisi ronjenja adekvatno prate zadovoljenje potreba ekosistema, nikako suprotno, ističući moto jednog od najpoznatijih svjetskih obrazovnih sistema za ronioce: „Ponesi samo dobre snimke/fotografije, ostavi samo mjehuriće“ / Take only pictures, leave only bubbles/.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code