PODVODNI KABL OPATOVO-SV. NEĐELJA ZA SIGURNO NAPAJANJE STRUJOM TIVTA, NOVOG I MORINJA

PODVODNI KABL OPATOVO-SV. NEĐELJA ZA SIGURNO NAPAJANJE STRUJOM TIVTA, NOVOG I MORINJA

310
0
Podijeli

Obavljene su sve pripreme za rezervno napajanje strujom za tri trafo stanice, Tivat, Morinj i Bijela iz pravca Gradiošnice, pa je danas počelo postavljanje novog 35-kilovoltnog podmorskog kabla, dužine 532 metra, između Opatova i rta Sv. Neđelja u Kamenarima.

Stari havarisan kabal iz 50-ih godina prošlog vijeka je uklonjen i žitelji ovog dijela Boke više neće imati problema sa napajanjem.
Prema riječima Gorana Kovačevića, iz tivatske Elektrodistribucije, koga smo zatekli na Opatovu sa radnicima podgoričkog Televexa, na ovaj način će se značajno povećati bezbjednost i pouzdanost napajanja tivatske i hercegnovske opštine.
– Rekonstrukcija je uslijedila nakon dvije godine od havarije koja se desila na dotrajalom kablu. Riječ je o ulaganju EPCG od preko 200 hiljada eura, od čega su 130 hiljada radovi, a 70 hiljada eura košta savremeni kabal. Danas će biti završeno polaganje od jedne do druge obale zaliva, a narednih dana uslijediće opremanje samih kablovskih kula u Opatovu i Kamenarima – ističe Kovačević.
Obaveza izvođača radova je i da sa jedne i druge strane zaliva uredi lokacije, jer se radi o samoj obali koja mora biti spremna za turističke aktivnosti.
Srđan Laković iz podgoričkog Televeksa potvrđuje da rokove neće prekoračiti:
– Specifičnost projekta je to što prvi put naša firma radi podvodni kabal i danas je najteži dio posla, polaganje ispod mora. Uključeni su i ronioci, jer je dubina i do 50 m.
Inače, trasa kabla se sastoji od dvije kopnene, po jedna na svakoj strani obale i jedne podmorske dionice, dužine 532 m. Planirana investiciona ulaganja EPCG u izgradnju, opremu i održavanje elektro mreže u Boki i Budvi za predstojeću sezonu su preko milion i 600.000 eura. Za Budvu je opredjeljeno 582.000, Kotor 547.172, Tivat 129.000, Herceg Novi 406.800 eura.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code