POČETAK SEZONE BEZ VODE – U NOVOM STARA PRIČA

POČETAK SEZONE BEZ VODE – U NOVOM STARA PRIČA

0
Podijeli

herceg_novi_centarIz Direkcije za upravljanje sistemom u Hidroelektrani Trebišnjica, potvrdili su Radiju Jadran da će večeras od 1 sat iza ponoći pa do 7 ujutru, 16 km dug tunel Hidroelektrane biti ispražnjen. Tako će biti sve do 20. juna u ponoć, kada će opet početi njegovo punjenje, a Herceg Novi će opet dobijati oko 400 sekundnih litara vode iz Bilećkog jezera preko Plata.

Novljane i turiste očekuju drastične restrikcije, po 20 sati dnevno, mada po riječima tehničkog direktora „Vodovoda“ , Milorada Velaša, biće dovoljno 200 sekundnih litara iz lokalnih izvorišta (Opačica, Mojdež i Podi), da bi po 4 sata svi imali vode.

Picerija i restoran

Građani uzaludno negoduju zbog ovakve situacije na startu turističke sezone. Mnogi su ugradili hidrofore, poput vlasnika apartamana „Spinaker“, Dragana Mračevića.

 

– U Herceg Novom imamo amaterski turizam, klijentelu čine uglavnom mladi, a oni ne traže više od kreveta. Zato smatram da ovakva nestašica vode ne može posebno ugroziti takav turizam – kaže nam Mračević.

Međutim, nije lako objasniti i ne proći bez kaznenih penala zbog suvih slavina po 20 sati dnevno u hotelu kakav je „Hunguest hotels Sun resort“. Standard i kategorizacija sa 4 zvjezdice ne mogu se opravdati.

– Sigurno da ćemo dobijati minuse turističkih grupa. Oni će to obilježiti kao negativan poen naše ponude, iako za to nismo krivi, tako da  će to biti ne samo loša reklama za nas nego na kraju sezone ćemo možda plaćati kazne agnecijama – kaže pom.direktora za pravne, kadrovske i opšte poslove u „Sun resortu“, Ivana Bojović.

Toliko puta ponavljano alternativno rješenje za snabdjevanje vodom, pruključak Herceg-Novog na Regeionalni vodovod i dalje je aktuelno, ali:

– Lokalna uprava ne odgovara na naša predložena tehnička rješenja, a dali smo ih prvi put još u januaru 2010.godine. Sve opštine sa primorja su se priuključile. Za 20 dana će vodu iz Regionalnog vodovoda dobiti i Ulcinj, samo nikakve komunikacije već 5 mjeseci nemamo sa čelnicima Herceg Novog – navodi Zoran Bošnjak iz Reginalnog vodovoda.

Predsjendik opštine Dejan Mandić stalno pominje 2 mogućnosti za prihvatanje vode iz Regionalnog vodovoda, ali ni jedna da se realizuje.

– To su dva pomorska ispusta, na Opatovu kod Lepetana i drugi sa Luštice, sa Pristana ka Đenovićima. Za prvu mogućnost  nedostaje cjevovod od Tivta do Lepetana, a na novskoj strani treba i rezrvoar, pumpna postrojenja, što je dosta skupa investicija. Zato je realnija mogućnost da investitori na Luštici, engleski Nord Star, ali i drugi, umjesto plaćanja naknade za komunalno uređenje, ulože u izgradnju vodovoda i priključka za Regionalni – ponavlja, po ko zna koji put, Dejan Mandić. On nam kaže da treba  razmotriti i tehničku mogućnost da cjevovodom kojim je Herceg Novi davao višak vode Tivtu, sada iz Tivta voda stiže Novom.

Ipak, sve je kasno za ovu, a vjerovatno i za sljedeću godinu. Nesnalaženje, prazna opštinska kasa, iz koje, kako saznajemo, već 13 mjeseci nema para ni za poreze i doprinose na plate zaposlenih, uzimaju polako danak ne samo hercegnovskom turizmu.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code