Pogledajte kako su se sadile palme u Herceg Novom prije 20 godina

Pogledajte kako su se sadile palme u Herceg Novom prije 20 godina

23
Podijeli

Krajem avgusta ove godine navršilo se 20 godina otkako je u Herceg Novom obavljena velika sadnja palmi raznih vrsta, koje su vremenom postale jedan od zaštitnih znakova grada. Praktično nije bilo dijela grada kojeg nije krasila raskošna krošnja ovih stabala. Danas, svjedočimo svakodnevno nemilim prizorima kako te iste krošnje “savijaju” grane i gube bitku sa štetnikom surlašem.

Kada, gdje i koliko ih je posađeno, za Radio Jadran priča inicijator ove velike akcije, viši naučni saradnik Instituta Igalo, dr sci Ljubo Radojičić. On je priloženom foto dokumentacijom iz svoje arhive, na možda najbolji način – slikom, napravio poređenje iz vremena kada su posađene i aktuelnog kada vlada epidemija palminog surlaša i sve je manje prirodnih spomenika kulture.

Picerija i restoran

“Ovu akciju sam preduzeo sa željom da se što više poveća fond zelenila u okruženju Instituta “Dr Simo Milošević “, pa smo najprije posadili palme ispod Titove vile i na Petlji u Igalu. Sve je išlo u prilog mojem višedecenijskom angažmanu da se realizuje vizionarska ideja prof. dr Milutina Živkovića da se Igalo proglasi liječilišnim mjestom”, prisjeća se dr Radojičić.

Kako dalje pojašnjava dr Radojičić, ovakvim proglašenjem Igalo bi bilo definitivno zaštićeno, jer bi bilo obavezno da se za svakog pacijenta obezbijedi određena kvadratura zelenih površina uz sav ostali specifični režim koji važi za liječilišno mjesto. Međutim danas:

“Sa žaljenjem mogu da konstatujem da nijesam uspio premda mi je to bio najproritetniji zadatak protekle tri decenije”, priznaje  dr Radojičić.

Duž novske rivijere, u zoni morskog dobra, tada je posađeno 150 stabala palmi, nabavljenih iz domaćih rasadnika. Godinu kasnije, obavljena je obnova propalih i otuđenih sadnica i posađeno ih je još 50, precizira se u izvještaju mr Anta Sterniše, koji je dostavio  Morskom dobru, a u koji je Radio Jadran imao uvid.

U izvještaju se kaže da je sadnja palmi obavljena na obali Nikole Kovačevića gdje ih je posađeno čak 70, zatim u Zmijicama u Zelenici gdje ih je zasađeno 57, u Igalu na Petlji zasađeno je 50, u Meljinama 15, a na štealištu kod hotela Plaža 8.

“Ipak, mogu da konstatujem da se sve ove palme za sada odlično drže, sem dvije ili tri koje su posječene kod hotela “Plaža” ispod vile “Beko”, mada mislim da nijesu posječene zbog napada surlaša, jer nije riječ o phoenix-u”, ustvrdio je dr Radojičić.

U izvještaju mr Sterniše navodi se da su najviše posađene sadnice palme koja danas “iščezava” – phoenix canariensis. Tako je  50 komada našlo mjesto duž Obale Nikole Kovačevića ’97 god, a godinu kasnije još 20 , a 15 Phoenixa  je zasađeno i u Meljinama. Osim ovih, phoenix i waschingtonia filifera  posađene su i u Zelenici ispod OŠ Ilija Kišić, na pristaništu ispod bivše željezničke stanice, te na lokaciji Zmijice. Najprije je ’97. zasađeno 32 komada, a godinu kasnije još 25. U Meljinama je posađeno 15 komada phoenixa u drvorednom rasporedu, dok je u Igalu na Petlji u manjim i većim grupacijama posađeno 50 komada chamaerops humilis i chamaerops excelsa. U izvještaju se dalje navodi da je na Šetalištu Pet Danica, u neposrednoj blizini Hotela Plaža sa zapadne strane zasađeno 8 komada waschingtonia filifera i chamaerops excelsa, i to ’97. 3 komada, a godinu kasnije još 5. Uz palme je tada, pod kontrolom dr Radojičića, nabavljena i humozna zemlja i ”glistenjak” za kvalitetniju sadnju.

Akcija sadnje palmi tada je sprovedena u saradnji sa Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom.

Možemo li danas odgovornijom, efikasnijom, stručnijom i zajedničkom strategijom,  od lokalnih zajednica do države, od svakog pojedinca do preduzeća u čijem dvorištu postoje palme, zaustaviti njihovo propadanje i početi s obnavljanjem uništenog fonda?

23 Komentari

 1. Za komentare (jadno,maliboro, greota sramota) je jedno zajedničko da su ih pisali “stari novljani”.
  Njima ništa nevalja i u sve sumnjaju. Kod kuće imaju ogledalo pa neka se malo pogledaju i popričaju sa sobom. Tek će onda da vide šta je jadno i greota sramota.

 2. Da sjećanje ne bi blijeđelo mora brže da kruži energija kroz mozak,tj.da se čovjek oznoji.U suprotnom se činjenice i misli pomješaju.Neki su starci svježiji od neke đece.

  5
  2
 3. Mozda ipak treba u buducnosti saditi vise npr recimo magnolije,mnogo brze rastu nemaju stetocine kao sto je surlas..Palma prelijepo izgleda ali treba cekatii opet 30 godina da poraste i pitanje je da li bi ih ponovo ovakva epidemija dotukla

 4. I ja se sjećam ove velike akcije sađenja palmi. Svjedok sam da su sve ove palme nabavljene iz rasadnika palmi mog komšije Božidara Šuberića sa Savine. Isto se sjećam da je sve palme prevezao autoprevoznik
  Mračević iz Igala, čiji se kamion vidi na slici sa petlje u Igalu.
  Smatram da se ovakva akcija teško može više ponoviti.

  8
  1
 5. Igaljani nijesu u pravu, jer i ja sam igaljanin i lično sam bio angažovan
  od doktora Radojičića i učestvovao u sađenju svih palmi na pomenutim
  lokacijama. Tačno je da su postojale starije palme ispod Titove vile,
  ali ove koje su sađene se vide na slici.
  Igaljani to očigledno nijesu htjeli vidjeti.

  10
 6. Samo bi posjetio g-dina Radojičića palme u Igalu ispod Vile posadjene su mnogo ranije 1976-1977 odmah po izgradnji Vile Galeb znači ima i 40 godina ..ja sam odrastao u Igalu i dobro se sjećam.

  3
  6
 7. Koliko vidim, mediji bruje o zarazi palmi, a nadlezni cute. Narode, sta nam je ciniti? Izgleda da cekaju da sva stabla propadnu, pa da nam saopste da ih posjecemo.

  18
  2
 8. Ove slike bude nostalgiju. Ne znam zasto, ali kad god odumire neko drvo, osjetim tugu. Mozda zbog simbolike, jer drvo nije nista drugo do mi sami. Kada su posjekli ono ogromno drvo na magistrali, na onoj krivini iza semafora prema Igalu, bio sam bijesan, jer mi je kroz glavu proslo mnogo sjecanja, a posebno sjecanje na mog djeda koji vise nije medju nama. Nekada bismo tu i zastali, bas u hladovini tog drveta. Tad sam bio potpuno bezbrizan i srecan. Ako mene pitate, onaj ko tako lako dopusta da odumire drvece, budite sigurni da bi se isto tako ponio i prema nasim zivotima. Neko je rekao: ” Cak i kada bih znao da će svijet sutra propasti, ipak bih posadio stablo.” Dragi Novljani, molim vas da se udruzimo i pokrenemo akciju da vratimo ovom gradu zelenilo zbog nas, nasih predaka i nasih potomaka.

  32
 9. a mi, učenici osnovne škole u Zelenici, davne 65.sadili palme u dvorištu uz magistralu, a poslije desetak godina akcijama omladine ozelenjavali magistralni pojas kroz Kumbor.

  22
 10. Od kad nije bili organizivane sadnje na javnim povrsinama,da li ce vlast staviti prst na celo i uraditi nesto da se uljepsa nas grad ili cemo i dalje uzivati u draci ili betonu.

  24
 11. Neki dan sam procitao jedan komentar gdje nas citalac predlaze prijavljivanje volontera za zastitu palmi od surlasa,naravno da bibse on sam prvi prijavio.To mi nekako uliva nadu da pistoji jos neki sjor Tripo.Predlazem da se citaoci i stvarni zaljubljenuci u svoj grad javljaju sa svojim idejama i da se o tome stvarno razmisli,siguran sam da ce tu biti izuzetnih predloga.Znate sve ovo sto slusamo zadnjih godina ima apsolutno politicku konotaciju,gadi mi se od toga.

  23
  1
 12. Neku dan mi rece jedan stariji Novljanin da je sedam palmi kod pumpe na mulu,kod topa posadio Tripo Klisura 1958god kad je Jadran prvi put osvojio titulu,sedam palmi za sedam igraca(prva postava),kazu posadio bi ih vise ali nije bilo mjesta.Nije lose da se cuje o ovakvim gestovima nasih zaboravljenih Novljana.Ko zna koliko je bilo obakvih zaljubljenika u svoj grad i nas Jadran.

  59

Ostavite komentar

*

code