„POGLEDI SA MAMULE“ ŽELJKA ČERNOUSA

„POGLEDI SA MAMULE“ ŽELJKA ČERNOUSA

0
Podijeli

Novljanin Željko Černous, po profesiji fizioterapeut, ali ovdašnjoj javnosti poznat i kao svojevrstan hroničar zbivanja u gradu pod Orjenom, izdao je petu knjigu pod nazivom “Pogledi sa Mamule”.

Černous je, kao i mnogo puta do sada, nastojao da ovom zbirkom priča i pjesama, na njemu svojstve način, satirično, ukaže na probleme i događaje na gradskim ulicama, u društvu i okruženju.
“Inspiraciju jesam pronašao u Mamuli, zato knjigu i počinjem pričom “Pogledi sa Mamule”, a završavam pričom “Adio Mamula, Mamula mia”, kazao je Černous gostujući u studiju Radija Jadran.
“Nekako mi se sav naš grad učinio drugačije sa Mamule, pa mi je misao krenula u širinu – da li sa Mamule naše zgode i nezgode izgledaju drugačije. Te priče se tiču svega onoga što nas raduje i tišti u ovome gradu”, kazao je Černous.
Knjiga je zbir tridesetak priča i 5 novih pjesama, koje su ranije izlazile u „Novskim novinama”. Za sebe Černous kaže da nije neka literalna veličina, ali jednostavno smatra da za bilježenje događaja u gradu, onako kako ih on vidi, ima neko “šesto čulo”. Način njegovog pisanja neki su upoređivali sa legendarnim autorom “Velog” i “Malog mista”, Miljenkom Smojeom.
“Bez želje da se upoređujem sa velikim Miljenkom, ali i on i ja imali smo taj neki štuf da nađemo i ismijemo neke ljude i događaje. Kao na primjer, ovi naši što u Skupštini danima sjede i zasijedaju da riješe neki problem, koji smo mi samo apostrofirali kroz neku smiješnu priču ili pripovjetku, bez namjere da prozivamo bilo koju partiju ili bilo koga da je kriv po političkoj pripadnosti. Samo kažemo – kriv si – po imenu i prezimenu, što ne radiš svoj pos’o, nema veze u kojoj si partiji”.
Černous će nastojati da upriliči književno veče, na kojem bi predstavio novu knjigu, no za sada još ne zna kad će to biti i gdje. Ipak, s ponosom ističe da mu je na prezentaciji pretposljednje knjige stihove kazivala legenda jugoslovenskog glumišta, Milena Dravić.
Ono što ovog harizatičnog Novljanina, koji kako kaže nije pisac “ispred ni iza vremena, već onaj koji je sada i tu”, u narednom periodu očekuje rad na knjizi “Iz pera Škrabala Brzića”, gdje će napraviti retrospektivu svih suđenja novskom karnevalu, odnosno skup tekstova koje je radio za suđenje karnevalu.
Knjigu “Pogledi sa Mamule” zaintersovani neće biti u prilici da kupe, jer svoje knjige Željko Černous dijeli prijateljima, ali će nastojati da nekoj od knjižara u gradu ustupi paket knjiga kako bi oni koji žele mogli da je preuzmu besplatno.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code