Pohara palminog surlaša: Tretman palmi pesticidima ide sporo, ”kišobrana” sve više

Pohara palminog surlaša: Tretman palmi pesticidima ide sporo, ”kišobrana” sve više

6
Podijeli

Preko 2000 palmi na području Herceg Novog u riziku je od napada štetočine, crvcenog surlaša, koji posljednjih godina hara Mediteranom. Čak i 167 palmi, koje su samo ovog mjeseca  preventivno tretirali iz Stambeno komunalnog preduzeća, nije sigurno. Nadležni opštinski Sekretarijat i dalje nastoji da pored tretmana pesticidima, u sradnji sa Opštinama Tivat, Kotor i Budva  obezbjede 200 hiljada eura za kupovinu specijalne mašine za efikasniju zaštitu. Iduće sedmice bi konačno trebalo i da uslijedi dogvor kao znak zajedničke strategije, jer surlaš drastično mijenja sliku svih gradova.

palme-surlas-12Do sada je ekipa JKS obavila četiri dendrohirgije na palmama koje su već napadnute, jer postoji mogućnost da budu spasene.

Picerija i restoran

Svakodnevno Jadranu stižu fotografije zaraženih palmi – kišobrana sa rivijere gdje je počela prava pohara među, najprepoztnatljivijom  vrstom – kanarska datula. Iz JKS su odredili za tretiranje danas Zeleniku, zonu morskog dobra i dvorište OŠ “Ilija Kišić”.

Od prošle godine do sada uklonjeno je 6 palmi, a treba ukloniti još četiri iz Dječijeg doma u Bijeloj. Na javnim površinama je 360 palmi o kojima treba da brine JKS, ali ih je nekoliko puta više na privatnim posjedima. Vlasnici, kako građani tako i preduzeća i kompanije, izgleda nijesu ozbiljno shvatili upozorenje Fitosanitarne uprave i Opštine Herceg Novi da treba da zakažu tretman pesticidima, bilo u JKS, ili  u poljoprivrednim apotekama Zožeta i Kalia. Samo tako mogu spasiti sopstvena stabla i koliko toliko zaustaviti zarazu.

palme-surlas-14Tretman pesticidima, koji je za sada jedino sredstvo borbe protiv surlaša, košta 10 eura i treba ga ponoviti tri puta u razmaku od  40 dana, a u dogovoru sa licenciranom firmom koja ga obavlja. To je malo novca u odnosu na vrijednost koju ima jedna palma stara više decenija, nezamjenljiv ukras ovog podneblja.

Prema nalogu Fitosanitarne inspekcije do daljnjeg je zabranjeno samostalno orezivanje i tretiranje palmi, bez saglasnosti i naloga Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Opštine Herceg Novi.

Evo, još jednom kontakta licenciranih preduzeća, koje treba odmah pozvati ukoliko imate u svom dvorištu palme: Komunalno stambeno (kontakt telefon: 031 324 999), Poljoprivredna apoteka „Zožeta“ (kontakt telefon: 031 324 277) i Poljoprivrena apoteka „Kalia“ (kontakt telefon: 067 629 758).

6 Komentari

 1. Sve je počelo 2012 kada je Surlaš napao palme u Ulcinju i sve ih opustošio.
  Pisao je jedino Radio jadran o tome:
  “Zbog napada crvenog palminog surlaša, poznatijeg i pod nazivom “oliver”, početkom novembra prošle godine(2012) uništena su dva stabla palme u Ulcinju. Kako je ovaj insekt dospio u Crnu Goru – još uvijek nije utvrđeno, ali s obzirom da je u Ulcinju “napao” palme stare 50 godina, stručnjaci pretpostavljaju da je preletio.”
  https://radiojadran.com/palme-napada-crveni-surla/

 2. Veliku štetu pravimo svojoj životnoj sredini,sve mjerimo eurima,nemamo osnovno znanje,školu preskačemo,masterima se hvale mame ,a mi smo sve više niđe i glumimo život,a svakodnevno ga drugome prekinemo.Uništavamo nesvjesno i neradom sve živo….

 3. Neki dan ide ova ekipa sto tretira palme kroz kumbor i preskace sve palme koje su na plazama ?? samo su tretirali palme u parku od kojih je jedna vec zarazena a preskocili su sve plaze i setaliste . koja je tu logika ? zar i to nisu javna mijesta ?

 4. Tretman treba da finansira Fitosanitarna uprava i inspekcija, jer njima je surlas prosao kroz proces uvoza zarazenih palmi i zato sto nisu sposobni vec 3 godina da ista preduzmu po tom pitanju. Dakle ne mjesec dana, ili godinu dana da nisu sposobni rjesiti problem, nego 3 godine!

  Zasto bi neko ko ima palmu ili palme 30ak godina u dvoristu, trebao odjednom da izdvaja pare za problem koji nije uzrokovao. Ionako ce mu surlas omoguciti da ostane bez palmi, i da ne placa pilanje i odrzavanje – a onda cist prostor za betoniranje.

  Trebalo se pitati ko je imao probleme sa surlasima u okruzenju, ko je rjesio probleme pa onda kako je rjesio. Cak i google tu moze dosta da pomogne. Ova naknadna pamet ce nama omoguciti da ostanemo bez palmi kao i bez oleandara sto smo ostali, a izgleda da cemo i bez mimoza ostati.

Ostavite komentar

*

code