Pokret za Kotobilje: Pješačenje, božanske vizure Boke, priče iz istorije kraja

Pokret za Kotobilje: Pješačenje, božanske vizure Boke, priče iz istorije kraja

1034
2
Podijeli

images_slike_dogadjaji_2015_razno_januar_kotobilj1Događaj u okviru zimskog turističkog programa u Herceg Novom, naslovljen kao “Vodič kroz istoriju Kotobilja” prilika je da sjutra stanovnici ovog kraja, ali i njihovi gosti saznaju brojne zanimljivosti ovog kraja i uživaju pri tom u prirodi i izuzetnim vizurama na ulaz u zaliv Boke i njegovo zaleđe.
Organizator je Eko Boka, Ogranak Herceg Novi. Okupljanje u samom Herceg Novom, na glavnoj autobuskoj stanici je u 9 sati. Međutim, ko nije u prilici za duže hodanje, može se priključiti sat kasnije kod Matkovića mosta, na spoju puta Podi – Trebesin sa pješačom stazom iz grada.
Kotobilj je mjesto od posebnog značaja za Novljane, ali još nije dovoljno poznato. Na Matkovića mostu počinje uvodna priča o ovom objektu, građenju, austrijskoj spomen-ploči, sanacijama, porodicama, velikoj vodi, Ljutom potoku, kući uz most, kafanama na putu od Herceg novog do Meteriza (17 kafana)…
Potom je predviđen ulazak u Kotobiljsku šumu, oazu guste mediteranske sađene šume, sa izvorima, Kotobiljski izvor i Zelenac, kao i starim pješačkim putevima, jer je tuda prolazila glavna komunikacija Herceg Novog sa zaleđem.
Slijedi penjanje na Tajno brdo, mjesto podno koga se odigrala presudna bitka za oslobođenje Herceg Novog od Turaka, opjevana čak u Gorskom vijencu. Tajno brdo je imalo svoju vojnu ulogu vjekovima, a posljednja je bila 1999. godine, prilikom NATO bombardovanja. Biće tu riječi o vojskama, njihovim strategijama, artiljiriji, planu odbrane Boke …
U produžetku, u unutrašnjosti stiže se u selo Kameno, nekada poznato po odličnom vinu, ali i po „ledarima“ koji su, vadeći snijeg iz orjenskih jama, snabdijevali ledom kafane i prve, tek napravljene hotele. Predviđen je i obilazak crkve Sv. Jovana i stare crkvene kuće, a onda odmor uz čaj kod Stanovčića u caffe baru Karakas. Odmornijima ostaje na raspolaganju i dječje igralište, odnosno aktivnosti na sportskim terenima.
Nakon pauze slijedi povratak u Novi. Organizatori napominju da je za ovaj događaj potrebna adekvatna obuća (jače patike ili gojzerice), topla odjeća i ruksak sa „sitnicama“ (kapa, rukavice, mobilni telefon, voda, marenda…).

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code