Polaganje kolektorskih cijevi u Zelenici i dalje otežavaju podzemne vode, ipak, manje...

Polaganje kolektorskih cijevi u Zelenici i dalje otežavaju podzemne vode, ipak, manje problema

6
Podijeli

Polaganje kolektorskih cijevi u Zelenici u dužini od 80 m i dalje usporavaju podzemne vode iz lokalnih potoka, ali turski Ćeltikćoglu i beogradski Millenium polako uspijevaju da taj problem umanje. Riječ je o “pripremnim” radovima koje je neophodno obaviti kako bi se mogao položiti preostali dio kolektora.

kolektor-semafor-zlPrema riječima direktora Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture, Milorada Velaša, očekuje se da će ovi radovi uskoro biti okončani, kako bi se pristupilo “glavnom” poslu:

Picerija i restoran

“Oni su praktično ispod potoka, gdje je bilo najviše podzemnih ali i vode iz samog potoka, skrenuli vodu u dužini od neka 3 m, na dionicu koja je već postavljena, tako da je sada manje problema. Čim se uđe u magistralu, gdje je neophodna još jedna cijev, uslovi za rad biće povoljniji”, navodi Velaš.

Počelo je ispitivanje postavljenih kolektorskih cijevi u Bijeloj, od kraja Bijele do hotela Delfin do pumpne stanice “Brodogradilište”, što će biti gotovo u narednih nekoliko dana. Postavljanje preostalih 20 m kolektorskih cijevi u Đenovićima krenuće po okončanju posla u Zelenici, kada će se tamno preseliti kompletna ekipa sa mehanizacijom.

Neke dionice već su i asfaltirane poslije  postavljanja cjevovoda:

“Vraćanje puteva u prvobtino stanje okončano je u Kumboru od Zmijice do bivše kasarne, gdje je postavljen habajući sloj asfalta. Trenutno se izvode radovi u Radničkoj ulici, iza zgrade bivšeg “Prvoborca”, gdje je od početka ulice do prodavnice Murišića postavljen prvi, noseći sloj asfalta, a dijelom ulice postavlja se i habajući sloj”, kazao je Velaš.

Da bi se Radnička ulica kompletno “renovirala”, neophodno je nivelisati i 60-70 m makadamskog puta koji vodi do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Postrojenje za preradu otpadnih voda praktično je izgrađeno, ali tek ovih dana se očekuje isporuka određene opreme za laboratoriju, neutralisanje i zaštitu neprijatnih mirisa, kao i agregat, koji će stići danas. Ostala oprema dolazi iz Turske.

Podsjetićemo da se novim, IV ankesom ugovora sa turskim Ćeltikćogluom, Opština „zaštitila“, jer ukoliko Ćeltićoglu do februara ne završi radove stiče pravo da preuzme gradilište i odabere novu firmu za taj posao.

Izgradnja kolektora “mirovala” je od zabrane izvođenja građevinskih radova prije početka glavne turističke sezone, a za nastavak je bilo neophodno usaglasiti, novi, IV Aneks ugovora sa izvođačem, turskim Ćeltikćogulom, što je učinjeno prije mjesec. Iako Aneksom nije definisan krajnji rok završetka radova, očekuje se da bi oni trebalo da završe do kraja godine, a testiranja do februara naredne. Izvođač radova dobio je, sa PDV-om, 1,466.000 eura.

Kompletan posao izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže, sa kolektorima, od septembra 2012. godine, obavlja turska kompanija Ćeltikćoglu, sa podizvođačima. Trebalo je da ga okonča 17. februara 2014. godine. Do sada nijesu ispoštovana tri aneksa osnovnog ugovora, od kojih je posljednji podrazumijevao da 18,8 miliona eura vrijedni radovi, budu gotovi u februaru 2015. godine. Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Nemiloj, projekat vrijedan 8,8 miliona eura, počela je 2012. a realizuje ga turska kompanija Mass Gintaš.

6 Komentari

 1. i tako gradio se jedan kolektor …. kad bude gotov svi ce biti srecni i veseli (doduse naj veseliji ce biti oni koji su se ovajdili njegovom izgradnjom).

 2. Ovo treba da uđe u udžbenike istorije, antologijsko postavljanje cijevi za kanalizaciju. Javite nam kada završite, do tada nas ostavite da se divimo umješnosti izvođača.

 3. ja imam jedno pitanje , zasto je npr kumbor tek sad kompletno asfaltiran, zasto nije prije sezone kad nisu imali nista vise da rade ? znaci citavo ljeto tusisti su se lomili preko sahti a mjestani lomili kola i objasnjavali kako jos nije zavrseno , da bi sad odjednom samo asfaltirali.
  to se moglo i prije sezone..

 4. Odkuda voda uz more i pored potoka? Oni to nijesu očekivali. Koliko dugo kopaju mora da su očekivali zlatne poluge. A ovaj Velaš očito da ima debeo razlog da štiti izvođače radova.
  Jedan visoki funkcioner iz predhodne opštivske vlasti reče da se to ne tiče opštive već banke i nadzornog organa. Reče i osta živ. Tako se ponaša i nova vlast prema ovom projekru.

 5. Svaki komentar u vezi kolektora i ove agonije oko gradnje,stvarno je nepotreban. Gledam ih svaki dan,to je strašno ,i ne znam ko ih plaća . Ali ne krivim radnike. Sad im smeta sunce,sutra kiša,pa vjetar,pa oblaci. Gospodo iz opštine,bivši i sadašnji ovo je vaše lice i naličje!!!

 6. Pazljivo citam ovaj tekst i sve prethodne o kolektoru. Pohvala na pohvalu! Evo 4 godine traje ovo mucenje, opstina nista ne preduzima a svaki clanak isti – duboko je daleko je, nekad je kriva voda nekad kisa, ponekad bome i investitor. Ne razumijem samo da li ovaj Velas brani sebe ili Turke. U svakom slucaju, u normalnoj drzavi, odavno bi vec neko ispitao ko za koga kako i zasto radi?
  Sad ocekujemo da se javi i Mracevic sa nekom alibi pricom. A ako slucajno ovi niksicki Turci nesto konacno i zavrse, definitivno evo ih oba sa pricom kako su se puno mucili i eto jedva zavrsili ko da su oni kopali.
  Mada, da su sve over godine radili krampom i lopatom, bolje bi bilo. Taman bi ovoliko trajalo.

Ostavite komentar

*

code