POLAŽU PROBNI ISPIT ZA UPIS U SREDNJE ŠKOLE

POLAŽU PROBNI ISPIT ZA UPIS U SREDNJE ŠKOLE

0
Podijeli

OS_Daso_PavicicCrnogorski polumaturanti, njih 7.300 od danas do subote polagaće ispite iz maternjeg jezika, matematike i predmeta po izboru, koji ne može biti likovno, muzičko i fizičko. Tako će se obaviti prva provjera znanja pred zvanačno polaganje predviđeno za narednu godinu. Riječ je o pilot projektu eksterne provjere znanja koji se probno organizuje u Osnovnim školama u Crnoj Gori.

Polumaturanti će se još samo ove godine upisivati u srednje škole bez polaganja polumature, a od sljedeće će to biti obaveza.

Picerija i restoran

Veoma je važno da se djeca upoznaju sa procedurom polaganja i vide kakvi su testovi kako bi bili spremni za ono što ih čeka naredne godine, kažu u Ispitnom centru. U Herceg Novom u četri Osnovne škole probnu polumaturu polagaće ukupno 298 učenika osmih razreda.

Najviše ih je u najvećoj  školi ’’Dašo Pavičić’’ 115, ’’Milan Vuković’’ 92, ’’Orjenski bataljon’’ 64 i u ’’Ilija Kišić’’ 27.

Svi direktori ovih obrazovnih ustanova kažu da su potpuno spremni da u naredna tri dana omoguće nesmetano polaganje probne polumature.

– Posebnih priprema za polaganje testova, koje su pripremili stručnajci iz Ispitnog centra, nije bilo. Sve ono što su učili kroz redovni plan i program tokom školske godine naćiće se na testu i nema razloga za tremu ili strah – smatra direktor OŠ „Dašo Pavičić“, Nikola Stojanović.

U  14 časova rezultati su postavljeni na sajtu Ispitnog centra, tako da učenici mogu vidjeti kako treba da izgleda pravilno odrađen test.

Danas će biti testirani iz maternjeg jezika, sjutra iz matematike i u subotu će pisati test iz izbornog predmeta.

Škole će, nakon što testove provjere u Ispitnom centru, rezultate dobiti za 10 dana.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code