Politički marketing: “Hrvatsko srce za Crnu Goru” HGI Od srca, Adrijan Vuksanović:...

Politički marketing: “Hrvatsko srce za Crnu Goru” HGI Od srca, Adrijan Vuksanović: Lako je dobivati glasove napadajući druge i biti uvijek protiv

1054
0
Podijeli

hgi-konvencija-3Sa večerašnje završne konvencije liste “Hrvatsko SRCE za Crnu Goru HGI Od srca, u Kotoru, poručeno je da Hrvati u Crnoj Gori imaju dovoljno veliko SRCE, koje kroz stoljeća nesebično daju za izgradnju i afirmaciju države Crne Gore kao demokratske i multikulturalne zajednice.

Nosilac liste “Hrvatsko SRCE za Crnu Goru – HGI Od srca”, Adrijan Vukasanović, kazao je da  su svojim stavovima, zalaganjem i radom, ne samo u ovoj kampanji, već i u cjelokupnom  četrnaestogodišnjem djelovanju na najbolji način reprezentovali hrvatski narod u Crnoj Gori.

Picerija i restoran

– Opet ističem ponos, što niko od naših članova, simpatizera i zvaničnika nije uradio ili rekao nešto nedostojno naše kulture i svega onoga što jesmo. Lako je dobivati glasove napadajući druge i biti uvijek protiv. Ali, mi koji baštinimo druge vrijednosti, pričamo samo o našem programu i o našoj političkoj ponudi građanima Crne Gore. Učinili smo da politička scena izgleda bar malo civiliziranija i dostojna onih koje predstavljamo.

hgi-konvencija-1Podrška  koja nam stiže sa svih strana, potvrda je naše širine i građanske orijentacije Hrvatske građanske inicijative. I da podrška koja nije samo od Hrvata, već i od svih drugih pripadnika naroda u Crnoj Gori je nešto što nas čini ponosnim. Naš odnos prema državi u kojoj živimo i koju volimo, je pravi primjer na koji se i svi ostali mogu ugledati – ustvrdio je Vuksanović.

On je dodao da HGI ovih dana dobija velike pohvale zbog kulture političkog dijaloga.

– Ističem da mi samo ispoljavamo svoju prirodu i da ne znamo i ne možemo drugačije. Naš slogan „Hrvatsko srce za Crnu Goru“ je utkan u naše biće, jer mi smo ponosni na to što jesmo i ponosni smo na to gdje jesmo – rekao je Vuksanović i poručio: “Kao što zvona kotorske Katedrale već snažno zvone 850 godina, tako i naše hrvatsko srce snažno kuca za Crnu Goru”.

hgi-konvencija-marijaPredsjednica HGI, Marija Vučinović vjeruje da je ta partija predizbornom kampanjom pokazala i dokazali da je hrvatska nacionalna zajednica i te kako utemeljena u biti države Crne Gore:

– Iako predstavljamo brojčano najmanju zajednicu, imamo dovoljno veliko SRCE, koje kroz stoljeća nesebično dajemo za izgradnju i afirmaciju države Crne Gore kao demokratske i multikulturalne zajednice. Zato je pravedno i demokratski da i mi Hrvati imamo svog legitimnog predstavnika u najvećem zakonodavnom domu, koji će na najbolji način odgovoriti našim potrebama i interesima – rekla je Vučinović svjesna da mnogi politički subjekti pretenduju na biračko tijelo malobrojne hrvatske zajednice.

– Zato moramo biti svjesni i dovoljno mudri da prepoznamo važnost izbora našeg zastupnika u parlamentu, jer u suprotnom, za razliku od drugih manjinskih naroda, umnogome ćemo umanjiti sopstveni uticaj na važne društvene procese. A procesi, koji se trenutno dešavaju u okruženju, daju nam priliku, da iako brojčano mali, ponovo damo nemjerljiv doprinos našoj državi Crnoj Gori na putu euroatlanskih integracija. Mi, HGI i hrvatska nacionalna zajednica, smo most suradnje između Crne Gore i Republike Hrvatske, odnosno Crne Gore i Evropske unije – istakla je Vučinović i pozvala građane hrvatske nacionalnosti da zajedno, ujedinjeni, iskoriste ovu priliku na najbolji način, za njih  i državu Crnu Goru i daju podršku HGI.

hgi-konvencija-2Nositeljica liste Za bolji Kotor – HGI Od srca, Ljiljana Velić naglasila je da Hrvatska građanska inicijativa vodi  pozitivnu kampanju, ne služi se neistinama, pretjerivanjima ni lažnim obećanjima.

– U našem programu orjentirani smo  prema prepoznatljivim problemima našeg grada za koje nudimo rješenje. Mogli smo i mi graditi svoj izborni program na posljedicama tranzicije koje su doista stagnirale privredu Kotora, ali svi mi znamo da se vrijeme ne može vratiti unazad. Znamo da je izabrani model privatizacije pokrenuo  različite oblike manipulacije. Znamo i da je uz promjenu vlasničke strukture trebala slijediti dokapitalizacija, a uz restrukturiranje se trebala  ostvatiti konkutentnost roba i usluga. Međutim, novi vlasnici slijedili su logiku trgovanja, a ne proizvodnje. Mi smo okrenuti budućnosti, otvaranju novih radnih mjesta u turizmu kao strateškoj grani razvoja grada -kazala je Ljiljana Velić.

Ona je podsjetila da je Kotor grad koji ima identitet, ima ogromnu kulturnu baštinu, ima svoja kulturna, tradicijska i zabavna zbivanja. Kultura je moćan resurs Kotora, a kultura i turizam usko su povezani, zato treba što više ulagati u kulturnu infrastrukturu grada.

– U svom programu zalažemo za jačanje putne i komunalne infrastrukture grada. Posebno smo okrenuti problemima protočnosti prometa, pa se zalažemo za uvođenje automatske obrade prometa. Zalažemo se za  jačanje poduzetništva koje također daje mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta, kao i za otvaranje mjesta savjetnika u Sekretarijatu za poduzetnišvo koji bi pružao pomoć fizičkim licima  koja se spremaju za pokretanje posla, ne samo kroz administrativno stručnu pomoć, nego i oraniziranjem i održavanjem projekata s ciljem jačanja krativnosti i poduzetničkog duha.

HGI u Kotoru će predložiti izmjenu Zakona o lukama koji će biti u interesu  Luke Kotor i grada Kotora. Luka Kotor mora jačati svoju lučku infrastrukturu radi prihvata mega kruzera, dodala je Velić:

– Dalji razvoj kruzing turizma, podizanje nivoa usluga nautičkog turizma te oživljavanje unutarnjeg prometa morskim putem značajni su za razvoj Kotora. Problem mladih Kotora je nezaposlenost kao i domaće tržište rada prožeto familijarnim i političkim vezama. Mladima poručujemo da je znanje i usavršavanje najsigurniji put do poslovnog ostvarenja – rekla je Velić, uvjerena da je program HGI ostvarljiv.

Filo Biskupović, kandidat za odbornika, poručio je da bez legitimnog predstavnika HGI u crnogorskom i kotorskom parlamentu Hrvati ne mogu na kvalitetan način ostvariti prava i interese.

– Zato je glas za HGI, glas za ostvarenje realnih životnih potreba ne samo nas Hrvata već i svih drugih građana sa kojima stoljećima gradimo pošten i prijateljski suživot. Kao što smo ponosni na to ŠTO JESMO TAKO SMO I PONOSNI NA TO GDJE SMO – PONOSNI HRVATI U NAŠOJ PONOSNOJ DRŽAVI CRNOJ GORI. Tako je bilo stoljećima i tako želimo da bude i u budućnosti. Kao što smo razumjeli potrebe Crne Gore za njenom neovisnošću i državnošću tako i Crna Gora razumije potrebe naše zajednice da i dalje zajednički stvaramo i radimo na njenoj demokratizaciji i multikulturalnosti – kazao je Biskupović.

hgi-konvencija-irenaIrena Grandis, kandidatkinja za odbornicu, skrenula je pažnju na to koliko HGI vodi računa  o rodnoj ravnopravnosti.

– Hrvatska građanska inicijativa je prva i jedina parlamentarna stranka u Crnoj Gori koja je za predsjednika odabrala ženu, za ministra u Vladi odabrala ženu, prethodnih godina za zastupnika u parlamentu odabrala, takođe ženu, za predsjednicu Općinskog odbora u Kotoru i zamjenika ministra izabrala žene. Ako na to dodamo još i izborne liste sa kandidatima na predstojećim izborima, uvjerićete se i sami da su na njima 36 i 45 odsto zastupljene žene. Mi, u HGI –ju vjerujemo da je dobar odnos prema ženi dobar odnos prema porodici. A sve dobre porodice mogu razvijati dobre odnose sa svojim komšijama i prijateljima – poručila je Grandis uvjerena da HGI pruža sigurnost svim građanima, uz ekonomski progres grada i države.

Jedinstvena poruka građanima sa završne konvencije glasi: “U nedjelju 16. oktobra birajte Za bolji Kotor – HGI Od srca broj 4, a za parlamentarne izbore Hrvatsko SRCE za Crnu Goru-HGI Od srca Broj 7.

Nema komentara