Politički marketing: Skupština Udruženja Građanskog saveza: Slobodna volja članova i simpatizera za...

Politički marketing: Skupština Udruženja Građanskog saveza: Slobodna volja članova i simpatizera za koga će glasati

946
0
Podijeli

images_slike_logo_gradjanski_savez_logoIz Građanskog saveza Herceg Novi nikome od svojih članova i prijatelja ne određuju za koga će glasati na parlamentarnim izborima, ali ukazuju na nezakonitosti u radu vladajuće koalicije u Herceg Novom:

– Poštujući statutarne i programske principe ovog Udruženja, otvorenog za pristup svim građanima, bez obzira na njihove: socijalne, nacionalne, vjerske, političke i druge različitosti, sa orjentacijom društvenog angažovanja na lokalnom nivou, u okviru opštine Herceg Novi, Skupština Građanskog saveza, na sjednici održanoj 13. 10. 2016. godine, je povodom predizbornih aktivnosti za predstojeće republičke izbore, bezrezrvno zauzela stav, da svojim članovima i simpatizerima prepušti na slobodnu volju i opredjenjenje, za koju će političku stranku ili koaliciju glasati.

Picerija i restoran

Međutim, da bi članstvo i simpatizeri Udruženja, kao i ostali građani, prilikom opredjeljenja, imali u vidu i ocjenu ove Skupštine, kako je u tekućem mandatu struktura odbornika kojima je povjereno vršenje vlasti u opštini Herceg Novi, to radila, s obzirom, da se među izbornim listama za predstojeće parlamentarne izbore, nalazi i jedna od partija koja pripada vladajućoj koaliciji u Herceg Novom, daje se ovo saopštenje.

Skupština Udruženja, u tom smislu, izražava krajnje nezadovoljstvo.

Prije svega, nosioci vlasti u koalicionom odnosu DPS-a i građanskog udruženja „Izbor“, u proteklom periodu trajanja mandata, od skoro dvije godine, nijesu, ne samo realizovali, već nijesu ni pokrenuli realizaciju, ni jednog obećanja, koje su dali prilikom preuzimanja vlasti, na otklanjanju mnogih gorućih problema, koji opterećuju građane Herceg Novog i Opštinu, kao cjelinu. Tu spadaju dobro poznati problemi: propale privatizacije, HTP „Boka“, Vojne bolnice, Južnog Jadrana i sl, preduzimanje aktivnosti, bez odlaganja, da se, kroz povoljne privatizacije ili na drugi prihvatljiv način, riješe problemi koji opterećuju Institut u Igalu i Brodogradilište u Bijeloj i radnike u njima, da se pospješi izgradnja kanalizacione mreže, da se poboljša i unaprijedi rad uprave u Skupštini opštine i drugim opštinskim institucijama, i tako redom.

Ovakvo stanje je, po stanovištu ove Skupštine, na osnovu onoga što je poznato i najširoj javnosti i uvida koji imaju odbornici našeg odborničkog kluba u sastavu Skupštine opštine, posljedica  načina kako vladajuća struktura vrši vlast u Opštini. Urušena je demokratičnost, principjelnost, funkcinalna podjela i zakonitost, što su osnovni postulati, na kojima mora da počiva način vršenja iste, da bi ona bila uspješna.

 

Izvršna vlast, kao pokretačka snaga u upravljanju, je potpuno obezglavljena. Nezakonitim razrješenjem legalno izabranog predsjednika Opštine, što je i Sud konstatovao, i na tu funkciju, na nezakonit način, izborom osobe, čije su pristupne reference jasno ukazivale, a praksa brzo pokazala, da neće moći uspješno obavljati ovu odgovornu dužnost, „kola su otišla niza stranu“. U cilju pokušaja saniranja nedostataka opštinskog čelnika, obrazovan je trijumvirat savjetnika iz redova „mlađeg“ koalicionog partnera vladajuće strukture. Uz prisutnog čelnika i „vladajućih“ savjetnika, pridodao se i predsjednik Skupštine opštine i tako, u potpunom personalnom i funkcionalnom spoju zakonodavne i izvršne vlasti, u Opštini funkcioniše vrh izvršne službe.

S obzirom na ovakvo koncipiranje sastava vrhovnog predlagača odluka koje donosi Skupština opštine, nije nikakvo iznenađenje, da se najveći broj odluka, a po pravilu, sve najvažnije, usvajaju jednoglasnim opredjeljenjem odbornika vladajuće većine, uz potpuno ignorisanje, pa čak se može reći i bagatelisanje, svakom suprotstravljenom, pa čak i dodatnom mišljenju koje dolazi iz opozicionih redova, gdje su i naši odbornici. I što je još gore od zanemarivanja mišljenja opozicije, naši odbornici su stekli uvjerenje, da mnoga rješenja za koja daju svoj glas odbornici DPS-a, ni njima nijesu po volji, ali glasaju suprotno od te volje, da se ne bi zamjerili „savjetničkom triju“, a time i „Izboru“, kao koalicionom partneru, te time izložili opasnosti svoju stranku, da izgubi vlast u Herceg Novom, posebno pred predstojeće izbore.

Naravno, da ovako donijete odluke, ne mogu imati stvaralački smisao, te se na osnovu njih, ne može očekivati neki pozitivan rezultat u praktičnoj primjeni, a sve to je na štetu građana i društvene zajednice u cjelini.

Pozivaju se građani da u što većem broju izađu na predstojeće parlamentarne izbore, i da se tako postigne izlaznost veća od one na prethodnim lokalnim izborima u Herceg Novom – poručuju na kraju iz odborničkog kluba Građanskog saveza Herceg Novi.

Nema komentara