Poljaci otvorili, a Slovenci zatvarju nautičku sezonu u Gradskoj luci

Poljaci otvorili, a Slovenci zatvarju nautičku sezonu u Gradskoj luci

5
Podijeli

Ovogodišnja sezona u Gradskoj luci Herceg Novi po prometu biće bolja za 25%. Osim toga i septembar obećava, jer će na vezu biti dosta plovila.

Rukovodstvo Agencije za gazdovanje gradskom lukom na Škveru zadovoljno je prometom. Svi najavljeni dolasci plovila su ostvareni, a sjutra stiže još 10 brodova iz Slovenije.

Picerija i restoran

Već 19. septembra očekuju još desetak plovila dubrovačke flotile u najmu, za 26. septembar najavljen je dolazak 23 plovila. Biće tu i učenisnici Big Game Fishing takmičenja, priča za Radio Jadran direktor, Božo Ukropina.

– Sezona je bila kakva se poželjeti može. U uslovima u kojima radimo i koliko smo do sada imali posla za 15-25% je bolja nego prošle godine. Čitavo ljeto smo, do 1. septembra, imali 9 turističkih brodova svakoga dana, koji su u Herceg Novi dolazili iz okruženja. Još neki su ostali i u septembru, a biće na vezu i 8-9 plovila sa dužim boravkom nautičara, koji  ostaju mjesec do dva, ili tri mjeseca – navodi on.

Tokom ljeta izletnička plovila dolazila su iz Tivta i Budve. To su dvije “Vesne”, dvije “Anite”, “Budva”, dva “Kneza Lipovca”, par manjih brodova… Taj broj je sada redukovan na 4 do 6 uplovljavanja, jer je broj gostiju manji.

Saradnja sa kotorskom firmom DM Jahting rezultirala je dolascima velikog turskog jedrenjaka barem dva puta sedmično u večernjim časovima.

U maju i junu ostvaren je je 20% bolji rezultat nego prošle godine, u julu 13%, dok je u avgustu zabilježen rast od 21%.

U Luci  sjutra očekuju uplovljavanje plovila iz Slovenije po preporuci poljske kompanije, čiji su nautičari otvorili sezonu početkom maja.

– Pristojno smo ih dočekali. Preko korektnih ljudi iz PVK Jadran omogićili im da koriste tuševe i toalete u sklopu bazena. Mislim da je to doprinjelo da  ponesu dobre utiske i da nas preporuče Slovencima – objašnjava Ukropina.

On je svjestan nedostataka u Gradskoj luci, jer nedopustivo je da u 21. vijeku moderna luka nema tuševe i toalete za nautičare. Tokom zimskih mjeseci ti problemi biće riješeni, jer će stići i sredstva iz intereg IPA programa prekogranične saradnje Italija-Albanija-Crna Gora -„Regalports“.

Luka raspolaže sa 30-ak vezova na murinzima, odnosno vezovima krma ka obali, a pored toga moguće je još  privezati  između 10 i 12 plovila, u zavisnosti od veličine.

Otkako na lukobranu više ne posluje noćni klub, već samo restoran Admiral nema ni žalbi na buku. Ukropina je mišljenja da je restoran upotpunio ponudu grada i luke.

5 Komentari

    • Jadni smo ga mi,Poljaci su u EU i svjetlosnim godinama ispred nas u svemu…
      A i ti si licno jadan,kad “poljaci” pises malim slovom.Natrag u prvi razred,pa
      makar i u skolu u Sutorini.

Ostavite komentar

*

code