POLJOPRIVREDNICI IZ BOKE NIJESU APLICIRALI ZA SREDSTVA NAMIJENJENA UNAPREĐENJU STOČNOG FONDA

POLJOPRIVREDNICI IZ BOKE NIJESU APLICIRALI ZA SREDSTVA NAMIJENJENA UNAPREĐENJU STOČNOG FONDA

351
0
Podijeli

Crnogorski poljoprivrednici do sjutra imaju rok za podnošenje zahtjeva za unapređenje stočnog fonda po javnom pozivu, koji je istekao 20. septembra, a koji je naknadno produžen do 15. oktobra.

Ministarstvo snosi polovinu troškova i za cijeli projekat obezbijedilo je 700 hiljada eura. Prihvatljive investicije su nabavka rasnih steonih junica. Minimalan broj grla steonih junica za koja mogu aplicirati početnici je pet, a maksimum deset grla, dok je minimalan broj grla za koja mogu aplicirati oni koji već posjeduju grla tri, a maksimum 20 grla.
Kad je riječ o poljoprivrednicima na nivou Boke, u tri bokeška grada sve je uglavnom ostalo na interesovanju i najvjerovatnije nijedna aplikacija neće biti realizovana, kaže za Radio Jadran Vitomir Zindović iz Službe za selekciju stoke u Baru:
“Oni poljoprivrednici koji su i izrazili interesovanje za proširenje stočnog fonda, nijesu zadovoljili neke uslove koje je postavilo resorno Ministarstvo da bi se podrška ostvarila, kao što su neophodne dozvole Veterinarske uprave, zatim karantin za životinje i slično, tako da je sve ipak ostalo samo na interesovanju”, kaže Zindović.
Poziv je objavljen u skladu sa Agrobudžetom za ovu godinu. Korisnici podrške su porodična poljoprivredna gazdinstva registrovana u odgovarajućim registrima Ministarstva i Veterinarske uprave. Korisnici moraju ispunjavati uslove za držanje stoke u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja i ispunjavaju standarde dobre poljoprivredne prakse.
“Za priplodne junice postojalo je interesovanje, dok se za jagnjice nije interesovao niko. Bilo je upita i za proširenje stočnog fonda kad je riječ o kravama, međutim, od toga isto neće biti ništa”, navodi on.
Prihvatljiva investicija je i nabavka priplodnih ovaca, pri čemu je minimalan broj grla za koja mogu aplicirati početnici 30, a maksimum 50 grla. Za one koji već posjeduju grla minimum za apliciranje je 20, a maksimum 70 grla.
“Ukoliko vrijednost zahtjeva za podršku bude iznad vrijednosti sredstava predviđenih Agrobudžetom prednost imaju podnosioci koji su zahtjeve podnijeli do 20. septembra”, podsjetili su iz Ministarstva.
Za zahtjeve podnešene od 20. septembra do 15. oktobra biće obavljeno rangiranje u skladu sa kriterijumima iz poziva.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code