POLJOPRIVREDNICIMA NOVA PODRŠKA UKOLIKO ŽELE DA SE BAVE TURIZMOM I UGOSTITELJSTVOM

POLJOPRIVREDNICIMA NOVA PODRŠKA UKOLIKO ŽELE DA SE BAVE TURIZMOM I UGOSTITELJSTVOM

0
Podijeli

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je još jedan javni poziv za dodjelu podrške za diverzifikaciju ekonomskih aktivnosti u ruralnim sredinama.

To podrazumijeva proširenje ekonomskih aktivnosti na poljoprivrednim gazdinstvima.
Korisnici mogu biti poljoprivredni proizvođači iz svih sektora poljoprivrede: stočarstva i živinarstva, pčelarstva, biljne proizvodnje, akvakulture, kao i kompanije čija je primarna aktivnost vezana za poljoprivredu. Takođe, korisnici, fizičko ili pravno lice, moraju biti upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava, ali i oni koji su predali dokumentaciju.
“Još jedan od uslova je i da su registrovani za primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Ovim pozivom se nastoji napraviti spoj turizma i poljoprivrede. Prihvatljive investicije su adaptacija objekta na gazdinstvu u svrhu pružanja turističkih i ugostiteljskih usluga, kao i nabavka opreme za pružanje tih usluga”, kaže za Radio Jadran Mileva Marić iz Savjetodavne službe za biljnu proizvodnju u Herceg Novom.
Vrijednost investicija koje se podržavaju iznosi od 1000 do 10 hiljada eura, dok je podrška Ministarstva od 35% do 50 % ukupne vrijednosti prihvatljivih troškova investicije. Još je rano govoriti o interesovanju poljoprivrednika sa područja Boke, jer za prijavljivanje je ostalo još dvadesetak dana.
“Za sada su zainteresovana dva poljoprivredna proizvođača – jedan iz sektora biljne, a drugi iz sektora stočarske proizvodnje. Budući da poziv traje još dvadeset dana, poljoprivrednici imaju vremena da podnesu prijave za odobravanje projekta, nakon čega će komisija dati odobrenje za investiciju”, navodi naša sagovornica.
Cilj ovog javnog poziva je poboljšanje životnih uslova i kvaliteta života u ruralnim područjima, povećanje dohotka na poljoprivrednim gazdinstvima, zapošljavanja u ruralnim područjima, zaustavljanje depopulacije, ali i iskorišćavanje potencijala u oblasti ruralnog turizma. Javni poziv je otvoren do 20. maja ove godine.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code