POMOĆ OPŠTINE POLJOPRIVREDNICIMA U BOLJEM KORIŠĆENJU SREDSTAVA PRETPRISTUPNIH FONDOVA U POLJOPRIVREDI

POMOĆ OPŠTINE POLJOPRIVREDNICIMA U BOLJEM KORIŠĆENJU SREDSTAVA PRETPRISTUPNIH FONDOVA U POLJOPRIVREDI

531
0
Podijeli

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obezbijedilo je podršku poljoprivrednim gazdinstvima kroz projekat IPARD-like 1 u okviru koga su nedavno potpisani ugovori o dodjeli bespovratne podrške u iznosu od 50 do 65 odsto investicije u poljoprivredna gazdinstva pretežno sa sjevera Crne Gore sa ukupno 291 poljoprivrednim proizvođačem u Crnoj Gori.

U skoro svim oblastima poljoprivredne proizvodnje biće investirano 10 miliona eura. Prosječno ugovoreno ulaganje po gazdinstvu iznosi 35.600 eura. Od 291 potpisanih ugovora, 180 je u oblasti stočarske, 103 u oblasti biljne proizvodnje, a 8 iz oblasti akvakulture. Od svih potpisnika 127 su mlađi od 40 godina.
Međutim, u korišćenje sredstava IPARD projekta, kao i drugih fondova treba više da se uključe primorske opštine, odnosno proizvođači, pogotovo oni iz Herceg Novog. Zato su o mogućnostima saradnje i međusobnog informisanja radi korišćenja sredstava dostupnih EU fondova u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, razgovarali predstavnici Opštine Herceg Novi i Ministarstva.
Specifičnost korišćenja pretpristupnih sredstava namjenjenih razvoju konkurentnosti u oblasti poljoprivrede odnosi se na to da cjelokupna sredstava opredijeljena Crnoj Gori idu direktno poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima, kroz bespovratnu pomoć u maksimalnom iznosu od 70% od vrijednosti projekta. Lokalne samouprave treba da doprinesu boljoj informisanosti i edukaciji zainteresovanog stanovništva o tome na koji način mogu uspješno koristiti dostupna sredstva preko resornog Ministarstva. Pri tome, kako se čulo, prvi korak svakako predstavlja upis u registar poljoprivrednih gazdinstava.
U narednim godinama očekuje se otvaranje konkursa na kojima će domaći poljoprivrednici moći da kandiduju svoje projekte koji se, između ostalog, odnose na izgradnju poljoprivrednih objekata i kupovinu neophodne mehanizacije u okviru IPA II komponente namjenjene ruralnom razvoju. Istovremeno je najavljeno da će kroz istu komponentu, jedinice lokalnih samouprava imati mogućnosti za podnošenje projekata koji se odnose na izgradnju ruralne infrastrukture.

Picerija i restoran

NOVLJANI ZAINTERESOVANI ZA PRERADU DIVLJE NARANDŽE

Na tržištu su sve traženiji proizvodi za geografskim oznakama. Jedan od njih za čiju zaštitu i preradu su zaintersovani proizvođači u Herceg Novom jeste divlja narandža. Iz Ministarstva je preporučeno osnivanje udruženja, u formi kooperative, koja će biti usmjerena na afirmaciju, zaštitu uzgoja i prerade ploda divlje narandže.
Novim Zakonom o agro-kooperativama koji je nedavno usvojen, stvoren je prostor za udruživanje porodičnih gazdinstava i malih proizvođača, organizovan nastup na tržištu, bolju zaštitu zajedničkih interesa, povećanja obima proizvodnje i zarada poljoprivrednih proizvođača, objasnila je predstavnica Ministarstva, Danijela Stolica. Ona je predložila da se resorni Sekretarijat usmjeri na pripremu i usvajanje Strategije ruralnog razvoja, koji će sadržati smjernice višegodišnjeg razvoja poljoprivrede.
Na sastanku je predloženo da Opština, po ugledu na primjere dobre prakse iz opština Danilovgrada, Bijelo Polje i glavnog grada Podgorice, razmotri mogućnosti za uvođenje određenih mjera podrške lokalnim poljoprivrednicima kako bi se adekvatnom lokalnom politikom podstakao razvoj ruralnih područja.
Sa generalnim direktorom Direktorata za poljoprivredu i ribarstvo Danijelom Stolicom i savjetnicom za međunarodne odnose i EU fondove Ministarstva, Natašom Božović, razgovarali su sekretar za finansije, turizam i ekonomski razvoj Novica Gecaj, rukovodilac Kancelarije za međunarodnu saradnju Branka Mračević i Dragica Medojević iz Sekretarijata zadužena za poljoprivredu.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code