Pomoć socijalno ugroženim, invalidnim osobama i RE populaciji

Pomoć socijalno ugroženim, invalidnim osobama i RE populaciji

0
Podijeli

Za socijalno ugrožene stanovnike Herceg Novog  u Centru za socijalni rad nastoje da obezbijede adekvatnu podršku. Koliko god to bilo nedovoljno, pomoć Centra često je glavni oslonac siromašnim  porodicama.

Formiran je multidisciplinarni tim za prevenciju i zaštitu od nasilja u porodici. Time je unaprijeđena  komunikacija stručnih službi u lokalnoj zajednici angažovanih na pružanju zaštite žrtvama porodičnog nasilja.

Picerija i restoran

U saradnji sa Ministarstvom prosvjete i Ministarstvom rada i socijalnog staranja, za 60 učenika iz socijalno ugroženih porodica  lani su obezbijeđeni udžbenici. Đačke torbe donirali su humani pojedinci iz Herceg Novog, kazali su Radiju Jadran iz Centra za socijalni rad.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, preko Centra za socijalni rad Herceg Novi obezbijedilo je ljetovanje i zimovanje u odmaralištu “Ivanova Korita” na Lovćenu, za djecu čiji su roditelji korisnici materijalnog obezbjeđenja.

Pored toga, u protekloj godini obezbjeđeno je i parking mjesto licima sa invaliditetom, radi lakšeg pristupa i ostvarivanja zakonskih prava.

U realizaciji projekata poboljšanja socijalne politike grada uključen je i Dječiji dom “Mladost”. Centar za socijalni rad Herceg Novi je u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja i UNDP-ja realizovalo projekat stanovanja uz podršku, namijenjen mladima koji su bivši štićenici Doma u Bijeloj, kako bi ih osposobili i osnažili za samostalan život u zajednici.

Ambasada Ujedinjenih Arapskih emirata je preko Centra, povodom Ramazana, dodjelila 18 prigodnih paketa urmi.

Humanitarnoj akciji Centra za socijalni rad Herceg Novi, za djecu čiji su roditelji korisnici materijalnog obezbjeđenja, odazvali su se mnogi ugledni privredni kolektivi i pojedinci sa doniranih 300 paketića.

U ovoj godini realizovan je i projekat vodiča kroz Centar za socijalni rad Herceg Novi na Brajevom pismu, kojim se slijepim i slabovidim osobama omogućuje lakši pristup i ostvarivanje zakonskih prava.

Aktuelni projekti

U toku je projekat saradnje između Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i Centra za socijalni rad. Cilj je da se poboljša socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom i RE populacije. Svrha projekta je povećanje zapošljivosti i poboljšanje pristupa tržištu rada za osobe s invaliditetom i RE populaciju.

Riječ je o osamnestomjesečnom projektu, koji je finansiran u okviru Komponente IV Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), kojim upravlja konzorcijum koji predvodi WYG Internacional Ltd.

Pored toga, u toku je i aktivna saradnja između Centra i Zavoda za zapošljavanje  za  aktivaciju svih radno sposobnih korisnika materijalnog obezbjeđenja.

U saradnji sa kotorskom  NVO “Porodični centar” Centar će ove godine nastaviti sa realizacijom projekta “Porodični saradnik”. U prethodnom periodu bilo je uključeno 5 porodica iz Herceg Novog. Ova usluga je značajna za smanjivanje rizika za izmještanje djece iz porodica u institucije.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code