POMORSKI MUZEJ: U PRIPREMI AUKCIJA BOKELJSKIH ANTIKVITETA I UMJETNINA

POMORSKI MUZEJ: U PRIPREMI AUKCIJA BOKELJSKIH ANTIKVITETA I UMJETNINA

130
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Pomorski Muzej Crne Gore i NVO „Antika” tradicionalno organizuju aukciju antikviteta i umjetnina.

Ovogodišnja aukcija „Bokeljski enterijeri do 1900. godine” biće održana tokom jula.
Boka Kotorska sa svojom fascinantnom istorijom i bogatom i raznovrsnom kulturnom zaostavštinom danas nije prezetovana na način koji to zaslužuje, jer je u opticaju veliki broj antikviteta i umjetnina koji nisu sa prostora Boke Kotorske – navode iz Pomorskog muzeja.
Zbog toga, kako kažu, žele da organizuju aukciju koja će biti posvećena bokeljskom enterijerimu, stavljajući naglasak na odabrane komade stilskog nameštaja koji su izrađeni u velikim mediteranskim i evropskim centrima, oružje kao svjedočanstva o slavnoj prošlosti, skupocjene dekorativne i upotrebne predmete od srebra, porcelana i stakla, narodne nošnje, škrinje u kojima se sve to čuvalo.
Oni pozivaju sve zainteresovane da donesu predmete koji bi bili ponuđeni na aukcionoj prodaji u centralnu prostoriju na I spratu Pomorskog Muzeja gdje će komisija obaviti stručnu procjenu.
Djevojački miraz, nakit, numizmtika, filatelija, predmeti koje su posjedovale ranije generacije imućnih moreplovaca, trgovaca i brodovlasnika, elita bokeljskog društva, treba da čine “Bokeljske enterijere”. Oni su oličenje duha ovog područja, svjedoče o tome kako je ovdašnji bogati stalež živio na zapadno-evorpski način, njegujući ljubav prema lijepom i prateći aktuelne modne trendove, posebno tokom 17. i 18 veka, u doba baroka.
Kako bi predmeti bili procijenjeni i adekvatno kataloški obrađeni svi zainteresovani treba da donesu na uvid stručnom timu Pomorskog muzeja koji čine savjetnici i kustosi iz Pomorskog Muzeja Crne Gore, kao i stručni konsultanti za procjenu antikviteta iz NVO „Antike”.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code