“Pomorski saobraćaj”: Dobra sezona, planovi za obnovu flote i novo pristanište

“Pomorski saobraćaj”: Dobra sezona, planovi za obnovu flote i novo pristanište

27
Podijeli

Do gradnje mosta, ili tunela na Verigama, šest trajekata “Pomorskog saobraćaja” d.o.o i ovoga ljeta su uspješno  povezivali dvije obale Bokokotorskog zaliva. Zastoj i kolone na jedinom trajektnom prelazu u Crnoj Gori su prošlost, za razliku od magistralnog puta.

– Ovogodišnju sezonu, kao i dosadašnji period godine, ocjenjujemo  uspješnim, prije svega jer je trajektni prevoz vozila i putnika protekao bez  smetnji i zastoja, na efikasan i kvalitetan način – kaže za Radio Jadran, finansijski direktor Petar Popović.

Picerija i restoran

Prema njegovim riječima rano je za upoređivanje prometa sa prethodnom godinom:

– Generalna ocjena je da bi tekuća godina mogla biti na nivou prethodne, ukoliko  ne bude nekih nepredviđenih poremećaja – navodi Popović ne precizirajući podatke o prometu, niti što bi moglo poremetiti poslovanje kompanije.

On dodaje da Pomorski saobraćaj raspolaže dovoljnim brojem zaposlenih na svim organizacionim nivoima, te da su uvijek  otvoreni za sve “sa novim idejama i novim znanjima”.

Sa 6 trajekata na relaciji Kamenari-Lepetane i obratno, koji su plovili 24 sata, znatno su rasterećene i gužve magistralnim putem. Čekanja za ukrcaj ili iskrcaj bila su kratka i nije bilo primjedbi putnika, za razliku od nekih drugih trajektnih prelaza na Jadranu, gdje se čekalo satima.

Koliko je izvjesna kupovina novog broda Pomorskog saobraćaja?

Kompanija kontinuirano ulaže napore kako bi unaprijedila kvalitet pruženog servisa, tvrdi naš sagovornik:

– Svjesni smo da ima još dosta toga da se uradi i zato već smo izradili preliminarne planove za djelimičnu obnovu postojeće flote, kao i  povećavanje kapaciteta flote. U toku je projekat simulacije efekata realizacije onoga sto smo planirali. Radi se o velikim iznosima investicija. Realizacija zavisi i od ambijenta kojeg će država iskreirati za obavljanje ove vrste javne djelatnosti – navodi Popović.

Remont trajekata u inostranstvu

Postojećoj floti neophpodan je remont svake godine, ali i komplikovan, s obzirom  da više ne radi Brodogradilište Bijela.

– Djelimo sudbinu cijele crnogorske pomorske flote. Na žalost, situacija je vrlo teška,  jer za remonte brodova  ne postoje uslovi u našoj zemlji. Prinuđeni smo da remont trajekata obavljamo u inostranstvu, čak i  kada su u u pitanju manji servisi, što značajno otežava poslovanje i utiče na troškove kompanije. Za sada, remonte obavljamo u Hrvatskoj i Italiji. Radimo i na ugovorima sa brodogradilištima u Albaniji i Grčkoj – ističe Popović.

Kompanija sa JP Morsko dobro dogovora  gradnju novog pristaništa u Kamenarima, što je bilo najavljeno još početkom godine. Ovdje vjeruju da će svi detalji oko početka gradnje i finasiranja biti poznati do kraja godine.

Most bi ugrozio poslovanje “Pomorskog saobraćaja” 

S obzirom da u Vladi i dalje razmišljaju o gradnji mosta na Verigama on bi sjutra mogao “istisnuti” trajekte iz zaliva. To bi svakako predstavljalo “snažan operativni rizik kompanije”, komentariše Popović:

– Jasno je da bi se u tom slučaju ambijent u kome bi poslovala trajektna kompanija, ako bi uopšte i poslovala, značajno izmijenio. Na žalost, po ovoj temi mi nemamo kontakta sa državnim organom koji je zadužen za sprovođenje ove ideje, odnosno nemamo više informacija nego što ih ima opšta javnost. Ono što možemo da kažemo jeste da je realno predvidjeti  da je izgradnja mosta moguća i da ta činjenica predstavlja veliki pritisak i veliki rizik prilikom donošenja investicionih odluka.  Na drugoj strani, investicije su neophodne ukoliko se želi zadržati postojeći kvalitet  usluge, odnosno ukoliko za cilj imamo unaprjeđenje kvaliteta usluge  trajektnog prevoza.  Na žalost, ovo je ambijent u kojem Pomorski saobraćaj već duži vremenski period funkcioniše i u kom je, uz velike rizike, uspio da u značajnoj  mjeri unaprijedi kvalitet servisa – kaže Popović.

Anonimni donatori

Komentarišući primjedbe mještana da se “Pomorski saobraćaj” ne uključuje dovoljno u razvojne projekte u Boki, Popović dodaje da im je  žao ukoliko se  takva slika o njima stvorila.

– Činjenično stanje ne ide u prilog takvoj “opštoj primjedbi”. Moguće da se takva slika stvorila  zato što jako pažljivo cijenimo kvalitet projekata u koje se uključujemo, kao i to što su naša davanja u svim slučajevima anonimna. Kako god, najvažnije je  da kompanija Pomorski saobraćaj uredno plaća poreze i druge dažbine. Da  ispunjava sve svoje zakonske obaveze kako na lokalnom tako i na državnom nivou i da predstavlja stabilnog i sigurnog poslodavca i poslovnog partnera, koji ispunjava sve svoje obaveze – tvrdi Popović.

Cjenovnici ostaju isti i sljedeće godine

Godinama u Pomorskom saobraćaju nijesu mijenjali cjenovnike, ali uzimajući u obzir interese kompanije, kao i implikacije na korisnike usluga. Za narednu godinu ne predviđaju promjenu cjenovnika.

– Podsjećamo da je kompanija preuzela na sebe teret povećanja poreza na dodatu vrijednost sa 19% na 21% početkom tekuće godine. Takođe,  trajektni prevoz za putnike je besplatan, a takav prevoz kompaniju svakako košta (polise osiguranja, registracija, bezbjednonosna oprema, teh. pregledi itd- ističe Popović.

U skladu sa dosadašnjom praksom, red plovidbe trajekata u narednim mjesecima biće prilagođen intezitetu i dinamici saobraćaja. Prelazak na zimski red vožnje očekuju  u toku oktobra o čemu će korisnici biti blagovrameno obaviješteni.

27 Komentari

 1. Ban je tolika stipsa da nece da plati policajca da regulise saobracaj,nego bezpravno njegovi radnici to rade.I onda sto ocekivat da napravi trotoar,pomogne nekom…A znao je cataru da pjeskari blizu Krasica,svojim ocima vidio.

  6
  1
 2. Mali Ban nije za komentarisanje. O donatorskim potezima Pomorskog saobracaja javnost ne zna nista jer je i NEMA. Dovoljno je vidjeti koliko je ulozio u Kamenare. Mene zanima jedna stvar-dal ce i ovog puta novo pristaniste finansirati Morsko Dobro? To cemo pitanje tek otvoriti za vec uradjeno pristaniste. I ko kaze da most ne moze doci, da narusava izgled zaliva, znajte da je uzeo par evrica od Bana. Razni strucnjaci, NVO…. Most ne zagadjuje, uljepsava, spaja ljude, olaksava zivot…

  12
  1
 3. Nadjite skoljku u blizini trajekta dje prolazi otvorite je i jasno ce vam biti kolika je to cistoca mora u tom djelu ako jos uvjek ima morskog zivota tamo. Te tankove sto pominjete i te gluposti okacite macku o rep dovoljno je kad si na trajektu da pogledas u more i sve ti je jasno.

  20
  2
 4. Ma toliki prihod a ulaganje u Kamenare ni centa. Kamenari nemaju trotoar za “normalno” kretanje građana, stalna opasnost od udesa, nemaju obeležene pješačke prelaze, nemaju signalizaciju za kretanje vozila, nemaju redovno održavanje čistoće (zbog velikog broja vozila asfalt je jako zaprljan, a ljeti to isparava), nemaju……. Ali to vlasnika to trajekata nije briga. Nije “odvojio” ni centa za održavanje kulturno istorijskih spomenika mjesta, za izgradnju lokalnih puteva, za pomoć nemoćnima. A i zašto bi odvojio kada mu je država “prodala” veoma profitabilno preduzeće bez ikakvih obaveza, kao da svoj posao obavlja u pustinji, a ne u gusto naseljenom mjestu.

  24
  3
 5. Ocigledno da se neke promjene dogadjaju u ovoj firmi,odavno neko nije na ovaj nacin izasao u medije iz ove firme.Svaka cast Popovicu,kao nekome ko ima pravo da odlucuje pod hitno da zamjenite nesposobnog tehnickog rukovodioca Kosica.Od toga krenite,da budete spremni za sledecu sezonu 100%.I svaka cast sto ponovo zaposljavate ljude iz Kamenara.Srecno

  12
  13
 6. S obzirom da gospodin Petar Popovic pise komentare potpisujuci se kao “Bokelj” i “Normalan gradjanin” , vidimo da je i priznao da se radnicima oduzimaju sati na kraju godine. A kako on kaze “cuo sam” da te bonuse dobijaju samo provjereni kadrovi (spijuni) …a ostali nista! Siguran sam da gospodin Popovic prima uredno te bonuse(pametnome sam rekao dosta). Koliko je dobar kadar gospodin Popovic znamo po tome da dje god da je radio , nije se mnogo zadrzavao. Vjerovatno zbog njegovog prevelikog znanja ?.Za razliku od njega , ja jesam Novljanin patriota samo zbog njega i njemu slicnima trenutno zivim u Svedskoj i daleko sam od Novog kojeg nosim u srcu . Svako ljeto provodim u gradu i sve ovo sam cuo od radnika Pomorskog Saobracaja .

  23
  6
  • Iako na zlonamjerne komentare nisam sklon da odgovaram, ipak ću to radi čitalaca uraditi, i to potpisan punim imenom i prezimenom, ne krijući se iza pseudonima.
   Imam više od 21 godine radnog iskustva u struci. Od toga sam se “kratko” zadržao u Brodogradilištu Bijela 11 godina, Poreskoj upravi 2 godine i Pomorskom saobraćaju 8 godina. Profesionalac sam i ne bavim se politikom i ista me ne interesuje.
   I ostalo što je navedeno od gospodina Novljanina patriote, takođe nije istina, moguće zbog loše informisanosti. Pozivam ga da posjeti kompaniju i bude moj gost, kojom prilikom ga mogu upoznati sa stvarima o kojima postoji dilema. Treba da budemo kritični jer će se tako stvari poboljšavati, ali ne i pljuvati po svemu samo zato jer smo nezadovoljni.

   4
   2
 7. Upravo je trajekt krivac sto se u ranim vecernjim satima stvaraju kilometarske kolone prema Tivtu i HNovom. Tako da od pumpe Vuk Petrol pa sve do pomenutog, voznja potraje i vise od sat vramena. A od Kamenara do Igala, kad pristignu trajekti dok se ukrcaju i iskrcaju, e tek onda treba imati strpljenja.Zato bi most bio idealno resenje, ali nije u interesu Velikog kuma!!! Avaj, kum nije dugme, treba ga postovat i u njega gledat ko u ikonu.!!! Ne daj Boze ostavit ga na ulicu bez kore ljeba, siromah ne zna da se snadje!!!Zato vi,, bogatuni” cutite, vozite i cekajte u koloni kad vam je Bog dao. A placanje karte je najmanji problem. Standard bolji no bilo gdje, penzije bogovske, pa da ako,, premostimo”od prvog do prvog!!!

  16
  3
 8. Koliko je miliona godišnje čistog profita moglo odlaziti u budžet Crne Gore da ova firma nije prodata za siću (čini mi se oko milion evra)?

  35
  2
 9. Mi gradani vam zelimo da sto prije propadnete da bi nam sagradili tunel ili most. Takav nered i javasluk nije zapamcen. Blokiraju saobracaj da se iskrcavaju trajekti,ko im to dozvoljava,prave redove i kolone. Ne zna se ko prvo da uđe ili izade sa trajekta totalni haos !!!

  45
  5
  • Zlurado blebetanje. Zluradi su skloni da i ono pozitivno prikazu kao negativno. Inace pouzdano ova firma je cvrsta kao granit bez obzira na most koji cemo tesko vidjeti jer ga ne mozemo napraviti. A i da mozemo za to treba desetak godina.

   6
   37
   • Nisu zluradi nego dobronamjerni za 99,99% ljudi iz HNovoga i Tivta,a za tebe i slične koji gazduju otetim preduzećem sigurno su zluradi.Mi želimo prosperitet,a ne da nas 300 metara voze skelama,sramota,stranci umiru od smjeha,prvo misle da je ovo atrakcija a kada shvate da je to jedini način da se pređe 300 metara sa obale na obalu,ne mogu vjerovati!!! Prava namještaljka za par ljudi

    9
    1
  • “Blokiraju saobracaj da se iskrcavaju trajekti”
   Inače kad bi sagradili most ili tunel napravili bi i jednu pistu sa rampom da auta mogu da prelete preko magistrale.

   1
   10
 10. Lijepo je bilo citati ovaj tekst i izjavu gospodina Popovica, naravno kada bi to sve tako bilo….Zasto nije ispricao koji je model rada “najbolje ” firme u CG prema radnicima i kako im oduzimaju i sabiraju radne sate , te je ogroman broj radnika u minusu sa radnim satima i ne mogu to da vrate do kraja godine i onda im skidaju novac sa decembarske plate…te neki ne prime niti jedan euro…zasto gosp Popovic nije rekao koliko je radnika napustilo firmu u zadnje vrijeme …zasto nije rekao da je radnicima zamrznut minuli rad prije 9 god itd…da nije mozda rekao koliko firma placa gorivo i po kojoj povlastenoj cijeni….Sve u svemu , jedna firma koja je dovedena do rasula …naravno kao i u svemu, riba smrdi od glave…

  52
  5
  • Koliko se zna, svako dobije platu za ono što je radio, a ako nije nešto odradio kako da dobije platu. Valjda na lijepe oči. Takođe, zna se da su plate radnicima u ovoj firmi svakog prvog u mjesecu i to sa punim porezima i doprinosima. Koliko čujem nikad se nije desilo da neko u decembru ne primi platu, ali se desilo i to svake godine da većina dobije pored plate i bonus platu. I, ako nećemo biti zluradi kao ovaj kobajagi Novljanin patriota, onda svi mi bili u rasulu kao ova firma pa ćemo biti kao “jadni” Luksemburg.

   7
   32
  • Počeo je da im beži kadar uvelike. Beže svi sa broda koji tone. Od preduzeća gde su nekada svi trcali da se zaposle sada se zaposljavaju bivši robijasi. Nece niko normalan da trpi torturu. Postojeće zaposlene terorise Kosic raznim istraznim i disciplinskim komisijama gde mu se onda pridruži Lepetic. Pitanje je samo dana kada ce kapetani trajekata vezati brodove ako imaju ista uglavu. Sa druge strane preko polovina zaposlenih uzima lovu na veliko. Sto u kancelarijama sto na terenu. Mogli su dosada imati 10 novih brodova da Ban zajedno sa zaposlenima nije capio jedno 30 miliona iz preduzeca sa duplom prodajom istih karata i muvanjem sa naftom. Mala mu bice plata koju mu daju iz Titograda za njegove bahanalije. Skup je Tivat postao. Jahte i čuda. Ovako moraju da voze sa starim kanturinama dok neko ne pogine.

   29
   4
 11. Ma, meni je žao što je Penzijski fond (zapravo Vlada, jer se fond PIO malo tu pitao) prodao svoje dionice. A meni se penzija odavno nije povećala.

  20
 12. Da li su već jednom ugradili tankove za fekalije na trajektima?! Pričamo o kolektorima, kanalizaciji …a nešto što je normalno u cijelom civilizovanom svijetu se odlaže. Izvinjavam se ukoliko su tankovi ugrađeni.

  21
  4
 13. Bilo bi smjesno da nije istinito da se nekome proda za smjesne pare monopolski posao koji nikad nemoze propast. E da je meni kum takav pa da mi djeli sakom i kapom tudje super bi mi bilo. A sad se tek pokazuje koliko su im karte skupe bile kad su ih stavili prvi put jel se moze debelo zaradjivat i na drasticno vece cjene goriva nego sto su bile. Zadnji put sam iso trajektom prije 4 godine , i do Tivta idem okolo jer mi je jeftinije a vremena imam.

  31
  4

Ostavite komentar

*

code