Poništen konkurs za sufinasiranje sportskih klubova, jer nije određen iznos sredstava za...

Poništen konkurs za sufinasiranje sportskih klubova, jer nije određen iznos sredstava za raspodjelu

1547
9
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_objekti_opstina_hn_2015Sekretarijat za društvene djelatnosti i sport odlučio je da poništi javni konkurs za sufinansiranje programa rada sportskih klubova na području opštine Herceg Novi, koji je raspisan još 11. januara ove godine.

Javni konkurs će biti ponovo objavljen, nakon što Odluka o utvrđivanju osnova i kriterijuma za finansiranje aktivnosti u sportu bude usklađena sa Odlukom o budžetu Opštine Herceg Novi za 2016. godinu i lokalna Skupština usvoji izmjene i dopune, saopšteno je iz lokalne uprave.

Picerija i restoran

Kako je obrazloženo, javni konkurs raspisan je u skladu sa Odlukom o utvrđivanju osnova i kriterijuma za finansiranje aktivnosti u sportu: društvenom značaju sportske discipline, masovnosti, rangu takmičenja, broju prijavljenih takmičarskih liga, uzrasnim kategorijama, ostvarenim rezultatima u takmičarskoj sezoni, kup takmičenju, ravnopravnom učešću muškaraca i žena, organizaciji državnih i međunarodnih takmičenja, učešću na olimpijadi, broju reprezentativaca u sezoni, kriterijumu postojanja kluba, ekipnom i pojedinačnom plasmanu uzrasnih kategorija i ostvarenim rezultatima na državnom i međunarodnom nivou.

Komisija za sport je po isteku roka za konkurs, razmatarla i vrednovala prijave  sportskih  organizacija. Ustanovljeno je da nije definisan iznos za sufinansiranje programa rada sportskih klubova, te je nemoguće utvrditi vrijednost boda na osnovu kojeg se, množenjem sa pripadajućim brojem bodova, računaju pojedinačni iznosi sredstava za raspodjelu sportskim organizacijama.

U obrazloženju je objašnjeno da su Odlukom o budžetu opštine Herceg Novi za 2016. godinu predviđeni “izdaci  za ostala sportska društva” kao opšti-kumulativni, pa nije moguće utvrditi koji dio navedenih izdataka se odnosi na sufinansiranje programa rada sportskih klubova, a koji dio sredstava se izdvaja za ostale stavke takođe predviđene Odlukom o utvrđivanju osnova i kriterijuma za finansiranje aktivnosti u sportu (razvoj sportske infrastrukture, razvoj školskog sporta, razvoj ženskog sporta, razvoj sporta lica sa invalididtetom, razvoj sportske rekreacije građana, razvoj seoskog sporta, tradicionalne sportske manifestacije i nagrađivanje uspješnih sportista i dodjelu godišnjih priznanja).

Kako bi se zaštitila prava sportskih organizacija koje su se blagovremeno javile na prethodno raspisani konkurs  i u potpunosti zadovoljile uslove, sva dokumentacija koju su tada dostavile uzeće se za validnu i u narednom konkursu. Novi javni konkurs je ujedno prilika za učešće ostalih sportskih organizacija koje nisu konkurisale, kao i za one sportske organizacije koje nisu dostavile zahtijevanu dokumentaciju po prethodnom konkursu.

Novim opštim pravnim aktom, u formi izmjene i dopune postojeće Odluke, preciziraće se procentualni iznosi od ukupnih budžetskih izdatka za sport (trenutno su to “izdaci za ostala sportska društva”). Oni se opredjeljuju za: sufinansiranje programa rada sportskih klubova, razvoj sportske infrastrukture, razvoj školskog sporta, razvoj ženskog sporta, razvoj sporta lica sa invaliditetom, razvoj sportske rekreacije građana, razvoj seoskog sporta, tradicionalne sportske manifestacije i nagrađivanje uspješnih sportista i dodjelu godišnjih priznanja.

9 Komentari

 1. Kada bi se sporstka društva oslanjala na opštinski budžet, svi do jednog bi se ugasili.
  @svasta na sajtu zzzcg mozete naci 80% otvorenih mjesta u Opštini, a da bi uopšte bili na razmatranju za taj posao, potrebno je da poznajete nekoga ko tamo radi ili da imate nekog kome duguju nešto ili da ste pripradnik nekoga, necega…jer gdje da budete samostalni, a ne daj Boze jos obrazovani, vaspitani i kvalitetni kao ličnosti!
  Nadam se da ce ova omladina jednog dana imati grad kakav žele, da neće sanjati o tome da dobiju priliku da odu sto dalje odavde!
  0  0
 2. Super,sada trebate ukinuti i sportske klubove,pa ste mirni. Ostala je Mimoza,ostala desavanja ukidate,tako da ovi iz drustv. djelatnosti nemaju sta ni raditi . Sredina je godine,sportisti treniraju,igraju,mnogi vrlo uspjesno,a vi jos ne znate ,koliko imate novca. Kako ga onda dijelite???
  Jos gore stvari radite od onih proslih,koji su dobili krivicne prijave-nizasta,jer su oni barem sportu pomagali, a vi odmazete. Nadam se necete dugo!!!
  0  0
 3. Proslo je 4 mjeseca, a to je trecina godine i strucnjaci nisu uspijeli da podjele budzetsku stavku koja je usvojena. Treci put za istu stvar raspisuju konkurs. Znaci proce pola godine a jos klubovi nece zbati sta i koliko su dobili. A sto sebi nisu plate obustavili 4 mjeseca pa da vide kako je kada se ceka. Sve smo govorili ne moze gore…sad se za jezik ugrizimo.
  0  0
 4. Pročitah razvoj rekreacije gradjana , da samo napomenem da u Podgorici i Baru na svaki korak ima betonski tereni ili sad novije gumirana podloge za igranje Fudbala košarke , odbojeke i Itd … A u Hn nema 2-3 terena da nabrojiš . .. Da ne spominjem da u Igalu ima samo jedan teren za rekreaciju dje se ne naplaćuje .. Treba ih još i to mnogo … Podrška za takve projekte u Igalu i Hn !!
  0  0
 5. Ima li iko pismen i sposoban u toj komisiji? Da ima ovo sve sto su naveli bi veoma lako prevazisli u skladu sa predvidjenim budzetom. Zato i postoje da opste stavke iz budzeta dalje razrade u skladu sa propisima i domenom kojim se bave.
  0  0
 6. U nasoj opstini je u poslednjih godinu i po sve Pishi! – Brishi! Sve sto narodu treba raspisuju i ponistavaju, samo ogalse za posao igleda sprovode u djelo
  0  0

Ostavite komentar

*

code