Ponižavajući status quo za Bolnicu Meljine

Ponižavajući status quo za Bolnicu Meljine

43
Podijeli

Opšta privatna bolnica Meljine je na izdisaju. Kadar se i dalje osipa. Na odjeljenju hiriurgije su ostala dva ljekara. Mjesta hirurga, internista, anasteziologa, rengenologa i drugog osoblja popunjavaju ljekari iz drugih centara, a posla sa dolaskom sezone sve više.

O tome svakodnevno svjedoče pacijenti i sami zaposleni. Sve je više njih koji tuže vlasnika zbog neizmirenih zarada i drugih naknada, jer mnogi su dovedeni do ruba egzistencije.

Picerija i restoran

Ponižavajuće je raditi, pogotovo ovakav posao kada treba svakodnevno spasavati živote, liječiti oboljele, a nemati platu. Osoblje bolnice primilo je tek novembrasku. Ogorčenje raste. Zvanično Bolnica Meljine je još u vlasništvu Atlas grupe, a dijelom i u sistemu javnog zdavstva Crne Gore. Odužio se skoro godinu sudski spor koji bi trebalo da definiše status Bolnice. Vlada traži raskid ugovora sa Atlas grupom zbog neispunjenih invetsicionih i drugi obaveza. No, do tada Bolnica treba da opstane. Kako?

Tokom marta bilo je više sastanaka u Podgorici menadžmenta sa predstavicima Fonda zdravstva i Ministasrtava, ali ništa još ne uliva optimizam, osim generalnog stava, da Bolnicu treba sačuvati. Sastanke sa vlasnikom i resornim Ministasrtvima  je inicirala i Opštiina Herceg Novi.

Vlasnik Atlas grupe, Duško Knežević je bio u Hreceg Novom i činilo se da je razgovor s predstvnicima lokalne uprave bio korektan. Međutim, iz lokalne uprave još nijesu uspjeli da razgovaraju sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i Ministarstva finansija.

Kako je za Radio Jadran kazao predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, iz kabineta su nekoliko puta slali dopise i usmeno pokušavali da zakažu sastanak, ali do njega još nije došlo.

– Nije više problem do nas kao nekog ko ima stalnu inicijativu. Pokušavamo da zajednički riješimo to pitanje sa onima koji su nadležni. Ponavljam, mi nemamo nadležnost nad Bolnicom Meljine, nego želimo da pomognemo da se bolnica stavi u funkciju javnog zdravlja – objašnjava Katić.

Lokalna uprava, kako je kazao, nastoji da što prije država i Atlas grupa dođu do najboljeg rješenja, da se ne čeka završetak njihovog sudskog procesa, koji može trajati i 10 godina. Za to vrijeme će se Bolnica, koja je toliko potrebna građanima Herceg Novog i turistima, ugasiti.

– Predlog koji sam htio da iznesem na tom sastanku jeste da država odmah  preuzme na sebe Bolnicu i zaposlene preko Fonda zdravstva, da oni budu u sistemu takvog javnog zdravlja, bar dok se ne riješi  sudski dio. Jer, ovdje je, prije svega, zdravlje i inetres grada na prvom mjestu – ističe Katić.

Katić je komentarisao i posjetu investitora sa Malte, koji su u Herceg Novi dolazili kao partneri Atlas grupe, a ne Opštine, kako se u javnosti spekulisalo:

– Iz Atlas grupe su nas zamolili da mi kao Opština primimo njihove partnere. Predočili su nam da imaju želju i volju da uđu u posao sa njima, ali to je sve na “nekom dugom štapu”, jer prvo mora da se završi dio između države i Atlas grupe, da bi se moglo razgovarati sa investitorima – navodi on.

Gosti sa Malte su se predstavili kao ozbiljni partneri, ali u lokalnoj upravi nisu detaljno upoznati sa tim ko je grupacija, iako su zainteresovani za ulaganja u bolnicu.

Sve, međutim, zavisi od njihovog odnosa sa Atlas grupom, odnosno sa državom koja je inicirala raskid ugovora o privatizaciji bivše Vojne bolnice Meljine.

Ustvari, sve dok ne sjednu za sto glavni akteri, predstavnici Vlade, Fonda i Atlas grupe da razgovaraju o sudbini Bolnice Meljine, koju su Novljani gradili samodoprinosom, agonija će biti sve veća.

Moglo bi još  ispasti da su za propadanje  Bolnice krivi radnici. Oni, za sada, pokazuju nevjerovatnu posvećenost, savjest, etičnost i drže se Hipokratove zakletve. Ali, ne smiju više biti poniženi!

43 Komentari

 1. Ne vičite,promjena je već tu,ne čeka vas koji je ne vidite,a koja vama upravo ne odgovara.Novljani se nikad nijesu kočili,nikad vikali i nikad bukali,kultura im to ne dozvoljava.Ako razumiju oni se slože,ako ne oni se prilagode.

  3
  1
 2. Novljani,svak vas vara i zedne preko vode prevozi.Ukoliko mhoce mEljine da ponesu i institut svi na noge od HN do Kamenara,pa da vidimo ko nas to moze da bije ili zabrani!!!

  7
  2
 3. niko se u ovom gradu ne dize na noge i na protest..ali veliki protest revolucija !! citav grad na noge ! ..treba pit kafe u gradsku i buljit u more…cakulat naravno i to…i niceg tu vise nema..doma sjedat pogledat koju seriju, ulovit koju ribicu……i kako ocekivati neku promjenu..?!! ma batina je iz raja izasla…treba po turu …ne daj boze da ih zaboli zadnjica
  pa da moraju do Kotora ili Podgorice na hirurgiju jer je ovdje mozda vise nece biti…sve dok nije licno..vrlo licno… ne moze Novljanina nista pokrenut…na zalost..

  16
  2
 4. Da gospoda iz Atlas grupe imaju prs obraza shvatili bi da o medicini nista ne znaju, da nijesu uspjeli da naprave stanove i posteno bi jedino bilo da vrate vladi imovinu. Toj bolnici gravitira oko 35000 gradjana pa zar vise treba da se poigravaju s nama. A cudim se vladi da to ne oduzme tim nesposobnim likovima, to nije hotel vec bolnica i nema sprdnje sa zdravljem tolikog broja gradjana.
  KNEZEVICU VRATI BOLNICU GRADU ZAR NE VIDIS DA TO NIJE ZA TEBE

  8
  2
 5. Bolnicu je upropastio jedan hotelski radnik ekonomista. Doveo je bolnicu za par godina do visemilionskog duga. Radnicima smanjio plate jer se inatio sa sindikatom. Podijelio radnike po sistemu zavadi pa vladaj. Kad je brod poceo da tone i vidio sta je uradiio pobjegao. Ostavio iza sebe svoje pulene koji upravljaju bolnicom i koji su samo instrumenti u njegovim rukama i dalje. Jer treba dokazati da su radnici krivi za propast bolnice a ne on. Otjerali Sekulica jer je govorio istinu puno znao i bio opozicija. Muka ga je natjerala da u svojim godinama donese takvu odluku muka nista drugo. Bolnica placa advokatima i sudu za troskove više nego što se radnicima duguje za tuzene plate a moglo se bez toga. To je taj hotelski radnik partijski čovjek napravio zdravstvu ovog grada. Nikada nije odgovarao za ucinjeno nikada nije preispitano njegovo poslovanje vec sada nastavlja da vodi i jednu drugu zdravstvenu ustanovu jer sve se moze kad te partija stiti.

  22
  6
 6. Aktuelni predsjednik opstine ne bi znao ni mjesnu zajednicu da vodi a ne grad…Daj Katicu Danijeli da bude predsjednik nisi ti za ovo…tunel u zl i most u meljine za god dana vlasti… (I trotoar nanigalo)

  7
  7
 7. Poštovani, ne znam zbog čega niste objavili moj prethodni komentar?Nisam nikoga vrijeđao, a iznio sam svoje mišljenje i svoj stav, na koje imam pravo.

  13
  1
 8. Samo rukovodstvo ovog grada, uz pomoc svih struktura i građana mogu nešto učinit.Opština mora da pronađe stranog partnera iz zdravstva. Taj ako pronađe svoj interes treba da riješi odnose sa Kneževićem i državom i tako spasi BOLNICU.Svako prepuštanje riješenja Podgorici i Kneževiću znači ,,kapitulacija” .

  16
  9
 9. Г-дин, што се ових дана рекламира под бројем 7, сада већ давне 2008.частио је свога друга за заслуге са 55 000м2 земље на пјену од мора, гдје се налазила Војна Болница, коју су и грађани ХН самодоприносом градили. Себи је дао за право да је газда свега што се налази у његовој домовини. Ових дана је био број 7 у ХН, у свој штаб у другој здравс.установи али у званичном саопштењу није се осврнуо на муке запослених у болници Мељине. Поштује се право, води се судски спор, глуми се пред неким демократија а мој народе кад загусти, кад мука ухвати да ли можете стићи до Верига, да не говорим до Котора у болницу.

  41
  8
 10. Ne plasirajte nestabilne imformacije sve ce se rjesiti demokrate i dr sekulic znaju sta rade,mozemo biti sigurni da ce se sve odviti kako treba jer napokon imamo stabilnu i jaku lokalnu upravu jos jednom vam cestitam i samo naprijed!zivjeli!

  5
  37
 11. Silom prilika upoznata sam sa stanjem u bolnici i iskreno, od sveg srca, skidam kapu svakom zaposlenom radniku, od portira, cistacice, medicinskog osoblja , doktora, posebno na hirurgiji.
  Ti ljudi tako savjesno i pozrtvovano rade svoj posao kao da primaju po tri plate mjesecno a ne jednu u pola godine.Ja licno im se divim.Treba se svim snagama boriti da bolnica ostane dio crnogorskog zdravstvenog sistema, da ima oko 40.000 gradjana Herceg Novog gdje da se lijeci.Bolnice u okruzenju su suvise daleko.

  56
  1
 12. Pojavljujuci se svaki dan pred kapijom i po magistrali i po novinama,mi smo dobili neku nesretnu otpremninu zavisno od godina staza,barem je vecina vratila kredite i ostali na nuli,ne mogu biti optimista gledajuci i slusajuci sto se radi sa tim jadnim osobljem bolnice,čast im svaka na drzanju i istrajavanju,bojim se da ce na kraju biti svi bez djaoljega dinara i dzada ukoliko ne preduzmu radikalne hitne korake i to odmah.Kad počnu bageri rusiti i kopati za apartmane i hotele…Kasno ce bit,a to se sprema,u pamet se Crnogorci

  33
  3
 13. meni je samo fascinantno kako se okupila bratija simpatizera znamo koje struje da i za ovo pljuje opštinu, ma niđe lako ne vidi odgovornost gazda im iz titograda koji su nam sve ovo i napravili od grada, bolnice, boke, brodogradilista, prvoborca, jos malo i od instituta.

  ko god da sjedi u opstinu, bilo ovo ili oni prosli, s ovim se ne pita nista.

  ocerupali su vas i nas oni ozgora.

  22
  11
 14. Čitanje ovog teksta mi je ostavilo mučan utisak.
  Vlasnici bolnice zamoli gradonačelnika da primi investore sa Malte u svom kabinetu.Katić to i učini, dobronamjerno, a da ne zna ni koga je ni zašto primio. Kad treba organozati sastanak sa menadžmentom bolnice, gradonačelniku se i ne javljaju.
  Dokle smo mi doveli institucije?! Da se kabinet gradonačelnika ustupa kao sala za sastanke?! Knežević pozove Maltežane, a primi ih Katić. To kod svakog ozbiljnog investitora samo stvara utisak o povezanosti privatnog i javnog sektora, a time i o neozbiljnosti grada i države.
  Za naš utisak sačekajmo da vidimo da li je Pup predvidio bolnicu u Meljinama ili hotele i apartmane na njenom mjestu

  42
  2
 15. Po meni očekuje se da H.Novom dozlogrdi ovo maltretiranje iz Podgorice i da odustane od svega pa i od Boke.Po njima prava stvar je učinjena sa brodogradilištem,pa sad kaju što isto nisu učinili i sa bolnicom i Bokom.Za koju godinu Novi će biti karata bez perspektive,a i sad je nema.Nije to politika od juče,ona traje i trajaće do ultimog časa.

  35
  4
  • DR MARIC radi svoj poso i postujem ali nije trebao stavljati svoje ime na listi ako nema vremena za gradjane a drugi SUBOTIC radi u PORTO NOVI i ima dobru platu i nepada mu na pamet da se zamara sa problemima gradjana tako da smo prepusteni KONJEVICU za koga svi znamo koliko je sposoban to jest sto posto nesposoban za funkciju koju obavlja tako da radnici nek se uzdaju u sebe nazalost svi su nas prevarili !!!

   47
   5
  • Pitaj ljude koji ne bi preživjeli put do Kotora, a kamo li do Podgorice, da li bi radije imali hotel ili bolnicu u gradu? Ne daj bože da nekom tvom treba spašavati život. Možda bi ti za to vrijeme bio u hotelu na kafici?

   69
   1
 16. Ma nemojte molim vas a Sekulić nevjestu odma za nacelnicu i to prva zaposlena nikad vise pogotovo ne za novsku listu koja je najveća prevara znace sada radnici koga da glasaju nemojte da se brinete!

  56
  11
 17. Nijeste vi,Bogami,nizasta nadlezni.Vasa jedina nadleznos je onda kada treba pomutiti i posvadjati mjestane Krusevica tako sto ce te odbor i predsjednika mjesne zajednice birati tajno u nekakvoj misijoj rupi,punoj rodjaka i prijatelja iz interesa a sve u cilju da se docepate 40.000 eura sa racuna svih mjestana.Budite sigurni da vam to mjestani nece dozvoliti,zakazite zbor pa ako dobijete vecinu onda slobodno radite kako zelite.

  37
  13
   • #kamenjanin# moj dobri prijatelju nece oni nikada zakazati taj zbor sve dok mjestani neuhvate motku pa udri.oni su shvatili da ima para po racunima mjesnih zajendica pa po svojim kafanama udaraju pecate po sistemu “ja tebi ti meni”
    BUDIMO UPORNI I IZBORIMO SE ZA SAMI SEBE,NEKA NAM ZAKAZU ZBOR PA DA MJESTANI ODLUCE KAKO CE I SA KIM DALJE.POZZ

    28
    3
 18. da , da a dje su investitori za novu manju bolnicu kao sto ste obecali ? niko vam nebi nista zamjerio da niste isli od kuce do kuce i lagali narod ,samo malo iskrenosti nista vise ! znaci kazem jos jedom KATICU a pogotovo KONJEVICU koji je najvece razocarenje niste nam trebali nista obecava ! mi nemamo plate i to mene ko radnika najvise interesuje jer i moja djeca treba da se skoluju !!!

  63
  7
 19. Vrijeme je da ugledamo na zapadne zemlje. Opstina treba da otkupi Institut Igalo I bolnicu Meljine sa partnerom koji Iza sebe ima nekoliko bolnica I ljecilista. Ova dva vazna resursa nisu samo zdravstvene ustanove vec I okosnice I srz zdravstvene turizma koji opstina treba da forsira.

  48
  11

Ostavite komentar

*

code