Ponovo gori deponija na Ublima: “Neko, ko ima interes, namjerno pali smeće”

Ponovo gori deponija na Ublima: “Neko, ko ima interes, namjerno pali smeće”

11
Podijeli

Deponija, ili bolje reći smetlište, Tisove grede na Ublima, ponovo je sinoć gorjela, a 20 vatrogasaca Službe zaštite i pripadnika DVD Bijela gasilo je vatru i dim cijelu noć sa 5 cistijerni. Požar je lokalizovan. Na deponiji je ostala jedna ekipa vatrogasaca radi predostrožnosti, međutim, dim se i dalje izvija i požar nije ugašen u potpunosti.

V.d. načelnik Službe zaštite i spasavanja Zlatko Ćirović priča nam da su ga o ogormnom dimu sa deponije obavijestile kolege iz Tivta:

Picerija i restoran

“Negdje oko 22 h pozvali su me Tivćani i na teren smo otišli oko 22 i 15 i bili čitavu noć. Dio deponije gašen je vodom, a dio smo nasipali zemljom. Zaista ne znam o kojim količinama je riječ, kao ni kolika je površina zapaljena. Ogroman je dim i naslage deponije i to je jako teško ugasiti. Ostavili smo 3 cistijerne da dežuraju”, kaže Ćirović.

Sa druge strane, mještanin Ubala Goran Vukićević, kaže da više nema riječi da opiše kako je na Ublima i kako se osjećaju Ubljani zbog ogromnog zagađenja sa deponije. Ubijeđen je da neko namjerno pali smeće, a svi apeli ka nadležnim službama u lokalnoj upravi da se riješi ovaj problem, nijesu urodili plodom:

“Ovo više nije deponija, ovo je krematorijum. Radoju Ivoviću sinoć je plamen zahvatio kamion Tamić, koji je uz dva agregata i pumpu izgorjeo. Ko će to da nodknadi ? Smeće je po čitavom gradu, a najviše ga je pod nos Ubljanima. Ovo je više prešlo svaki mjeru. Obišli su nas sinoć potpredsjednik Opštine, Miloš Konjević i bivša v.d. direktorica Čistoće Milica Kostić. Dolazila je i Komunalna policija”, priča ogorčeno Vukićević.

Dodaje da bi lokalna uprava Mjesnoj zajednici Ubli mjesečno trebalo da uplaćuje 2 hiljade eura zbog deponije, međutim, Opština tu obavezu nije izmirivala uredno i MZ Ubli duguje preko 20 hiljada, tvrdi on. Sjutra bi, kaže, trebalo da razgovara sa predsjednikom Opštine, Stevanom Katićem.

V.d. direktor Čistoće Vladimir Arsić vraćao se sa deponije oko 17 h i kazao nam da dima još uvijek ima, ali u mnogo manjim količinama. Zapaljeno je bilo između 25-30% ukupne površine deponije:

“Ne znamo što je uzrok zapaljenja deponije, prijavili smo Kriminalističkoj policiji. Imamo jedno lice zaposleno koje obavlja nadzor nad deponijom jednim dijelom dana, dok se obavi dopremanje otpada. Deponija je ogroman prostor i nastavićemo sa odlaganjem otpada na onom dijelu koji nije ugrožen, saniraćemo neki drugi prilazni put kao neko rješenje do daljnjeg”, objašnjava on.

V.d. načelnica Komunalne policije, Marija Andrić kaže nam da Komunalna policija može samo da evidentira stanje, što je učinila i ovog puta.

Rukovodilac sanitarne deponije Duboki do, čija gradnja još nije odobrena u MORT-u, je Savo Zarubica, koji tu funkciju obavlja od juna prošle godine. Priča nam da je o svemu što se dešava na deponiji Tisove grede uredno i na vrijeme obavještavao bivšu v.d. direktoricu Čistoće Milicu Kostić, koja ga je u petak, prije primopredaje rukovodećeg mjesta poslala na godišnji odmor.

“Na moju, ali i žalost mještana Ubala, moram da kažem da do sada nijesam imao razumijevanja u preduzeću. Nekoliko dopisa sam slao, upozoravao na potencijalnu ekološku katastrofu, što mogu da potvrdim i dokumentacijom, međutim, razumijevanja nijesam imao. Zbog moralne obaveze otišao sam jutros na deponiju, iako sam na godišnjem odmoru, da vidim o čemu je riječ i da predložim rješenje”, kaže on.

Optužbe dijela mještana da on pali deponiju odbacuje kao apsurdne, sumnjajući da se požari na deponiji podmeću:
“Sumnjam da podmeće neko ko ima interesa, ali ko, taj “krug” ne mogu da suzim. Predlagao sam bivšoj direktorici Čistoće nekoliko puta kako da riješimo problem, nijesu mi molbe uslišene. Naglašavam da svoj posao radim odgovorno maksimalno i u skladu sa Odlukom Opštine i Zakonom o zaštiti životne sredine”, tvrdi Zarubica.

Inače, na deponiji ne postoji video nadzor. Navodi da sa sadašnjim v.d. direktorom Vladimirom Arsićem ima korektnu saradnju i vjeruje da bi problem mogao biti riješen.
Na deponiju Tisove grede, za koju je upotrebna dozvola produžena do 1. januara 2020. dnevno se odveze u prosjeku 80 tona otpada, što je za oko 15 tona više nego u predsezoni.

11 Komentari

 1. Haha , aččega je direktor odnosno rukovodilac ovaj Zarubica ? Prima li još i platu za direktorsko mjesto nečega što ne postoji ? Od žestokog člana SNPa do kadra DPSa.Haha , e jada …

  8
  8
  • Savo Zarubica nadam se da glasa za bolje, to što ste se osjetili gori, to je vaš problem. Puštite čojeka, nekad vi je bio najbolji.Pusta politika

   8
   5
 2. Savo,
  Jesi li svjestan, nijesi politički podoban. Tvoja nezavisnost ne pije vodu. Priključi se i bićeš PRIVREDNI BOSS.
  tvoj iskreni drug

  8
  10

Ostavite komentar

*

code