Ponovo pred kapijom Brodogradilišta mirni protest

Ponovo pred kapijom Brodogradilišta mirni protest

2377
1
Podijeli

brodogradiliste prazan dok 070316Na kapiji Jadranskog brodogradilišta Bijela jutros opet mirni protes i okupljanje 65 bivših penzionisanih radnika kompanije, nezadovoljnih zbog neispunjenog socijalnog programa. Oni su danom uvođenja stečaja stekli pravo za penziju, a ostali bez posla i otpremnina.

Trebalo je da i njima, kao i prethodno za 200 radnika budu isplaćene otpremnine. Tačnije trebalo je da svako bude isplaćen sa prosječno oko 8 hiljada eura, za šta je opredijeljeno 520 hiljada eura od prodaje imovine, priča za Radio Jadran predstavnik radnika, Milivoje Bojanović.

Picerija i restoran

“Razgovaraćemo sljedeće sedmice sa stečajnim upravnikom čim dođe, jer on dolazi jednom sedmično. S druge strane, mi smo već mejlom obavijestili Ministarstvo pomorstva i saobraćaja da pristupi zaključcima Vlade od 30.06.2016. da se po socijalnom programu isplate otpremnine. Mi ne tražimo ničije, nijesmo u rangu KAP-a, niti ostalih firmi, samo tražimo od prodaje imovine Brodogradilišta da nam se isplate ta sredstva koja su mnogo manja nego da smo ostali da radimo ”, kaže Bojanović.

Početkom septembra isplaćeni su svi stečajci Brodogradilišta. Za sada ova grupa radnika-penzinera nije dobila nikakav negativan odgovor, ali ne znaju ni kada će dobiti novac :

“Neko je ostavrio penziju na vrijeme, nekima je falilo još deset godina rada, neki su čekali do maja dok im se nije povezao radni staž, tako da smo svakako socijalno ugrožena kategroija”, objašnjava Bojanović.

On je dodao da im se još uvijek nije niko obratio od nadležnih, ali kako ističe za sada će protest imati mirni karakter, više kao opomena ili upozorenje. “Mirovaće” tokom vikenda, ali kakvi će im biti dalji potezi odlučiće početkom sljedeće sedmice, zaključio je Bojanović.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code