Početna Naslovna Poranilo Miholjsko ljeto

Poranilo Miholjsko ljeto

3

Iako je kalendarski već jesen, sunčani dani sa temperaturom vazduha do 26 stepeni i veoma prijatnom temperaturom mora za ovo doba godine, 22 stepena, produžili su ljeto. Kupača još ima na hercegnovskim plažama, više stranaca. Mada i domaći vole da zaplivaju i da se pohvale kako su se “banjali” u oktobru.

Ipak, većina izletničkih brodova već je na vezu. “Petar” vlasnika Veselina Mirkovića i dalje plovi, a u prosjeku dnevno ima oko 30 izletnika, priča nam Anastasija Vukčević, koja za ovaj brod prodaje karte na ulazu u Gradsku luku Škver.

Picerija i restoran

– Danas organizujemo veliku turu po Boki kotorskoj. Na žalost, ostale kompanije ne rade, ali mi ćemo voziti, jer, ipak, u Herceg Novom i dalje ima turista. Nadam se da ćemo raditi i sjutra, jer u planu je izlet za Plavu špilju, Žanjic i Mamulu, a sljedeći veliki izlet je u nedjelju, kada ponovo plovimo za Kotor, Perast i Gospu od Škrpjela – kaže ona.

Brod “Petar” ima ugovorenu saradnju sa hotelom Iberostar u Njivicama. Vukčević nam priča da je hotel gotovo pun. Izletnici su uglavnom stranci, a sakodnevno koriste usluge Mirkovićevih plovila. Među njima su i turisti iz Mađarske, smješteni u hotelu Sun Resort. Svi izletnici koji su plovili brodom “Petar”, od kompanije imaju popust na sljedeću turu.

Sezona produžena i u Gradskoj luci

Iako je nautička sezona na Škveru zvanično završena 26. septembra, posjetom 25 jedrlica i katamarana slovenačko-estonske kompanije, na vezu u Gradskoj luci odmara grupa finskih nautičara u šest jedrlica. Oni su u Novom boravili i prošle sedmice, ali lijepo vrijeme ih je vratilo, priča direktor Agencije za gazdovanje gradskom lukom, Božo Ukropina.

– Pored toga, svakog dana po par jedrilica nas posjeti u čarteru. Od turističkih brodova svaki drugi dan dolaze Lipovac 1 i 2, iz Tivta i jedna do Vesni iz Budve. Povremeno iz Tivta uplovljava Antia 1 ili 2. Već smo počeli da primamo i plovila na zimovnik. Luka je solidno popunjena za ovo doba godine – navodi Ukropina.

Ako bude lijepo vrijeme, u Luci i sljedeće sedmice očekuju 4 jedrilice dubrovačke flotile u najmu. Moguće da će ido 25. oktobra ako vrijeme posluži imati svakodnevne dolaske plovila.

Luka na Škveru je ove godine ostvarila oko 1800 dolazaka, jedrilica,  jahti, izletničkih brodova većeg kapaciteta, od 150 do 300 putnika, kao i manjih koji su bili u tranzitu.

U jednom periodu bilo je desetak plovila koja su na vezu boravila od 15 dana, do čak 4 mjeseca. Sve to je uslovilo i  povećanje prometa za  25%.

3 Komentari

  1. Miholjsko ljeto je naziv za lijepo vrijeme oko Miholjdana koji pada 12.10.

    S obzirom da je 12. sjutra, znaci da Miholjsko ljeto nije “poranilo” nego je “na vrijeme”.

    36
    2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code