Poražavajuće: Više od polovine pregledane djece sa ravnim tabanima i lošim tjelesnim...

Poražavajuće: Više od polovine pregledane djece sa ravnim tabanima i lošim tjelesnim držanjem

2
Podijeli

Rezultati pregleda samo jednog dijela hercegnovskih mališana, uzrasta od 8 do 10 godina, koje su predstvanici Udruženja fizioterapeuta Crne Gore predočili javnosti, poražavajući su.

fizioteraapeuti-press-111116Od 266 pregledanih učenika, njih 141 ili 53% ima loše tjelesno držanje, a kod njih 21 ili 7.89% postoji sumnja na skoliozu (deformitet kičmenog stuba). Na istom uzorku 185 mališana, odnosno 69,54%, ima spuštene svodove stopala dok kod njih 38 postoji sumnja na valgiditet Ahilove tetive. Kod njih 18 ili 6.76% postoji sumnja na deformitete koljena.

Picerija i restoran

Projekat “Ispravi se i vježbaj”, koji uz odobrenje Ministarstva prosvjete i podršku Opštine Herceg Novi, sprovode članovi Udruženja fizioterapeuta Crne Gore, realizovan je od 2. do 4. novembra u osnovnoj školi “Dašo Pavičić” u Herceg Novom, a obuhvaćeni su svi učenici trećih i petih razreda.

Prosječna tjelesna težina djece uzrasta od 8 godina je 30,9 kg, dok je prosječna tjelesna visina 128,3 cm, a kada je riječ o mališanima uzrasta 10 godina, prosječna tjelesna težina iznosi 42,8 kg, dok je prosječna visina 148 cm.

Optimizam, ipak, uliva broj djece koja su sportski aktivna, a njihov broj, na uzorku od 266 mališana, je 176, odnosno 66,16%. Probleme sa tjelesnim držanjem nema 104 ili 39.11% pregledane djece. Probleme sa spuštenim svodovima stopala nema 41 ili 15.42% učenika.

Tokom realizacije projekta u OŠ “Dašo Pavičić” obuhvaćen je uzorak od 266 mališana, od čega 141 dječak i 125 djevojčica.

O ovom istraživanju su govorili specijalisti fizioterapije: predsjednik Udruženja, Krsto Kovačević, Ivana Radonjić, Snežana Vučićević, Andrea Marković, Aleksandra Savić, Dragana Ćorović i Danijela Katurić, kao i zamjenica direktora OŠ “Dašo Pavičić, Snežana Mirković.

ispravi-se-i-vjezbaj-hn-111116Za utvrđivanje posturalnih problema pri realizaciji projekta “Ispravi se i vježbaj” primijenjivane su opšte prihvaćene metode opservacije i mjerenja, a opservirani su položaj glave, ramena, lopatica, veličina Lorencovih trouglova, položaji savijenih laktova, nagib karlice, fleksibilnost mišića Iliopsoas-a, položaj koljena i stopala, kao i Adamsov test (pretklon). Takođe, mjerene su tjelesna visina, tjelesna težina i dužina nogu.

Predsjednik Udruženja fizioterapeuta Crne Gore, Krsto Kovačević je kazao da i pored visokog prosjeka djece koja su sportski aktivna, postoje određene deformacije, ali u manjem obimu.

– Imali smo dobar odziv roditelja, jer su nas oni već kontaktirali, pošto je sve transparentno i naš broj telefona se nalazi na formularu, a i ovo je grad koji poznaje dosta fizioterapeuta, pa su roditelji kontaktirali direktno kolege koji učestvuju u ovom projektu. Tako smo davali dodatna objašnjenja roditeljima, pomogli smo im da shvate kakva je situacija sa njihovom djecom i sa druge strane, gdje mogu da se obrate za pomoć – kazao je Kovačević.

Zamjenica direktora OŠ “Dašo Pavičić”, Snežana Mirković istakla je da ova škola u potpunisti podržala realizaciju projekta “Ispravi se i vježbaj” uz procjenu da se ovim projektom može preventivno djelovati i na vrijeme prepoznati određeni deformitet kod djece.

– Pošto OŠ “Dašo Pavičić” ima dobru saradnju sa Domom zdravlja, mi već imamo povratnu informaciju da roditelji vode svoju djecu na preglede i po uputu ljekara primjenjuju neke vježbe i korake za rješavanje problema – kazala je Mirković.

Veliki broj djece koja imaju loše držanje uzrokovano je nepravilnim sjedenjem u đačkim klupama u kojima provode jedan dio dana, ukazala je specijalista primjenjene fizioterapije, Danijela Katurić. Zato bi nastavnici mogli da odigraju ključnu ulogu u rejšavanju tog problema:

– Trebalo bi da samo malo skrenu pažnju na to i da objasne djeci da treba kukovi da idu do kraja stolice, da leđa treba da su naslonjena na naslon i rasterećena, a ruke da stoje na školskoj klupi i da u tom nekom položaju pišu i prate nastavu – objasnila je Katurić.

Ona je dodala da sportske aktivnost kod djece treba pažljivo birati, vodeći računa da to bude sport koji će pravilno uticati na tjelesni razvoj.

Jedna od opservacija tima fizioterapeuta u osnovnoj školi bila je i težina đačke torbe koja kod mališana u 5. razredu iznosi čitavih 6 kilograma. Kovačević je naglasio da ta težina ne smije prelaziti 10% od ukupne tjelesne težine djeteta.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code