PORODICA KATURIĆ NAGRAĐENA ZA TRI KOLEKCIJE U BUGARSKOJ

PORODICA KATURIĆ NAGRAĐENA ZA TRI KOLEKCIJE U BUGARSKOJ

185
0
Podijeli

Sa izložbe u Bugarskoj, “Balkanfila 2014” i grada Vidina, koja je organizovana povodom 135 godina od izdavanja prve poštanske marke i parlamentarizma u Bugarskoj, porodica Katurić – Tomo, Jelisaveta i Đorđe, vratila se sa tri medalje. Bilo je 80 učesnika iz deset balkanskih zemalja, koji su izlagali na 200 vitrina.

Prva kolekcija je „Pismo bokeljskih pomoraca 1830-1890″, čiji je izlagač Đorđe Katurić, koji je osvojio zlatnu medalju i dobio poklon umjetničkiu sliku. Druga kolekcija je „Okupacija Crne Gore i Boke Kotorske 1941-1945″ Toma Katurića, koji je osvojio veliku pozlatu. Treća kolekcija je „Pošta austrougarskih mornara 1914-1918″, Jelisavete Katurić, koja je dobila pozlatu. Iz oblasti literature za „Katalog poštanskih maraka Crne Gore 1874-2011″ Mihailo Raičević iz Podgorice takođe je osvojio pozlatu.
– Za domaćina izložbe Bugarska je odredila grad Vidin, jer je predsjednik Narodnog Sobranja 1879. godine Antim Prvi bio iz tog grada. Njemu je pored crkve Sveti Nikola podignuta kapela sa spomenikom – priča Tomo Katurić koji je tokom ove izložbe razgovarao sa počasnim predsjednikom Saveza filatelista Bugarske, carom Simeonom II .
– On mi se tokom razgovora pohvalio da ima crnogorske krvi preko prababe. Inače, izložbu je proglasio otvorenom sadašnji predsjednik parlamenta Bugarske Mihail Mikov, koji je ujedno bio pokrovitelj izložbe.
Katurić je na povratku sa Balkanfile dobio i poziv da bude član svjetske filatelističke izložbe „Fila korea” 2014 u Seulu, od 7. do 14. avgusta ove godine. Za Katurića i crnogorsku filateliju to je veliki kompliment.
Bugarska je slavila 135 godina od izdavanja prve marke, a i Crna Gora ove godine ima jubilej, jer je prije 140 godina izdala prvu marku sa likom knjaza Nikole, tačnije 1. maja 1874. godine. Zato bi trebalo da se Pošta Crne Gore i Vlada uključe i daju podršku Udruženju filatelista Crne Gore, koje ima sedam klubova. Čak tri su iz Herceg Novog. Katurić kaže da bi sa svega nekoliko hiljada eura mogao da se dostojno obilježi ovaj veliki datum, odnosno da se izda jubilarna poštanska marka i priredi međunarodna izložba „Montenegro fila”. To su i crnogorski filatelisti svojim uspjesima zaslužili. Samo Katurići donijeli su sa svjestkih, evropskih i balkanskih takmičenja 40 medalja.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code