Porodica Šijak poklonila Herceg Novom 40 sadnica palme

Porodica Šijak poklonila Herceg Novom 40 sadnica palme

6
Podijeli

Porodica Šijak iz Igala, naselje Gomila, poklonila je našem gradu preko 40 sadnica mediteranske lepezaste i datula palme, poznatije kao feniks. To je bila želja Vesne, ali i njenog preminulog supruga Rista.

porodica-sijak-1Porodica Šijak je 1975. godine došla u Herceg Novi iz Švajcarske. Biljke koje se nalaze na njihovom privatnom zemljištu, ali i one na opštinskom u blizini porodične kuće, datiraju još od vremena njihovog dolaska. Tokom 40 godina života i rada u našem gradu, uložili su mnogo truda i znanja kako bi baštu, ali i okolinu kuće, krasio veliki broj sadnica raznih biljnih vrsta.

Picerija i restoran

Šijakovi su po struci fitopatolozi, i uvijek su bili na raspolaganju da sugrađanima, ali i nadležnima, upute stručni savjet kako uzgajati i zaštiti biljke, a sve sa ciljem povećanja biljnog fonda i zelenila u našem okruženju.

sijak-palmeRisto je, kako njegova supruga priča, dugo godina radio u švajcarskom Institutu za istraživanje preparata za zaštitu biljaka, i sve svoje znanje uvijek je i rado znao da podijeli sa bilo kim kome je bila potrebna pomoć.

vesna-sijak-1Život i posao odveli su sinove i kćerku do Šangaja, odnosno Njemačke, pa će Vesna, kako je kazala, ubrzo preseliti za Njemačku kod kćerke. Sadnice se uvijek mogu prodati i to ljudi od struke znaju, ali je, kako je Vesna potvrdila, suprugova želja bila da se palme poklone gradu.

sijak-palme-2U Sekretarijatu za komunalne djelatnosti i ekologiju su, u konsultaciji sa Vesnom, već odredili lokacije na kojima će biti presađene poklonjene palme: kod Dječijeg doma „Mladost“ u Bijeloj, na petlji u Igalu, kod vrtića u Bijeloj, Igalu i na Toploj. Takođe, brigu o kaktusima sukulentima koji se nalaze na opštinskom zemljištu tik ispod kuće Šijakovih će voditi nadležna preduzeća.

– Opština Herceg Novi izražava veliku zahvalnost porodici Šijak na poklonu, kao i na ljubavi prema gradu i dugogodišnjem trudu da njegove ulice bude ugodnije i ljepše mjesto za život – navode iz lokalne uprave.

6 Komentari

Ostavite komentar

*

code