Posjećene biblioteke na otvorenom na tri lokacije u Herceg Novom

Posjećene biblioteke na otvorenom na tri lokacije u Herceg Novom

1820
0
Podijeli

Kao poklon najmlađim Novljanima već drugu godinu NVU Urban Nova – obilježava Dječiju nedjelju kroz aktivnost “Herceg Novi – grad po mjeri djeteta”.

biblioteka-na-otvorenom-101116Ove godine su zajedno sa volonterima volonterskog kluba JUSMŠ „Ivan Goran Kovačić” – „Tačka oslonca” i uz idejnu podršku NVO “Naša akcija” postavili na tri lokacije u gradu kućice u funkciji malih biblioteka na otvorenom.

Picerija i restoran

– Biblioteke sa besplatnim sadržajem na javnim prostorima nisu niti naša, niti nova ideja. Ipak, željele smo da ovakav vid revitalizacije gradskih parkova i igrališta kroz pružanje književnih sadržaja “na dohvat ruke” započnemo i u našem gradu – kažu Nataša Dendić i Senka Domović Bulut, iz tima NVU Utban Nova.

Ovom akcijom Herceg Novi ima mogućnost da se ubilježi na Svjetsku mapu biblioteka na otvorenom koja je u sklopu internacionalnog projekta Little Free Library: Take a book – Leave a book.

Nakon mjesec od postavljanja, pohvala, ali i sugestija, kućice su dorađene vratancima i nepropusnom zaštitom na krovu. Bibliotekica na Karači tokom ovog perioda nikada nije bila prazna, knjige se koriste ali i vraćaju, a neke su dodatno donirane.

Sličnih biblioteka na otvorenom ima svuda po svijetu, ali i u  nama susjednim državama. Neke imaju svoje čuvare, negdje se knjige drže pod ključem, a negdje su biblioteke potpuno slobodno izložene na otvorenim javnim prostorima i nikad nisu prazne.

– Vjerujemo da naš grad i sugrađani mogu da shvate ideju besplatnog čitalaštva i dijeljenja sa ostalima. Kažu da krađa knjige nije zločin, ali u ovom slučaju jeste sprječavanje i onog drugog da u njoj uživa. Stoga, zaista vjerujemo da su knjige koje u bibliotekama nedostaju samo “pozajmljene” a ne i zauvijek otuđene. Nadamo se da će naši sugrađani, oni i mali i veliki, i stari i mladi, brzo pročitati pozajmljenje knjige i vratiti ih u naše Male biblioteke i da će nam pomoći u održavanju kućica i širenju ideje besplatnih knjiga za sve – ističu članice Urban Nove.

Biblioteke na otvorenom se nalaze pored sportskog igrališta na Karači, u Parku “Boka” i na ulazu u igralište u Ulici Srbina.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code