POSLIJE 50 GODINA FILMSKE PROJEKCIJE NA LUŠTICI

POSLIJE 50 GODINA FILMSKE PROJEKCIJE NA LUŠTICI

157
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Na samo dva dana do početka hercegnovskog filmskog festivala Montenegro film festivala njihova stranica se svakodnevno ažurira sa novim informacijama i sve zanimljivijim detaljima, kao što je odluka da se od ove godine filmovi vrate na Lušticu.

 

Naime, za sve stanovnike ovog mjesta koje je posljednjih mjeseci zbog snimnja filma Ivana Marinovića “Igla ispod praga”, postalo stjecište filmadžija, biće priređene projekcije 5 ostvarenja.
Riječ je o filmovima, čiji je koordinator upravo Marinović, i koji će se inače prikazivati na Kanli kuli i Forte Mare, a na Luštici od 2. do 5. avgusta: “Golub sjedi na grani razmišljajući o postojanju”, “Ničije dijete”, “Aferim”, “Mia madre” i “Messi”.
U uvodnoj riječi pred početak festivala, predsjednik Savjeta festivala, Stevan Koprivca, kaže da će na radost Luštičana, poslije skoro 50 godina, ponovo biti organizovane prave filmske projekcije, na neobičnom mjestu istina, u porti Crkve Svetog Arhanđela Mihaila, a na ponos Novoga i Novljana, studentski filmovi ove godine ulaze u atrijum kuće Iva Andrića.
“I šjor Ivo bi se obradovao!” – vjeruje Koprivca.
Težnja da hercegnovski Filmski festival, Montenegro film festival, stane rame uz rame sa najvećim regionalnim, možda mediteranskim, za izvjestan broj godina, zašto da ne, i sa evropskim filmskim festivalima, nije nova. Traje koliko i sam festival, punih 29 godina. Valjda iz te težnje, najvećim dijelom, proizilazi i onaj korak naprijed koji napravimo svake godine u organizaciji festivala, broju filmova, lokacijama na kojima se programi održavaju.
Sve ovo je po Koprivici staro/novo i ove godine.
On dalje kaže da možda sve ovo pomogne da urade što nisu postigli minulih godina.
– Jer je vazda falilo para, prostora, ma možda i volje da o festivalu mislimo cijelu godinu, da osnujemo ustanovu kojoj će on biti jedina briga, da formiramo tim ljudi koji će ga pripremati onako kako ovom tridesetogodišnjaku dolikuje. Pričam o povremeno pominjanom konceptu prema kome bi cijeli Novi trebalo da bude pozornica za filmski festival! Da bude Grad -Festival! Pišem uoči festivalskog jubileja, a jubilej, htjeli mi to priznati ili ne, obavezuje. I organizaciono i umjetnički – ocjenio je Koprivca.
Znam da nam ambicija ne fali, ali znamo li šta nam sve fali da bismo bar dio tih ambicija do slijedeće godine ostvarili.
U predvečerje 29. FFHN MFF koji će se desiti od 1. do 7. avgusta u četiri već poznate selekcije, pred publikom koja ovaj festival voli, Koprivca ispisuje želje za naredni.
– Da se do početka 30. FFHN MFF češće sastajemo, polemišemo, razmjenimo mišljenja, konstruktivno kritikujemo ono što smo uradili i ono što još nismo,što je dio svakog stvaralačkog čina. Da analiziraju ocjene publike, kritike, kolega iz branše, najšire javnosti, medija.
Da festival učinimo boljim, bez svega toga, baviti se ovim i svim drugim novskim festivalima, željeti, vjerujem dostižnu titulu Evropske prijestonice kulture, baviti se umjetnošću uopšte, bilo bi besmisleno i zaludno. Neka je uspješan 29. i još uspješniji 30. FFHN MFF – poručio je Koprivica.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code