Poslije dva mjeseca jednu od tri biblioteke na otvorenom oštetili vandali

Poslije dva mjeseca jednu od tri biblioteke na otvorenom oštetili vandali

3
Podijeli

Kućica u Praku Boka, jedna od tri koje su na nekoliko lokacija u Novom postavljene kao biblioteke na otvorenom, uništena je proteklih dana. Nesavjesni pojedinci razbili su staklo na vratima kućice, oštetili krov i pokušali su da je uklone sa stuba na koji je bila prikačena, saopštavaju iz NVO Urban Nova.

biblioteka-na-otvorenom-vandaliZbog čega bi to neko uradio, pogotovo kada se zna da je namjera ovog udruženja humana: promovišu širenje ideje besplatnih knjiga za sve, te aktivnostima podstiču dijeljenje i saradnju među građanima, pitaju iz ovog udruženja:

Picerija i restoran

– Herceg Novi ima mogućnost da se ubilježi na Svjetsku mapu biblioteka na otvorenom koja je u sklopu internacionalnog projekta Little Free Library: Take a book- Leave a book, podsjećaju iz Urban Nove.

Tokom Međunarodne dječije nedjelje u oktobru, zajedno su sa volonterima  kluba JUSMŠ „Ivan Goran Kovačić”- „Tačka oslonca” i uz idejnu podršku NVO “Naša akcija”, na tri lokacije postavili kućice u funkciji malih biblioteka na otvorenom. Biblioteke sa besplatnim sadržajem  na javnim prostorima postoje u skoro svakom evropskom gradu, ali i u gradovima  susjednih država. Ne samo da postoje, nego i funkcionišu.

biblioteka-na-otvorenom – Princip “TAKE A BOOK- LEAVE A BOOK” ili POZAJMI KNJIGU-PODIJELI KNJIGU je zaista moguć i održiv. Izgleda svugdje drugo, ali ne i kod nas.  Čak je moguć i u Herceg Novom. Jer, bibliotekica na Karači  je dinamično zaživjela i tokom ova dva mjeseca nije bila nijedan dan prazna niti oštećena. Biblioteka u ulici Srbina je vječito prazna, iako se sadržaj kontinuirano nadopunjuje. To nas dovodi do zaključka da korisnici ne vraćaju knjige koje su pozajmili prije dva mjeseca, ukazuju iz ove NVO:

– Pitamo se zašto? Možemo i da analiziramo nas kao društvo, da tražimo krivce, prebacujemo odgovornost…Radije ne! Hajdemo još jednom da pokušamo da ovim putem apelujemo na sve one čitaoce koji su uzeli knjige na čitanje da ih što prije vrate kako bi i drugi mogli uživati u njima. Nadamo se da smo dovoljno zreli kao građanstvo, te ne moramo posebno apelovati da se biblioteke dalje ne uništavaju, već se to podrazumijeva.  Takođe, moramo naglasiti da svaki slučaj donacije knjiga, sitnih opravki kućica i povratnih informacija o njihovom radu posebno cijenimo. Tako ćemo cijeniti i ako ga osoba ili osobe koje su slomile staklo na kućici u Parku Boka zamijene, apeluju iz ove NVO.

Jer, sve ne košta ništa, a čini grad ljepšim, pristupačnijim i prepoznatljivijim, vjeruju u NVO Urban Nova.

3 Komentari

  1. Steta, bilo je jijepo zamisljeno, ali takvi smo, slomi, unisti devastiraj, samo da ga nema, sada su mirni, zadovoljni, unistavaju grad u kome zive, a sto cemo sad.

Ostavite komentar

*

code