Poster CDPR-a za deceniju i po istrajne borbe protiv kancera

Poster CDPR-a za deceniju i po istrajne borbe protiv kancera

508
0
Podijeli

15 godina CDPR 71x92Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR), u saradnji sa firmama Studio Mouse, Primodesign i Montenegro Metropolis Media, postavilo je plakat – poster „15 godina borbe protiv kancera” u više gradova po Crnoj Gori povodom obilježavanja 15 godina rada CDPR-a.

– Posteri koji su postavljeni na predviđenim mjestima, tzv panoima – City Light, obavještavaju o petnaestogodišnjem postojanju CDPR-a i istovremeno služe da podsjete na našu stalnu borbu protiv kancera, ali i opomenu i pozovu građane da zajedno učestvujemo u tome i pobijedimo opaku bolest koliko je to moguće – podsjećaju iz ovog društva.

Picerija i restoran

Dodaju da od prvog dana, 5. novembra 2001.godine, kao humanitarna, nevladina i neprofitna organizacija imaju cilj i osnovni zadatak širenje svijesti da se zdravim načinom život kancer može spriječiti, a adekvatnim medicinskim i društvenim mjerama rano otkriti i uspješno liječiti.

– Istovremeno naš zadatak je i podrška svima koji su pogođeni ovom bolešću. Tokom proteklih petnaest godina rada CDPR je organizovalo niz korisnih akcija i projekata iz oblasti svoga djelovanja. Najvažniji dio aktivnosti CDPR-a je bila promjena stava javnosti u Crnoj Gori prema upotrebi duvanskih proizvoda. Nije bilo lako preći put od primarne nezainteresovanosti i potpunog nedostatka zakonske regulative do jednog od najnaprednijih evropskih Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda u čemu smo, bez lažne skromnosti, bili jedan od značajnijih inicijatora i promoter – navode iz CDPR-a

Pored niza predavanja o problemima i raznim vrstama kancera, zatim o štetnosti pušenja, osnivači su Lige za nepušenje Crne Gore. Organizatori su  trinaest nacionalnih konferencija o kontroli pušenja koje su uvijek ovaj problem stavljale u žižu interesovanj javnosti, te doprinijele buđenju društvene svijesti o dimenzijama i značaju problema pušenja.

Više od trinaest godina, tj od 9.maja 2003.godine radi Savjetovalište za odvikavanje od pušenja gdje se pušačima i danas pruža pomoć u ostavljanju cigareta.

–   Štampali smo proteklih godina i bogat edukativni materijal (oko pedeset raznih edukativnih brošura) preko kojih smo građane informisali o načinima i koristima od ostavljanja pušenja, načinima zdravog života, pravilnoj ishrani, neophodnoj stalnoj fizičkoj aktivnosti i normalno tu je najviše brošura o raznim vrstama kancera.

Organizatori smo petnaest državnih Konkursa za učenike osnovnih škola iz cijele Crne Gore za književni i likovni rad sa temom o štetnosti pušenja posvećene 31.maju – Svjetskom danu borbe protiv pušenja sa održanim izložbama najboljih i nagrađenih radova.

Aktivisti CDPR-a su dopstvenim sredstvima značajno pomagali prethodnih godina uređenje stare Klinike za onkologiju KCCG, ali i ostalih klinika KCCG.Shodno  skromnim mogućnostima donirali su svih ovih godina mnogobrojne zdravstvene, školske i socijalne institucije u svim gradovima Crne Gore.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code