Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Nemiloj kao turska serija

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Nemiloj kao turska serija

23
Podijeli

Opština Herceg Novi pokrenula je postupak raskida Ugovora sa turskom kompanijom Mas Gintaš, zadužene za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, saznaje nezvanično nedeljnik Monitor.

Tu informaciju za Radio Jadran predstavnik turske kompanije, Samir Karišik nije mogao ni da potvrdi, niti da demantuje.

Picerija i restoran

Pored te, nezvanična je i informacija da postrojenje nije radilo nekoliko dana, te da je turska kompanija povukla svoje radnike, a da je za to vrijeme neprerađena kanalizacija išla direktno u more. Radnici hercegnovskog Vodovoda su, navodno, uspjeli da riješe problem i obezbjede minimalno funkcionisanje postrojenja.

Karišik ni to nije mogao da demantuje niti potvrdi, pravdajući se da ne želi da daje bilo kakve informacije vezane za javni sektor .

VD direktorica Vodovoda, Olivera Doklestić kazala je kratko za Radio Jadran da postrojenje radi non stop i da se njegov rad ne može prekidati. Po njenim riječima, došlo je do određenih neslaganja između predstavnika Opštine Herceg Novi i turske kompanije, ali da će se to sve izgladiti i da će se radnici vratiti na pozicije.

Zvanični razlog za raskid ugovora, kako prenosi Monitor, je nelikvidnost turske kompanije, a inicijativa je usljedila na pritisak crnogorsko-njemačke kompanije Dahlem, nadzornog organa ispred KFV banke, kod koje su se Opština i Vlada kreditno zadužile 2012. godine, kada je projekat i započet.

Odgovor menadžerke kompanje Dhalem u Crnoj Gori, Marije Rosić nismo dobili, jer je odbila razgovor.

Potpredsjednica opštine, Danijela Đurović, koja je ispred lokalne uprave zadužena za investicije u komunalnom sektoru najvjerovatnije je i prava adresa za detaljnu informaciju oko dalje saradnje sa turskom kompanijom, koja je gradila postrojenje u Nemiloj, jednako kao i za kolektor. Kada se vrati sa službenog puta, sa ostalim čelnicima Opštine, očekujemo odgovore.

Inače, Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koštalo je 8,8 miliona eura, plaćeno je kreditom KFW banke i 10 odsto direktnim učešćem Opštine Herceg Novi. Turska kompanija izgradnju je započela u avgustu 2013. godine, a u testnu fazu rada pušteno je u maju ove godine.

23 Komentari

 1. Postrojenje u Meljinama je silom prilika palo na ledja Vodovoda. Vodovod “ni luk jeo ni luk mirisao”. Vodovodu je uvaljen ovaj objekat a da ga niko nikada nije ništa pitao: ni za projekat, ni za nadzor, ni za izvođenje, ni za izvođače i raskid ugovora, ni za zaposlenje. Ko je radio i ko je odobrio Studiju o procjeni uticaja postrojenja na životnu sredinu? Novski stručnjaci su bili protiv usvajanja, ali je neko sve odradio “na mala vrata”. Hercegnovske i državne vlasti su našle zajednički cilj, u tome. A situacija je očajna i najviše trpi upravo Vodovod, zbog para koje mu postrojenje svakog dana izbacuje iz kase. O javnom mišljenju i da ne pričamo … A zagađenje se širi iz raznih izvora … Ovi komentari su velikim dijelom bez veze u pogledu stvarnih činjenica. Mnogo je ljudi, izvan Novoga, koji znaju dosta o ovim problemima Novljana i postrojenja Meljine.

  2
  2
 2. Najveci kriticar investicije”kanalizacija”na HN nacin g-dja Doklestic sad kad je postala direktor Vodovoda nekritiski je brani.NOVSKA PILITIKA.

  17
 3. Aa sto je marva nepismena, politicki pristrasna, uvjek prva na frontu za osudjivanje. Jedva docekaju.
  Da se gospoda iz DPS-a koja pise komentare i njihovi obozavaoci, potrudila da ukljuci mozak i ne pise sta im se kaze skapirali bi da je nepreciscena voda isla do prije 2 godine konstantno u more i da se ista marva kupala u tome, a sad oce da istaknu kako je projekat koji preciscava vodu los i da je bolje kupati se u g***ima samo zato sto je to smislio neko iz SNPa.
  Dalje ovoj gospodi sto je smrdjelo proslo ljeto i imaju dobro pamcenje jel bolje da malo zasmrdi svake dvije tri godine na par dana sto se rijesi ili da vode djecu i septicku jamu ljeti da se kupaju al da im nije vidno i da ne smrdi ?? Svakako mislim da ce iz gore vec pomenutih razloga odabrati drugu soluciju.

  2
  16
  • Što se veća količina kanalizacije odjednom ispusti, veći su negativni efekti po živi svijet, zbog ogromne količine nakupljenih patogena, metala, hloramina, nutrijenata…
   Kao i svaki otrov, što se više uzme, to je opasniji.
   Po tvojoj logici, uspjeh vlasti je što je uzela višemilionski kredit da bi skupila kanalizaciju na jednom mjestu, i ispustila je dvaput godišnje da malo zasmrdi.

   10
   • Nista od navedenog nije kljucni parametar zagadjenja kad je rijec o ovom izvoru zagadjenja.. Kljucna briga je eutrofikacija i organske materije kojih posebno i nema u zimskom periodu uslijed velike kolicine atmosferskih voda, pri tom je vjerovatno ispusteno samo dio vode koji je neposredno u tom momentu pristizao.. samim tim moze se zakljuciti da nikome nije potrebna Vasa pravna pomoc pa makar bila i besplatna.

    • Eutrofikacija je upravo obogaćivanje vode nutrijentima, naročito jedinjenjima azota i fosfora (član 5 stav 1 tačka 17 Zakona o vodama).
     Ispuštanje atmosferskih voda iz postrojenja za preradu otpadnih voda je zabranjeno i kažnjivo (član 79 istog zakona).
     Kad su ovakve stvari u pitanju mogu da besplatno pomognem samo nadležnim organima.

     • Da ali se mora uzeti u obzir koja je voda u pitanju nije svaka voda ista pod okriljem zakona ova nasa zalivska je visoko osjetljiva voda dok van zaliva ne spada u istu kategoriju. Vi ne mozete da znate gdje je ispust jel u zalivu il van njega ( a pretpostavit cemo da je projekat pravio neko ko je u najmanju ruku jednako pametan kao Vi pa je samim tim predvidjen van zaliva). Nadalje, mozda bi i bilo kaznjivo zakonom da je postrojenje stavljeno u funkciju i da je objekat primljen od strane opstine ovako je rijec od objektu pod izgradnjom tako da Vasa prica nema mnogo smisla.

  • Gospodin potok je ovim clankom pokazao kako se kulturno moze diskutovati. Kakve rijeci moze upotrebljavati jedan istaknuti clab SNP i vjerujem svima dokazao zasTo je SNP toliko pao, a i sebe licno promivisao kao PLITAK POTOK

 4. Zaboravih “Potkop” u Mojdežu. Valjda će se neko toga prisjetiti. I ovi u opštini i oni u Pg, koji , navodno, “obezbijediše” pare.

  6
  1
 5. Djurovicka javno je obecala pred svim gradjanima Herceg Novog da ce kolektor da bude zavrsen do Nove Godine pa da vidimo dali smo mi svi budale ili neko drugi sigurna sam da je to Bigovic obecao to bi se moralo zavrsit i jedino vjerujem ono sto on obeca.

  11
  5
 6. oce li ko malo do SPUZA zbog svega ovoga ?sta radi ova policija? ko je postavio DJAKOVICKU da bude glavna za kolektor a ona je jedan of najvecih krivaca zajedno sa VELASOM ?!

  18
  6
 7. Gospođica Doklestic izjavljuje “njegov rad se ne može prekidati”, a svi smo svedoci da je njegov rad prekinut nekoliko dana i odmah po puštanju u rad, sećate li se onog nesnosnog smrada u maju? A, da ne radi ni nakon toga kako treba, jasno je svima koji su svedoci smrada i nakon toga….Svašta je gospođa Đurović obećavala u junu, ali se ne obraca javnosti nakon toga..Navela je, tada, da treba rešiti više od 300 otkrivenih problema…Zna li nova direktorica koliko je rešeno? Ona je letos izjavljivala da joj kolektor i postrojenje “ulivaju strah u kosti”… Šta preduzima sada, kao direktorica, da ne bude više tako? Gde odlažu mulj koji je produkt preciscavanja otpadnih voda? U potok Nemila? I još je mnogo pitanja o kojima odgovorni i nadležni ćute…..

  27
  1
 8. Potpredsjenica Opštine čvrsto obeća da će ovaj projekat biti završen do kraja ove godine.
  Đe je sada kad je više nego izvesno da će ova sprdnja sa Turslim izvođačima da potraje.

  19
  1
 9. Ja ne vidjo neke turke da rade nego albance. A razlog sto postrojenje nije uradjeno kako treba treba vidjeti ko je potpisao ugovor sa ovom strasnom kompanijom pa ce vam se samo reci. Procenat je kriv za izoir pogresnog izvodjaca.

  22
  2
 10. Valtazar Bogišić:Što se grbo rodi,vrijeme ne ispravi.
  Od samog starta i formiranja preduzeća za kan.
  kolektor sve je naopako.Izvođači,nadzor sa basnoslovnom platom,a ne dolazi iz Beograda,funkcioneri tadašnji,mislili o svom procentu ,a ne o kvalitetu radova.Ukazivala je Olivera,
  iz petnih žila.
  Na jednoj skupštini su se na prozivke opozicije,Velaš&co ,kleli kako su pošteni i da su poslovne knjige 1/1.

  16
  7
  • Sve mi se čini da ne znaš ko je odredio prvog podizvođača, one iz Nikšića, koji su bili uzrok ogromnog zakašnjenja i ogromnog novca koji je otišao za nešto drugo. Da ti malo pomognem: Kada se donose pogrešne odluke, vlast i opozicija donose jednoglasne odluke: 1. Odlična ideja kanalizacije pretvorena je u ruglo bez kraja i konca. 2. Bazen na Škveru, i dalje otvoreni, koštao je 4 miliona (ne dinara, koliko zaista vrijedi), a osim što je skraćen, jedina bitna promjena je što je slatka umjesto slane vode. 3. Obnova puta kroz Savinu, koji je sada sužen besmislenim trotoarima od 30 centimetara, tako da se ne može mimoilaziti sa autobusom, i napravljen bubreg sa strane ispod Školskog Centra, za koji je zakačilo hiljadu vozila.

   16
   2
 11. Ako su tačne informacije o petodnevnom ispuštanju neprerađene kanalizacije u zaliv, onda bi to bilo krivično djelo “zagađenja životne sredine” iz člana 303 Krivičnog zakonika. Izvor je “Monitor” od petka, 8.12. Ko je to naredio ili dopustio?
  Tužioci, ispitajte!

  29
  1

Ostavite komentar

*

code