Potpisan ugovor za izradu strategije održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori

Potpisan ugovor za izradu strategije održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori

2
Podijeli

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Predrag Jelušić i Zoran Kasum, predstavnik Konzorcijuma koji čine “Hotelsko i destinacijsko savjetovanje” d.o.o. Zagreb, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Urbanistički institut Hrvatske d.o.o. Zagreb i Proficiscor d.o.o. Zagreb, potpisali su danas Ugovor o izradi Strategije održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori, saopšteno je iz Morskog dobra.

Strategija bi u svojim rješenjima trebalo da se fokusira na uspješne prakse i inoviranje postojećeg modela upravljanja plažama, kako bi se obezbijedila kvalitetna turistička ponuda, konkurentna sličnim destinacijama u Mediteranu i u skladu s dugoročnom vizijom turističkog razvoja Crne Gore. Vrijednost izrade Strategije je 44.000,00 €.

Picerija i restoran

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore raspisalo je 03. aprila 2017. godine javni poziv za izradu Strategije održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori, a nakon sprovedenog tenderskog postupka odabran je pomenuti konzorcijum da u roku od 6 mjeseci izradi Startegiju.

Dugogodišnja praksa Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom u upravljanju kupalištima u Crnoj Gori, koja se vremenom unaprjeđivala u načinu ustupanja, organizacije i opremanja kupališta dostigla je fazu u kojoj se jasno mogu prepoznati uska grla i nedostaci. Zbog toga je pokrenuta procedura izrade Strategije održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori , a ona bi trebalo da obuhvata: analizu postojećeg modela upravljanja kupalištima u Crnoj Gori, uporednu analizu modela upravljanja plažama u zemljama Mediterana, analizu savremenih turističkih trendova i međunarodnih standarda koji se primjenjuju u ovoj oblasti.

Nakon toga, nova Strategija usmjerila bi dalje upravljanje plažama u Crnoj Gori, sa fokusom prijedloga na sljedeće oblasti: tematiziranje/kategorizacija plaža, definisanje kapaciteta i standarda za organizaciju kupališta za svaku kategoriju, Prijedlog modela ustupanja kupališta na korišćenje, uključujući prijedlog mogućih pristupa u defisanju početnih naknada za ustupanja plaža na korišćenje u skladu sa uspješnim i primjenjivim praksama za Crnu Goru kao i Prioritetne mjere za realizaciju Strategije, kaže se u saopštenju Morskog dobra.

 

2 Komentari

  1. Kakva strategija kakvi bakrači! Što se niste transformisali u skladu sa zakonom?
    I Šabanović je čak to uspio… Kako nemate inženjera hidrograđevinske struke?
    Mogo bi postavljat pitanja do sutra….

  2. Gdje vam domace znanje. Dje su ti silni profesori sa fakulteta za turizam, menadjment………imaju li ti fakulteti kompententne strucnjake koji ce izraditi tu studiju, pa da taj novac ostane u cg., vecina tog novca bi se trosila u cg pa bio dio tog novca otisao u budjet drzave A iz njega bi se finansralo zdravstvo skolstvo socijala. Ali izgleda da se lakse taliti sa strancima. Gdje sam ja u toj prici. Licni interes je na prvom mjestu a opsti ne postoji. Moze li se malo pokazati ekonomskog patriotizma, osim sto se takmicimo ko je veci srbin crnogora a kao nacija i jedni i drugi nestajemo.

    13

Ostavite komentar

*

code