Potvrđen prvi slučaj sezonskog gripa u Crnoj Gori

Potvrđen prvi slučaj sezonskog gripa u Crnoj Gori

0
Podijeli

U Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje u srijedu je potvrđen prvi slučaj sezonskog gripa kod tridesetosmogodišnje Podgoričanki koja nije bila vakcinisana protiv gripa.

Iz Instituta su kazali da je riječ o sezonskom virusu gripa tipa ,,B“ koji je u cirkulaciji u većem broju zemalja u okruženju, a prema podacima Evropskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) aktivnost gripa širom evropskog regiona je očekivano niskog intenziteta za ovo doba godine.

Picerija i restoran

Preporučuju da se što prije vakcinišu osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija. Vakcinacija je najefektivnija mjera prevencije, pri čemu se zaštita stvara nakon dvije do tri nedjelje od dobijanja vakcine.

“Vakcine se preporučuju svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, onima koji se liječe od metaboličkih poremećaja i osobama sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i osobe sa HIV/AIDS-om, kao i osobe koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije. Preporuka za vakcinaciju je i za starije od 65, a SZO preporučuje i vakcinaciju trudnica, kao i djece uzrasta od 6 mjeseci do pet godina”, naveli su iz Instituta.

Epidemiološkinja u Domu zdravlja Herceg Novi, dr Stefa Glušac, kazala je ranije da se vakcinacija obavlja u Domu zdravlja svakog radnog dana u periodu od 8 do 20 časova. Pacijenti najprije treba da se jave izabranom doktoru, kako bi dobili nalog za vakcinaciju, pa ako nema nekih kontraindikacija, biće vakcinisani. Vakcinacije  se obavlja i u zdravstvenim stanicama Igalo i Topla, od 8 do 13 časova, a u ambulanti Bijela od 8 do 20 časova za pacijente čiji su izabrani doktori u toj ustanovi .

Vakcinacija nepokretnih i iznemoglih lica obavlja se preko patronažne službe Doma zdravlja, u stanu bolesnika, po prethodno napisanom nalogu izabranog doktora. Osiguranici koji nemaju svog izabranog doktora, vakcinaciju mogu obaviti preko nekog od doktora u smjeni.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code