POVODI: MEDITERANSKI DAN OBALE 2015

POVODI: MEDITERANSKI DAN OBALE 2015

241
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Aktivnostima na boljoj informisanost i podizanju svijesti o značaju mora i obalnog područja kao prirodnog i društveno-ekonomskog resursa, čiji održivi razvoj predstavlja najaktuelniji izazov na nacionalnom i međunarodnom nivou i u Crnoj Gori biće obilježen 25. septembar Mediteranski Dan obale.

Organizatori su Javno preduzeće Morsko dobro, u saradnji sa PAP/RAC Centrom UNEP/MAP-a (Program za zaštitu životne sredine Ujedinjenih Nacija / Mediteranski akcioni plan), Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Nevladinom organizacijom „Zelena mreža – Green Net” iz Budve.
– Ovaj datum izabran je kao dan obilježavanja jer je tada Slovenija, kao prva od članica MAP-a, ratifikovala Protokol o integralnom upravljanju obalnim područjem Mediterana koji je inače sedmi protokol u sklopu Barselonske konvencije. Imajući u vidu da su efekti klimatskih promjena centralna tema ovogodišnjeg Dana Obale, biće realizovano niz aktivnosti sa temom klimatskih promjena i njihovim efektima. U osnovnim školama biće priređene radionice sa temom „Klimatske promjene i njihov uticaj na nas”. U okviru njih će biti prikazan PAP/RAC-ov kratak film „Dobra klima za promjene”, zatim će biti postavljena edukativna web stranica „Klimatske promjene za djecu” na crnogorskom jeziku, pripremljen promotivni materijal sa temom Dana Obale. On će biti distribuiran u 35 osnovnih i srednjih škola u Herceg Novom, Tivtu, Kotoru, Budvi, Baru, Ulcinju i Podgorici – saopšteno je iz JP Morsko dobro.
U saradnji sa partnerima, kao i prethodnih godina, Morsko dobro je pripremilo poster na temu „Klimatske promjene”. Cilj ovog postera je da se djeci školskog uzrasta na slikovit i jednostavan način približe odgovori na pitanja sto šu to klimatske promjene, što dovodi do njihovog nastanka i koje su njihove posljedice (gubitak obale, podizanje nivoa mora, povećanje temperature…).
Ovo je sedmi tematski poster povodom Dana Obale a prethodnih godina izrađeni su posteri sa temama: „Biodiverzitet mora”, „Staništa na crnogorskoj obali”, „Fizičko-hemijski procesi u moru”, „Pomorstvo minulih epoha”, „Plaže i obalni procesi” i „Meduze Mediterana”.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code