POVODOM DANA DRŽAVNOSTI I DANA USTANKA POLOŽENI VIJENCI I CVIJEĆE NA SPOMENIK...

POVODOM DANA DRŽAVNOSTI I DANA USTANKA POLOŽENI VIJENCI I CVIJEĆE NA SPOMENIK BEZMETKOVIĆ NA SAVINI

88
0
Podijeli

Predstavnici lokalne samouprave, Vojske, udruženja građana i dvije boračke organizacije, jutros su položili vijence i cvijeće na spomenik Bezmetković na Savini.

Najprije su u 7,30 vijenac na spomenik palim borcima i rodoljubima položili predstavnici Saveza Udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore.
U 10 sati vijenac su na spomenik Bezmetković položili v.d. predsjednik opštine Dragan Janković i predstavnici Organizacija boraca Narodnooslobodilačkog rata 1941-194. Mihailo Kilibarda i dr Đuro Musić. Svečanosti na Savini prisustvovali su generalni konzul i konzul Srbije u Crnoj Gori Slobodan Bajić i Zoran Dojčinović i predstavnici Vojske Crne Gore , vojnih penzionera i građani.

Picerija i restoran

Ispred spomenika Bezmetković, predsjednik Organizacije boraca Mihailo Kilibarda je uručio odlikovanje Ruske federacije njihovom zaslužnom aktiovisti, revolucionaru i ambasadoru u penziji, publicisti Neđeljku Zoriću. To je jedno od 25 odlikovanja kojma je predsjednik Rusije Vladimir Putin povodom 70 godina pobjede nad fašizmom, odlikovao istaknute učesnike NOR-a u Crnoj Gori. Od tog broja petorica su iz Herceg Novog.
U besjedi povodom časti koja mu je ukazala ruska država, Zorić je rekao da je on samo jedan od onih koji su prije njega zaslužili takvo priznanje. Bokelji su se 1941. godine pridružili velikoj borbi sovjetskog naroda u veoma teškim i složenim uslovima , rekao je Zorić.
– Nije bilo lako podići pušku na onakvu imperiju kakva je bila fašistička Italija koja je pripojila sebi Boku. Nije mi poznato da je igdje podignut šestomjesečni oružani ustanak, jednog relativno malog naroda, u jednoj od tada najjačih ratnih luka na Jadranu kakva je bila Boka Kotorska. To je jedinstven primjer u našoj borbi koji je nažalost ostao malo po strani i blijed. Ovo priznanje i odlikovanje smatram ne samo svojim nego i mojih drugova koji u jednom teškom vremenu nisu žalili sebe i koji su položili svoje živote za slobodu, rekao je Zorić . On je istakao da nisu svi mogli da nose oružije ali da je svaki onaj Bokelj koji je „odrezao komadić hljeba za borce” bio ustanik. Takva je, kaže, bila većina Bokelja.

Zorić je potom podsjetio da su italijanski fašisti pripremili „poklon za pad Staljingrada” u vidu egzekucije nad zatočenim rodoljubima među kojima je i on bio. Od 103 okrivljena, ratni sud je za 57-oricu njih izrekao smrtne kazne. Devetoricu su strijeljali dva dana nakon suđenja. Pripremljene su i sijalice duž kotorske grede, koje je trebalo da budu uključe u trenutku kada se sazna da je Staljingrad pao. Staljingrad nije pao pa ni „proslave” uz strijeljanje Bokelja i iluminacije tim povodom nije bilo, kazao je Zorić.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code