“POVRATAK U ALEKSANDRIJU” – SVIJET SE MIJENJA, A ČOVJEK OSTAJE ISTI SA...

“POVRATAK U ALEKSANDRIJU” – SVIJET SE MIJENJA, A ČOVJEK OSTAJE ISTI SA SVOJIM PROBLEMIMA

82
0
Podijeli

“Povratak u Aleksandriju”, Miraša Martinovića je knjiga putovanja duhom i kroz duh, i ne slučajno knjiga koja počinje pričom o Odiseju, a završava pričom o Njegošu i Ivanu Gunduliću – kazao je na sinoćnjoj promociji u Tivtu umjetnik Dimitrije Popović.

Samo oni koji putuju kroz vrijeme prostor poezije zaslužuju. A Odisej i Njegoš to zbilja jesu, jer Njegoš jeste naš Odisej, smatra Popović, koji je vidio da Miraš, kao i Ivo Andrić, pronalazi onu Njegoševu najstrašniju samospoznaju i gotovo grozu kad kaže „Ja sam varvarin među kneževima, ali knez među varvarima”.
Riječ je o izuzetnoj knjizi koja potvrđuje da se svijet mijenja, ali da čovjek ostaje isti sa svojim problemima. Ona začuđuje kako svojom kompleksnošću, tako i ritmom i načinom na koji je napisana. Njen jezik u potpunosti odgovara njenoj temi, a njena tema je višeslojna, raznolika i mogu reći ubojita.
– Meni je „Povratak u Aleksandriju” bio povratak u tzv. riznicu predaka, u riznicu onoga što mi jesmo, a možda smo zaboravili da jesmo. Ovo je galerija nenadmašnih ženskih likova. Žene su uvijek bile prvorazredna bića, ali su upravo zbog toga i stradale – kazala je Aleksandra Vuković.
Autor se prisjetio da je i prije 14 godina u Ljetnjikovcu Buća imao promociju ključnog romana „Putevi Prevalise”. To je krucijalna knjiga iz koje se račvaju sve druge knjige.”Povratak u Aleksandriju” štampao je u Zagrebu, a izdavač je Nacionalna Zajednica Crnogoraca Hrvatske.
– Ne volim mnogo publike, ja ne pišem za široku publiku. Ove knjige su za posvećenike. Posebno mi je drago što je specijalno iz Mostara na promociju došao moj prijatelj Nino Gvozdić i njegova supruga Lina, kazao je Martinović objašnjavajući da je ova knjiga nastajala u jednom dugom periodu.
– Teme su uzete iz različitih stoljeća, sa različitih prostora. Uglavnom su to ličnosti poznate iz istorije. Neke su i fikcija.Tražio sam i nalazio ono sudbinsko određenje ovih ličnosti. I nije slučajno što sam počeo sa Odisejom. Svi smo mi na neki način Odiseji – rekao je, pored ostalog Martinović.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code