Poziv na edukativnu pješačku turu povodom Svjetskog dana planina

Poziv na edukativnu pješačku turu povodom Svjetskog dana planina

0
Podijeli

Povodom 10. decembra – Svjetskog dana planina, Agenicja za zaštitu i razvoj Orjena organizuje edukativnu pješačku turu Borići – M. Vratlo – planinarski dom. Polazak je od bivšeg motela “Borići” (800 m n.v.),  u 10h. Prilikom pješačke ture učesnici će obići teren koji je u posljednjih 100 godina, postepenim gubitkom ekonomske snage sela, pretrpio znatne izmjene, kako negativne, tako i neke pozitivne.

Svjetske klimatske promjene imaju, u kombinaciji sa ostalim faktorima, uticaj i na život na planinama, pa tako i na Orjenu. Dio njih moguće je vidjeti i doživjeti na edukativnoj turi planiranoj za nedjelju.

Picerija i restoran

Uz vođenje i izlaganje Željka Starčevića iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, pješačiće se kroz Perov do, nekadašnju poljoprivredno-stočarsku oblast, da bi se zatim preko Malog vratla prešlo dublje u planinu, u prostor Kamenske planine, kraja koji je danas znatno šumovitiji nego što je to bio početkom 20-og vijeka, kada se još uvijek intezivno koristio.

S druge strane, ovaj povratak šume zadnjih godina sve više ugrožavaju neobično jake suše i dugotrajne vrućine, koje utiču na rubne dijelove nove šume. Kod planinarskog doma “Za Vratlom” (1160 m) predviđena je pauza (sa priganicama i osvježenjem), ali i upoznavanje sa mogućnostima savremene održive gradnje i njenom spoju sa zaštićenim područjima i mogućnostima koje se pružaju u razvoju raznih vidova eko-turizma.

Tura, računajući pauze i povratak, traje ko 4 sata (do 14h), Organizator, Agencija za razvoj i zaštu Orjena, obezbjeđuje vođenje, dok će grupu u domu ugostiti planinarski klub „Subra“.

Učešće na događaju je besplatno. Učestvuje se na sopstvenu odgovornost, odnosno za maloljetne na odgovornost roditelja ili staratelja. Ciljna grupa su osobe u bar minimalnoj kondiciji, voljne da vide, čuju i primjene nešto novo. Za detaljnije informacije zainteresovani mogu da se obrate Željku Starčeviću iz Agencije, na broj telefona 069 360 803.

Edukativna tura, događaj je iz zajedničkog kalendara „Orjen, planina kraj mora“, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, a organizatori pojedinačnih dešavanja su PK „Subra“, NVO Orjen Outdoor, AK „Niskogorci“, Sekretarijat za komunalne poslove i ekologiju, MZ Kameno-Žlijebi, MZ Sušćepan-Ratiševina-Trebesin, NVO „Orka“, konoba Sikimić , NVO ”Eko Boka” i paraglajding klub “Adriafly”. Program se realizuje uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

Počevši od 2003, proglasom Generalne skupštine UN, 11. decembar se obilježava kao Svjetski dan planina, te se tom prilikom dodatno naglašava potreba stalnog ukazivanja na veliki značaj planina i njihovog održivog razvoja za očuvanje kvalitetnog života stanovništva.

Ovogodišnje globalne teme su stavljene pod naslov “Planine pod pritiskom: klima, glad, migracije”. Naime, klimatske promjene negativno utiču i na život ljudi u planini, što dodatno pojačava tendenciju iseljavanja stanovnika planina u gradske centre ili njihovu prekograničnu migraciju. Iseljavanje iz planinskih područja rezultiraće neprocenjivim gubicima u pogledu ekosistema i očuvanja kulturne raznolikosti i agrobiodiverziteta. Promišljenim ulaganjima u planinske krajeve mogu ublažiti teški životni uslovi u ovim zajednicama i preokrenuti migracioni trendovi.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code