Poziv umjetnicima: Učestvujte u programu „Artist in Residence“ na Španjoli

Poziv umjetnicima: Učestvujte u programu „Artist in Residence“ na Španjoli

0
Podijeli

Kako bi napuštenu tvrđavu Španjola bar privremeno učinili rezidencijom umjetnosti iz NGO Sinergija osnovali su hercegnovski Španjola Festival kulture, umjetnosti, novih ideja i kreativnosti. Oni se tako već treću godinu bore da održe funkcionalnost tvrđave.

Španjola 018 upućuje javni poziv umjetnicima da učestvuju u programu “Artist in Residence”, kojim žele dati novu namjenu ovom izuzetnom zdanju, a to je, kako i sam naziv kaže – rezidencija umjetnosti.

Picerija i restoran

Tim Španjola neumorno nastavlja da revitalizuje tvrđavu, a kao proizvod ovog truda rađaju se razni programi, akcije i festivalski sadržaji.

– Ovogodišnji program aktivacije tvrđave je podijeljen na dva dijela. Prvi dio Artist in Residence se tiče ovog poziva, s ciljem da okupi umjetnike iz regiona, koji će u toku boravka u eko kampu tvrđave učestvovati u bogato osmišljenom programu koji se sastoji iz predavanja, obilazaka grada i okoline i formiranja radnog tima. U toku ovog programa, učesnici će kroz intervenciju i sopstvenu ekspresiju učiniti da Španjola zavrijedi naziv rezidencije umjetnosti u Herceg Novom 2018 – napominju iz „Sinergije“.

Pozivaju sve afirmisane i neafirmisane umjetnike iz Crne Gore i regiona da se prijave i postanu potecijalni realizatori krajnjeg lica Španjole 2018.

U toku sedmodnevnog boravka u eko kampu tvrđave, od 19.05. do 26.05.2018. učesnici će imati priliku da posje djelove grada i okruženja, da se upoznaju sa održivim načinima gradnje i ekološkim pristupima kao i sistemima utvrđenja u Boki Kotorskoj. Tokom ovih sedam dana učesnici će osmisliti koncept svog umjetničkog izraza, koristeći, prije svega, pristup efemerne arhitekture i prostorne instalacije.

Tema programa aktivacije je “Objekat” / “Object”.
Po povratku kućama učesnici pripremaju detaljan plan i budžet realizacije kako bi se ova rješenja izvela u periodu od 23.06. do 30.06.2018., kada će grupa opet boraviti na tvrđavi radi izvođenja radova.

Prilikom prijave učesnici su obavezni da pošalju: 3-5 radova/projekata u sopstvenom maniru, poželjno vezanih za aktivaciju napuštenih objekata i/ili kulturnog nasljeđa, motivaciono pismo, do 500 riječi i kratku biografiju sa ličnim podacima.

Prijave treba slati isključivo u JPG i/ili PDF formatu, najkasnije do 6. aprila, 2018. godine, na email adresu lily@sinergija.me, pod nazivom ARTIST IN RESIDENCE (bilo kakav drugi naziv neće biti uvažen).

Tim Španjola će izabrati 10 učesnika. Selekcija će biti završena 13.04. 2018. godine, nakon čega će odabrani biti kontaktirani putem email-a o detaljnom planu dolaska na tvrđavu, kao i planu programa.

Tim Španjola obezbjeđuje:smještaj u eko kampu na tvrđavi u toku ovog projekta i kasnije realizacije radova u junu (kamp,kuhinja, toaleti, tuševi), fakultativne izlete, obilaske i obroke, zatim prezentacije i predavanja na razne teme usko vezane za temu “Objekat” i program “Artist in Residence“, materijal potreban za ovaj, kao i potrebe izvođenja projekata u junu.

Po odabiru učesnici su dužni: da snose troškove prevoza do Herceg Novog i nazad, po mogućnosti da donesu sopstvenu kamp opremu. Učesnici treba da plate simboličnu participaciju u iznosu od 100 eura.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code