Pozorišna „groznica“ za premijeru „Adama i Eve“

Pozorišna „groznica“ za premijeru „Adama i Eve“

1249
2
Podijeli

adam i eva proba 1603 1Uoči sjutrašnje premijere predstave „Adam i Eva“, prve pozorišne produkcije Herceg festa, karte su bukvalno „planule“, jer su ulaznice za  svih 450 mjesta Dvorane Park u Novom, još prije par dana prodate. Počela je i rezervacija karata za prvu reprizu predstave, najavljenu za 24. mart.

„Adama i Evu“, po adaptiranom tekstu Miroslava Krleže, režirao je  Slobodan Milatović. Čitav projekat inicirali su mladi hercegnovski glumci, koji već danima uvježbavaju predstavu na daskama dvorane.

Picerija i restoran

Dan uoči premijere, reditelj Slobodan Milatović priča da prvi put obrađuje Krležu, a dodatni razlog da se upusti u “oživljavanje” ove istorijske teme jeste i što je ona veoma malo “postavljana na daskama”:

adam i eva proba 1603 milatovic– Iako sam radikalno radio adaptaciju i koncept, čini mi se da sam ga ispoštovao u svakom njegovom pogledu. Kao svi veliki pisci, Krleža ima sjajan dijalog, rečenicu, poetiku, misao i pri prvom čitanju sam znao kakva će predstava da bude. Tako da mi to nije predstavljalo problem”, kaže Milatović.

U očima v.d. direktora Herceg Festa, Stevana Koprivice, upuštanje u produkcijski poduhvat bio je izazov, koji su, kako je kazao, u Herceg festu prihvatili sa svim rizicima koje takav potez nosi:

adam i eva proba 1603 2“Namjerno smo napravili otklon od očekivanog, jer se obično očekuju mediteranske komedije kada je riječ o Herceg Novom. Ovog puta krenuli smo dosta ambiciozno, sa svim rizicima koje ambicija nosi. Ovdje je riječ o tom vječitom agonu muško-ženskog pitanja, ali sagledan na jedan drugačiji, hrabar, drzak način, koji je čitanje klasike iz vizure vremena u kome se klasici baš i ne poštuju”, pojasnio je Koprivica.

Prvu predstavu u produkciji Herceg Festa “oživjeće” mladi hercegnovski glumci – Miloš Pejović, koji igra više likova, pored njega Danilo Babović u ulozi Adama, dok će Evu dočarati Bojana Malinovska.

Šira crnogorska javnost Miloša Pejovića upoznala je kroz ulogu Aleka u “Budvi na pjenu od mora”. U ovoj predstavi svoj raskošni talenat pretočiće u više likova:

adam i eva proba 1603 3“Riječ je u suštini o jednoj dramaturškoj funkciji, kroz igru više likova, kako je napisano u komadu. Mi smo našom analizom i nečim što smo htjeli da izvučemo iz teksta, shvatili da je to ustvari jedan karakter koji ima u sebi pomalo Mefistofelesa i sličnih karaktera, kao i nečeg božanskog i mislim da smo uspjeli da to napravimo. Ima dosta promjena u žanru i stilu igre, lik je vrlo bogat i mislim da sam to uspio da napravim”, kaže Pejović.

Nakon sjutrašnje premijere, predstava će ponovo biti  izvedena 24. marta, a rezervacije se mogu obaviti na telefon 068 851 031.

2 Komentari

  1. Hrabro bogami i potpuno drugacije od onoga sto smo navikli. Ama dobro nekako. Nisam mogao da sanjam da ce Novljani da igraju ovako nesto na ovaj nacin. Zestok aplauz bio
    0    0

Ostavite komentar

*

code