Pozorišna „groznica“ za premijeru „Adama i Eve“

Pozorišna „groznica“ za premijeru „Adama i Eve“

1140
2
Podijeli

adam i eva proba 1603 1Uoči sjutrašnje premijere predstave „Adam i Eva“, prve pozorišne produkcije Herceg festa, karte su bukvalno „planule“, jer su ulaznice za  svih 450 mjesta Dvorane Park u Novom, još prije par dana prodate. Počela je i rezervacija karata za prvu reprizu predstave, najavljenu za 24. mart.

„Adama i Evu“, po adaptiranom tekstu Miroslava Krleže, režirao je  Slobodan Milatović. Čitav projekat inicirali su mladi hercegnovski glumci, koji već danima uvježbavaju predstavu na daskama dvorane.

Dan uoči premijere, reditelj Slobodan Milatović priča da prvi put obrađuje Krležu, a dodatni razlog da se upusti u “oživljavanje” ove istorijske teme jeste i što je ona veoma malo “postavljana na daskama”:

adam i eva proba 1603 milatovic– Iako sam radikalno radio adaptaciju i koncept, čini mi se da sam ga ispoštovao u svakom njegovom pogledu. Kao svi veliki pisci, Krleža ima sjajan dijalog, rečenicu, poetiku, misao i pri prvom čitanju sam znao kakva će predstava da bude. Tako da mi to nije predstavljalo problem”, kaže Milatović.

U očima v.d. direktora Herceg Festa, Stevana Koprivice, upuštanje u produkcijski poduhvat bio je izazov, koji su, kako je kazao, u Herceg festu prihvatili sa svim rizicima koje takav potez nosi:

adam i eva proba 1603 2“Namjerno smo napravili otklon od očekivanog, jer se obično očekuju mediteranske komedije kada je riječ o Herceg Novom. Ovog puta krenuli smo dosta ambiciozno, sa svim rizicima koje ambicija nosi. Ovdje je riječ o tom vječitom agonu muško-ženskog pitanja, ali sagledan na jedan drugačiji, hrabar, drzak način, koji je čitanje klasike iz vizure vremena u kome se klasici baš i ne poštuju”, pojasnio je Koprivica.

Prvu predstavu u produkciji Herceg Festa “oživjeće” mladi hercegnovski glumci – Miloš Pejović, koji igra više likova, pored njega Danilo Babović u ulozi Adama, dok će Evu dočarati Bojana Malinovska.

Šira crnogorska javnost Miloša Pejovića upoznala je kroz ulogu Aleka u “Budvi na pjenu od mora”. U ovoj predstavi svoj raskošni talenat pretočiće u više likova:

adam i eva proba 1603 3“Riječ je u suštini o jednoj dramaturškoj funkciji, kroz igru više likova, kako je napisano u komadu. Mi smo našom analizom i nečim što smo htjeli da izvučemo iz teksta, shvatili da je to ustvari jedan karakter koji ima u sebi pomalo Mefistofelesa i sličnih karaktera, kao i nečeg božanskog i mislim da smo uspjeli da to napravimo. Ima dosta promjena u žanru i stilu igre, lik je vrlo bogat i mislim da sam to uspio da napravim”, kaže Pejović.

Nakon sjutrašnje premijere, predstava će ponovo biti  izvedena 24. marta, a rezervacije se mogu obaviti na telefon 068 851 031.

2 Komentari

  1. Hrabro bogami i potpuno drugacije od onoga sto smo navikli. Ama dobro nekako. Nisam mogao da sanjam da ce Novljani da igraju ovako nesto na ovaj nacin. Zestok aplauz bio
    0    0

Ostavite komentar

*

code