Praznik Herceg Novog, 28. oktobar Dan oslobođenja

Praznik Herceg Novog, 28. oktobar Dan oslobođenja

2
Podijeli

Na današnji dan prije 73 godine borci narodnooslobodilačke vojske – Desete hercegovačke brigade, Druge dalmatinske i Prve bokeške brigade oslobodili su Herceg-Novi od fašističkog okupatora.

Herceg Novi su od okupatora 28. oktobra 1944. godine zajedničkim snagama oslobodili pripadnici Prve boljeske, Desete hercegovačke i Druge dalmatinske brigade. Antifašistička borba počela je neposredno poslije opštenarodnog ustanka 13. jula 1941. godine. Te godine u novembru osnovan je Orjenski bataljon čiji su pripadnici bili Nikola Đurković, Dašo Pavičić, Milan Vuković, Ilija Kišić i mnogi drugi opštepoznati naordni heroji.

Picerija i restoran

Nakon kapitulacije Italije 1943. godine u Novi dolaze trupe nacističke Njemačke, koje su konačni slom doživjele godinu nakon toga.
Kao Dan grada obilježava se 28. oktobar, dan kada je poslije višednevnih borbi Herceg Novi konačno stekao slobodu.

Tokom narodnooslobodilačkog rata, život je izgubilo 586 stanovnika Herceg-Novog, a imena 350 palih boraca i 236 žrtava fašističkog terora, ovjekovječena su na Memorijalnom kompleksu u Savinskoj dubravi.

Delegacije Skupštine opštine sa predstavnicima boračkih organizacija NOR-a 1941-1945 i Vojske Crne Gore, položiće viijence i cvijeće na spomen obilježje na Sat kuli, Spomenik strijeljanim rodoljubima 1914-1918. godine na Savini i Spomen kosturnicu palima za slobodu u NOR-u 1941-1945. na Savini.

Programi povodom obilježavanja 73. godine oslobođenja Herceg Novog od fašističkog okupatora traju cijelog mjeseca, a centralni događaj biće svečana sjednica SO u 11 časova, u Dvorani Park, kojoj će prisustvovati predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović i brojne zvanice.

Svečarsku atmosferu prethodno će defileom centrom grada uveličati i Gradska muzika, koja takođe slavi svoj Dan.

Svim građankama i građanima Herceg Novog, Redakcija Radija Jadran čestita ovaj veliki dan, 28. oktobar Dan opštine.

 

2 Komentari

  1. Hvala Radiju Jadran što nas podsjeća i uči da ne zaboravimo sve naše zajedničke važne datume. Ako poznajemo svoju istoriju svakako više cijenimo i sebe i svoj grad, i naravno bolje razumijemo sadašnjost i idemo u racionalnijem smjeru u budućnost. SREĆAN NAM DAN GRADA!

    24
    6

Ostavite komentar

*

code