Preča rekonstrukcija Gradskog muzeja nego manifestacija Noć muzeja

Preča rekonstrukcija Gradskog muzeja nego manifestacija Noć muzeja

1888
5
Podijeli

muzej hn radovi 200516 1JU “Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković“ nije obilježila Noć muzeja, manifestaciju, koja je bila predviđena za 21. maj, jer je u toku rekonstrukcija Gradskog muzeja Mirko Komnenović.

Po riječima v.d. direktora ove ustanove, Đura Belija Prijića u ovom trenutku je prioritet nastavak obimnih radova na dovođenju Gradskog muzeja u stanje kakvo dolikuje gradu, kao što je Herceg Novi.

Picerija i restoran

– To podrazumijeva rad na samoj zgradi, kao i botaničkoj bašti, nekada jednoj od najljepših na Jadranu. Ljetnja turistička sezona je na pragu, građanima i turistima se treba predstaviti u pravom svijetlu i sve što planiranu dinamiku radova usporava ovog momenta nije u žiži naše pažnje – navodi Prijić za Radio Jadran.

Loše vremenske prilike ovom poslu ne idu na ruku, ali to ne može biti opravdanje za neispunjavanje preuzetih obaveza oko rekonstrukcije Gradskog muzeja, kaže Prijić.

Svi zaposleni su maksimalno angažovani u dijelu poslova koje mogu sami realizovati.

– Poslije dugo godina urađena je po zakonskim propisima kompletna i detaljna reinventarizacija-popis zbirki muzeja, počeli su restauratorski i konzervatorski radovi na oštećenim muzejskim eksponatima, sprema se novi, savremeni način prezentacije muzejskih postavki i još mnogo toga.

Uz veliko sopstveno angažovanje, pomoć Opštine, JP „Komunalno stambeno“, JUK „Herceg fest“ kao i donacija, makar i simboličnih, dobronamjernih sugrađana i lokalnih privrednika, posao oko vraćanja starog sjaja Gradskom muzeju mora da bude završen najkasnije za mjesec i po.

– Mogli smo i ove godine improvizovati  i učestvovati u manifestaciji Noć muzeja, ali smo smatrali da je bolje da se suočimo sa istinom da nam muzej u ovakvom stanju nije dostojan reprezent kulture grada. Bolje je da svi zajedno napravimo napor da sljedeće godine Noć muzeja obilježimo na način koji Herceg Novi zaslužuje – smatra v.d. direktor JU “Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković“, Đuro Beli Prijić.

5 Komentari

  1. Zaista, ovo je ozbiljan poduhvat, vrijedan pohvale i podrske.Konacno, neko sposoban da nesto napravi, svojim znanjem i uz podrsku lokalnih kom. preduzeca i gradjana. Samo naprijed…
    0    0

Ostavite komentar

*

code