Predavanja za osnovce radi bolje saobraćajne kulture

Predavanja za osnovce radi bolje saobraćajne kulture

0
Podijeli

Povodom 2. oktobra, Dana MUP-a, a u okviru projekta „Rad granične policije u zajednici, službenici Odjeljenja granične bezbjednosti i Centra bezbjednosti Herceg Novi, upriličili su predavanje na temu „Bezbjednost saobraćaja“.

Kako saopštavaju iz Odjeljenja granične bezbjednosti, predavanje je organizovano za 18 učenika područnog odjeljenja OŠ Dašo Pavičić u Sutorini i 7 učenika PO OŠ Milan Vuković na Kruševicama.

Picerija i restoran

„Ova predavanja nijesu važna samo za djecu već i za roditelje, jer će njihova djeca biti sigurnija i bezbjednija pri odlasku i povratku iz škole. Djeca će na ovaj način, umjeti da prepoznaju moguće probleme koji ih očekuju u saobraćaju“, ocijenili su OGB HN.

Učenici su upoznati sa svim što treba da znaju i kako da se ponašaju dok se nalaze u saobraćaju, kako bi bezbjedno učestvovali u svakodnevnim situacijama u saobraćaju na putu od kuće do škole.

Kontakt policajac OGB Herceg Novi Dragoslav Vlaović je održao predavanje đacima u Kruševicama. U saradnji sa vođom sektora Stanice policije CB Herceg Novi Veselinom Kovačevićem, službenikom na motoru i dva službenika saobraćajne policije sa patrolnim vozilom, isto predavanje održano je za đake u Sutorini. Prisutna je bila i patrola granične policije.

„Nadamo se da će ova aktivnost biti od koristi učenicima, posebno prvacima radi boljeg snalaženja u saobraćaju, s obzirom da je već godinama početak školske godine u znaku angažovanja službenika, kako bi djeca bezbjedno krenula u školu i savladala sva neophodna saobraćajna pravila“, zaključuju u OGB HN.

Učenicima su na kraju predavanja podijeljeni flajeri “Granična policija u zajednici“, koje je obezbijedio Sektor granične policije, kao i rasporedi časova koje je obezbijedio Centar bezbjednosti Herceg Novi.

„Zato smo daleko od toga da imamo dobro izučenu ovu grupu organizama i nadam se da će nekim narednim projektima biti prilike za njihovo detaljnije istraživanje. U Mediteranu ih ima za sada 230, dok ih je u Jadranu između 150 i 200 vrsta“, dodaje ona.
Među pronađenim vrstama postoje endemske, rijetke ali i vrste koje žive u koralima, kao što je recimo slučaj kod Rta Svete Neđelje. Osim toga posljednja istraživanja i popisom poboljšano je poznavanje biologije, ekologije i distribucije tih vrsta, a pronađene su i tri vrste koje su unešene u zaliv:
ton3 Vesna

„Jedna od vrsti aplysia tačkasta nađena je u Igalu prije pet ili šest godina ali se više nije pojavljivala. Druga dva puža koja su se ovdje odomaćila su bursatella lexie i melibe viridis. Razmnožavaju se i povremeno su im brojne populacije. Nijesu opasni za ljude nitiotrovni, ali svakako će uticati na živi svijet u našem moru. Ali tek nam predstoji izučavanje njihovog uticaja na biocenoze u moru“, kazala je Mačić.

Njihova jata najviše su skoncentrisana kod Tivta i dijelu kotorskog zaliva, na muljevitim podlogama, sa dosta materija koje se raspadaju jer im je to hrana, zaključila je Mačić.
Predstavnici Instituta za biologiju mora prikazali su predominantan uticaj koncentracije hranljivih materija u kontroli mikrobne zajednice u crnogorskom dijelu južnog Jadrana, stanje toksičnih i potencijalno toksičnih i štetnih planktonskih organizama zaliva te reviziju liste puževa golaća u Bokokotorskom zalivu.

Takođe, na kongresu je najavljen i kongres “Zaštita biodiverziteta Jadrana” koji će biti održan sljedeće godine u Kotoru, u organizaciji Institita za biologiju mora a u okviru projekta Monteaqua.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code