Predstavnice Herceg Novog na svečanostima povodom 650 godina od osnivanja Novog Mesta

Predstavnice Herceg Novog na svečanostima povodom 650 godina od osnivanja Novog Mesta

2416
4
Podijeli

novo mesto 110416Sekretarka za kulturu Opštine Herceg Novi, Tamara Lepetić, i rukovodilac Kancelarije za međunarodnu saradnju, Branka Mračević, prisustvovale su prošle sedmice svečanostima u Opštini Novo Mesto u Sloveniji, povodom 650. godina od osnivanja grada. Novo Mesto je jedan od gradova pobratima Herceg Novog.

Svečanoj sjednici prisustvovao i predsjednik Slovenije Borut Pahor, a domaćin je bio župan Opštine Novo Mesto, Gregor Macedoni.

Picerija i restoran

Lepetić i Mračević imale su veoma koristan susret sa glavnom i odgovornom za proces pripreme Novog Mesta za prateći grad Evropske prijestonice kulture, Sandrom Buršić. Razgovarale su o pripremi i realizaciji kandidature i razmijenile korisna iskustva rada na ovom velikom evropskom projektu.

Takođe, sastale su se sa zamjenicom direktora Srednje škole za ugostiteljstvo i turizam, Anitom Beguš, kako bi utvrdili detalje učeničke razmjene sa SMŠ “Ivan Goran Kovačić”.

Lepetić i Mračević su posjetile imanje na kojem se nalaze Srednja škola za ugostiteljstvo i turizam, kao i Srednja poljoprivredna škola. Specifičnost stručnih srednjih škola Novog Mesta se ogleda u tome što učenici borave na imanju škole na kojem se uzgaja stoka (preko 100 grla krava, konja, živine i ostale stoke), aktivno se bave poljoprivredom i preradom svih proizvoda i namirnica, a zatim i plasiraju svoju robu na tržište, kroz Gradski restoran u kojem učenici svakodnevno obavljaju praksu. Sve to i mnogo više imaće priliku da vide i hercegnovski srednjoškolci, kroz razmjenu koja je dogovorena zahvaljujući dobroj saradnji dvije opštine.

4 Komentari

Ostavite komentar

*

code