Predstavnice Opštine Herceg Novi posjetile Tehnopolis: Unaprijediti mjere podsticaja lokalnog preduzetništva

Predstavnice Opštine Herceg Novi posjetile Tehnopolis: Unaprijediti mjere podsticaja lokalnog preduzetništva

6
Podijeli

Opština Herceg Novi će u narednom periodu imati intenzivnu saradnju sa timom Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis, radi  koncipiranja i realizacije mjera podsticaja lokalnog preduzetništva kroz organizovanje obuka, radionica, treninga za zainteresovane, ali i kroz pružanje bespovratne finansijske podrške, u skladu sa mogućnostima u okviru ovogodišnjeg budžeta.

To je, kako saopštavaju iz lokalne uprave, zaključeno tokom jučerašnje radne posjete sekretarke za turizam, ekonomski razvoj i investicije Suzane Memarović i rukovodioca odjeljenja za investicije u tom sektoru, Branke Mračević, ovom centru u Nikšiću.

Picerija i restoran

– Posjeta Tehnopolisu podstaknuta je namjerama u opštinskom Sekretarijatu da se u narednom periodu posebna pažnja posveti razvoju preduzetništva na lokalnom nivou, te pripremi intenzivan program podrške svima koji su zainteresovani za pokretanje sopstenog biznisa ili razvoja postojećeg- navode iz Opštine.

Menadžerka biznis inkubatora IPC Tehnopolis Jelena Đedović, menadžer za upravljanje programskim aktivnostima i razvoj preduzetništva Đorđije Brkuljan i menadžer za upravljanje projektnim aktivnostima i razvoj preduzetništva Aleksandar Janičić predstavili su rad Tehnopolisa po sektorima, kao i dobra iskustva i prakse u dosadašnjem radu.

Jačanje i podsticaj preduzetništva u opštinama predstavlja jedan od ključnih preduslova održivog razvoja i na sastanku je konstatovano da je to ujedno i jedan od najvećih izazova za lokalne samouprave.

– Namjera Sekretarijata je da za narednu godinu u budžetu obezbijedi značajnija sredstva za podršku preduzetništvu na lokalnom nivou.

Dodatno, razmatrane su mogućnosti saradnje na projektima koje finansiraju međunarodni donatori i realizacija zajedničkih aktivnosti. Dogovoreno je partnerstvo na pozivima IPA programa  prekogranične saradnje čije raspisivanje se očekuje narednih mjeseci.

Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis osnovan je kao mjesto na kojem se mogu naći potrebne informacije i podrška za razvoj poslovne ideje, pokretanje privatnog biznisa, vođenje biznisa i mogućnosti pribavljanja finansijskih sredstava. Bavi se promocijom i razvojem preduzetništva, to jest osnivanjem novih i razvojem postojećih preduzeća na lokalnom i regionalnom nivou, promovisanjem i razvojem naučno-istraživačkih rezultata u cilju pospješivanja poslovanja preduzeća, kao i učestvovanjem u realizaciji različitih razvojnih projekata. Bitan dio poslovnih aktivnosti je i formiranje mreže institucija, privrednika i pojedinaca koji će biti podrška svim potencijalnim preduzetnicima, novoosnovanim i već osnovanim preduzećima.

6 Komentari

 1. Sad trenutno jedan radi za mnoge,broj im se ne zna,mora da razgoni,da se svađa,da se pravi lud i da bude opasan ako misli da išta zaradi,ali odoše živci u nepovrat,znači nema mu života.

 2. Bivsi privatnik je vrlo realno opisao stanje u privredi i kako se prema privatnicima ponasa drzava,koja od njih zivi i puni svoj budzet,ali to nije razlog da se nista ne preduzima i ne radi u opstini,i meni su ove dvije mlade djevojke primjer radnih i preduzetnih ljudi ,koje bi mogle da ne rade ali ipak biraju da rade i zarade svoju platu,i pomognu drugome.

  4
  5
 3. Mogu li nam ti strucnjaci predloziti samo 3 vrste djelatnosti, koje bi tokom cijele godine bile funkcionalne i minimalno profitabilne.

  14
  1
 4. Privatni posao se više ne isplati. Treba se zaposliti u Opštini, gigantu koji zapošljava najviše ljudi, ili u nekoj državnoj firmi ili ministarstvu. Privatnik ne može dobiti kredit (osim na početku), nema subote i neđelje, praznika, godišnjeg odmora. Povremeno ima više para nego drugi, ali vrlo brzo stižu inspekcije, policije, takse, PDV, kazne, i taj privremeni višak pretvaraju u manjak. Niti je posao siguran, niti je zarada i približno sigurna, čak ni izvjesna. Opštinski i državni organi, namjerno ili nenamjerno, tretiraju vas kao polukriminalce. Treba se hvatati državnog posla i ladovine i sačuvati živce. Dokaz: da je preduzetništvo dobro, ove dvije mlade žene bi i same bile preduzetnice, a ne bi radile u Opštini.
  Šta će biti za 10 godina, to niko ne može znati, ali danas je ovako.

  37

Ostavite komentar

*

code