Preko 20 miliona eura potrebno ove godine za komunalno uređenje Herceg Novog

Preko 20 miliona eura potrebno ove godine za komunalno uređenje Herceg Novog

1718
9
Podijeli

rasprava o uredjenju prostora hn 020216 2Za šire potrebe u izgradnji komunalne infrastrukture u Herceg Novom projektovani budžet za ovu godinu prelazi 20 miliona eura, kazao je na centralnoj javnoj raspravi o Nacrtu programa uređenja opštine Herceg Novi, sekretar za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Mladen Kadić.
Nacrt budžeta Opštine Herceg Novi planiran je u visini 16 miliona eura, mada je potreba za širim zahvatom uređenja potreba grada, pa će, kako se čulo, veliki broj objekata biti izgrađen iz kapitalnog budžeta Crne Gore, iz sredstava dobijenih iz IPA fondova, donacijama, zajedničkim učešćem građana i Opštine, a ne samo iz kapitalnog budžeta Opštine Herceg Novi.
Kadić je istakao da postoji i zakonska potreba za postojanjem ovakvog dokumenta koji bi prikazao sve potrebe opštine u izgradnji komunalne infrastrukture, te da će na osnovu sačinje liste prioriteta, biti rješavani problemi.
Grad je veoma zapušten naročito u dijelu vodovodnih i kanalizacionih instalacija, baš kao i puteva, trotoara i javne rasvjete i nedostaje planska dokumentacija:
– Ako uzmemo u obzir da je jako puno novca ubrano od naknade za uređenje građevinskog zemljišta, odnosno od komunalija u posljednjih sedam do osam godina, onda se može sa pravom postaviti pitanje zbog čega nam je grad u takvom stanju. U programu je jasno navedena planska dokumentacija koja treba da se radi, jer su planovi osnov razvoja nekog područja. Na žalost posljednjih godina, planovi ili nisu rađeni ili su se vrlo slabo radili. Preciznije u posljednjih sedam do osam godina, donesena je odluka o izradi većeg broja planova, ali za dobar dio njih više ni nema smisla nastavljati izradu – kazao je Kadić.
On je najavio da će cijela Opština biti pokrivena planskom dokumentacijom i to će opredjeliti razvoj grada u narednom periodu. Na žalost, na nekim pozicijima grada i nekim lokalitetima, to neće biti razvojni već sanacioni planovi i to zbog prethodne devastacije prostora.
Javna preduzeća moraju da urade na rekonstrukciji ili izgradnji svog dijela komunalne infrastrukture, tako da tu imamo i hidrotehničku infrastrukturu, izrgadnju i rekonstrukciju saobraćajnica i mostova, rekonstrukcija i izgradnja javne rasvjete, do objekata koji su od izuzetne važnosti za razvoj grada kao što su izgradnja javne garaže u centru grada, sanitarana deponija Duboki do, novo gradsko groblje.
– Tu je i izgradnja nove glavne autobuske stanice na lokaciju u Meljinama koja je po nama idealna, kao izgradnja nove Osnovne škole u Igalu za koju smo već aplicirali za kapitalni budžet Crne Gore, kazao je Kadić, dodajući da nije riječ o knjizi lijepih želja, već listi potreba grada.

Riječ građana

Picerija i restoran

rasprava o uredjenju prostora hn 020216 1Marina Andrić iz Meljina, istakla je probelm starog DUP-a i novih premjera zemljišta koji su „ispomijerali granice“ do mjere da su došle na pragove kuća. Takođe je ukazala na izgrađen put koji je predviđen DUP-om iz 1987. godine, a koji se još uvijek vodi kao privatno vlasništvo, te problem njegovog proširenja koji će zahvatiti 22 m2 njenog imanja.
Jasmina Vuković, iz MZ Herceg Novi, zahvalila se Kadiću što je prihvatio sugestije građana Starog grada koji je „14 godina bio izložen devastaciji“, pa sada mogu očekivati rasvjetu i uređenje ulica, stepeništa i trotoara.
Dušan Mašić iz naselja Drenovik, ukazao je na veoma loše stanje puta u ovom prigradskom naselju „kojeg su devastirali kamioni novobogataša gradeći vile“, nedostatak ulične rasvjete i problem septičkih jama koje se često izlivaju na saobraćajnicu.
Jovica Ogurlić, apelovao je na uređenje košarkaškog igrališta na Karači postavljanjem podloge nalik onoj koja se već nalazi na igralištu u naselju Savina i hitnu sanaciju Kanli kule, koja prijeti urušavanju. Smatra da bi Kanli kulu trebalo dati u zakup poput Mamule.
Stanko Vuković, je naglasio da se mora posvetiti više pažnje naselju Topla 3 u kojem je iz istih razloga koje je prethodno naveo Mašić, devastirana ulica, uništena javna rasvjeta i kanalizacija, a stanovnici nižih područja izloženi neredovnom vodosnabdijevanju.

9 Komentari

 1. Ako je postojao DUP ,a nije izrađen novi,zašto stari ne važi?Jesu li građani tu nešto zgiješili?Sva moja pitanja ćete dobiti naujedno?
  0  0
 2. Građanima bi bio red da se neko izvini što nema DUPa i da im se ponudi rješenje po onome što ima,a ne da čekaju kao budale ili da grade bez dozvole.
  0  0
 3. “izgradnja nove Osnovne škole u Igalu za koju smo već aplicirali za kapitalni budžet Crne Gore” – kad se moze ocekivati odgovor republickih organa po ovom pitanju?
  0  0

Ostavite komentar

*

code