Preko 2700 novskih penzionera prima socijalnu ili humanitarnu pomoć

Preko 2700 novskih penzionera prima socijalnu ili humanitarnu pomoć

2174
6
Podijeli

Na redovnoj godišnjoj Skupštini Udruženja penzionera Herceg Novi, u Institutu Igalo, je odlučeno da Aleksa Radulović bude opet predsjednik Opštinskog udruženja u novom četvorogodišnjem periodu.

U razgovoru za Radio Jadran, Radulović ističe da funkcija koju obavlja nije laka, zbog teške socioekonomske situacije u kojoj se nalaze penzioneri Herceg Novog:

Picerija i restoran

“Ima 6500 penzionera, od toga 193 ispod socijalnog minimuma. Čak njih 2723 jednom-dva puta godišnje primaju socijalnu, humanitarnu pomoć, što je najbolji pokazatelj u kolikoj bijedi ljudi žive i koliko je građana sa nevoljama. Loš socijalni i materijalni status znači i loš zdravstveni status”, pojasnio je Radulović.

U narednom periodu Udruženje će nastaviti borbu za veće penzije i poboljšanje statusa penzionera. Prioritet je rješavanje stambenih problema za penzionere koji nemaju sopstveni krov nad glavom.

“To nam je ostao kao ključni zadatak – dobijanje lokacije od Opštine za izgradnju stambenog objekta, za 106 ili 107 penzionera, prema popisu od prije dvije godine. No, u međuvremenu se taj broj ili smanjio ili povećao. Težih slučajeva je trenutno 31. Potpredsjednik Opštine nam je obećao, a mi smo već malim korakom i ušli u tu proceduru, jeste dobijanje lokacije u Barama”, kazao je on.

Penzioneri će nastojati i da isposluju veći broj besplatnih prevoznih karata u gradskom saobraćaju za socijalno ugrožene, jer Opština za sada Blueline-u plaća karte za samo 50 penzionera.

Poboljšanje je evidentno kad je riječ o zdravstvenoj zaštiti penzionera, jer sa Domom zdralja i Bolnicom Meljine imaju odličnu saradnju, a uslovi su poboljšani i u ambulantama u Bijeloj i Igalu. Međutim, penzioneri nijesu zadovoljni  statusom Bolnice Meljine, ističe Radulović:

“Mi smo kod Vlade i ministra pokrenuli proces da Bolnica uđe u javni sistem zdravstva kao državna, a ne privatna ustanova. Za to smo dobili i podršku Opštine. Po ugovoru je porodilište i 150 ležajeva trebalo da ostane”, kaže on.

Tražiće i proširenje liste za ljekove, da bi se izbjegle zamjene, participaciju za puni iznos ljekova kao i putne troškove, prijem u Klinički centar Crne Gore, te formiranje Regionalnog centra u Kotoru sa komisijom za odlazak u baro komoru.

6 Komentari

  1. Lako nam je za penzionere,oni su dobili penziju koju mi nikad nećemo viđet,poveliku i redovnu.Nema više,ali neka i nema kad se sve švercuje i laže,kad se grabi sebi,kad ne treba red i rad.Sami pali, sami se ubili.
    3    0
  2. 6500 GLASOVA + FAMILIJE ….. I ETO POBJEDE NA IZBORIMA…..KAD SE NE BI GLASALO ZA OVE NACIONALNE STRANKE VEC ZA SEBE….MOGLI BI SAMI FORMIRAT VLAST… A NE ZA MILA, ALEKSU, MEDOJEVICA I NJEGOVE, I SL. U PAMET SE PENZIONERI….
    4    3

Ostavite komentar

*

code