Preko 300 hiljada eura za gradnju i sanaciju pristaništa, mandraća, plaža

Preko 300 hiljada eura za gradnju i sanaciju pristaništa, mandraća, plaža

16
Podijeli

Izgradnja pristaništa – rampe u Kamenarima, koja bi trebalo da “rastereti” postojeće pristupne rampe koje koristi Pomorski saobraćaj AD, trebalo bi da počne sljedeće godine, kazali su Radiju Jadran u Morskom dobru. Javni postupak za izbor izvođača trebalo bi da bude otvoren u prvom kvartalu 2018. god, a vrijednost radova procijenjena je na 213 hiljada eura, kazala nam je pr Morskog dobra, Ivana Lazović:

“Lokacija novog pristaništa nalazi se pored sadašnje sjeverne rampe za iskrcaj automobila u pravcu Veriga. Pristanište je u obliku   kose rampe sa planiranom funkcijom i namjenom  kao i postojeće.   Razlog i osnovni cilj izgradnje pristaništa-rampe jeste funkcionalnije, bezbjednije i brže odvijanje  saobraćaja na trajektnoj liniji Lepetane-Kamenari. Dužina  pristaništa biće 14 metara. Izgradnjom ovog   pristaništa unaprijedio bi se promet vozila naročito u toku turističke sezone”, pojasnila je Lazović.

Picerija i restoran

Izgradnja pristaništa dio je aktivnosti koje Morsko dobro planira u novskoj opštini, o čemu su informisali predstavnike Opštine tokom radne posjete u drugoj polovini oktobra. Osim ovoga, kako je tada saopšteno, biće sanirani objekti obalne infrastrukture na 4 lokacije, za što je Morsko dobro opredijelilo preko 100 hiljada eura. Radovi bi, u zavisnoti od vremenskih prilika, trebalo da krenu do kraja godine ili početkom naredne, navela je Lazović:

“Radovi podrazumijevaju tekuće održavanje ili sanaciju postojećih kapaciteta,  ne izgradnju novih. Riječ je o  popunjavanju i betoniranju popucalih djelova, eventualna zamjena bitvi i slično. Za uređenje pristaništa Žanjice , radovi će koštati   44, 2 hiljade eura, za  pristanište i mandrać u Baošićima  je opredijeljeno  9,3 hiljade eura. Za tzv. “zaječarsko” mulo u Baošićima  ulaganje će iznositi 30,5 hiljada eura, te za pristanište i lokalni mandrać u Kumboru vrijednost radova je 14,7 hiljada eura”, istakla je Lazović.

Posao će izvoditi barska kompanija Đokić group, koja je već angažovana na sanaciji kupališta ispod Novosadskog odmarališta i na rekonstrukciji dijela Šetališta Pet Danica  od Galeba do kupališta Raffaelo.

Prethodno su za svaki objekat izrađeni elaborati iz kojih se jasno vide oštećenja i smjernice za sanaciju. Angažovan je i nadzor. Osim toga, u toku su pripreme za sanaciju plaže i obale u Njivicama ispred rezidencijalne vile, a biće završeni do 15.januara 2018.godine. Biće okončana i gradnja hotelskih plaža, Parka, Delfina i Žagera u Bijeloj.

Napreduje sanacija kupališta ispod Novosadskog

Uprkos lošem vremenu, koje povremeno zasutavlja radove, sanacija urušenog dijela kupališta ispod Novosadskog odmarališta ide planiranom dinamikom. Od početka sanacije ( 17. novembra ) obavljen je veći dio posla, odnosno 70%.

„Uklonjene su urušene ploče, ozidana je obalna utvrda, a nakon stabilizacije vremenskih prilika uslijediće i betoniranje. Završetak radova očekuje se krajem januara sljedeće godine“, kazali su u Morskom dobru.

Prvobitno je bilo planirano da radovi traju 20 dana, međutim, loši vremenski uslovi i hidrološka situacija uslovila je kratkotrajni prestanak radova. U sanaciju  će Morsko dobro uložiti skoro 20 hiljada eura.

Inače,  dio ovog  kupališta urušen je još prošle zime, kada su jaki valovi “slomili” betonske ploče  na nekoliko manjih djelova. Budući da taj dio nije bio bezbjedan za korisnike,  postavljena je zaštitna ograda, a kupalište nije moglo biti ponuđeno u zakup.

16 Komentari

 1. Ovo sto radi JP Morsko dobro Budva ovo je sramota prvo za nasu opstinu HN pa onda za malo mjesto Kamenare.Okupirali su i unistili nKamenare,i zamislite Dejan Ban poceo catarama 1901.god.Za ovu planiranu gradnju bez konsultacije sa mjestanima,a posebno opstine HN je demonstracija sile iz PG koju poslusnici u Budvi sprovode.Pozivamo nadlezne iz nase opstine i da nam pokazu sta to hoce da rade mocnic i u Kamenarima.Prvu su dgli opstinske catare uz pomoc dva-tri nesretna Bokelja,a onda od rta Sv.Nedelja do Veriga rade sto hoce.
  Na Verigama na jednoj najopasnijoj krivini,dje je do sada bilo bezbroj udesa punu liniju zbrisali da bi se moglo sto boljr prici lakrdiji od restorana,koji je zatvorio pogled na istorijski grad koji se zove Perast.Kamenarci ne dajte gradnju Dejanu Banu.koga podrzava JP Morsko dobro preko PG.

  6
  1
 2. Ovo je sramno!!! Sad mi padaju na pamet samo neki koji pravdaju djelovanje Morskog dobra!!! Ovo nikako ne mogu biti opstinski prioriteti!!! Prvo su izgradili Podgoricu sa nasim parama, a sad kao ulazu!!!

  11
 3. Jeste li gledali ovu Djokic grupu kako sanira 10 malih metara plaze….prvo su razbili polomljene betonske ploce ok,pa sav sut sklopili i pripremili za zavrsni rad,pa onda 10 suncanih dana nisu radili nista dok nije dosao jugo pa im sve razbio i odnio opet u more,pa su oni opet nanosili sve ispocetka.Ja ne znam koji su ovo amateri,ali ovo bi dva radnika sa masinama uradila za tri dana sve…kuku nama ko bira firme na tenderu

  18
  1
 4. Jel realno da oni sa 200hiljada finansiraju privatniku pristup ??? pa ljudi moji em sto ima benificije sve od goriva pa nadalje i ne zna se koje milione zaradi ljeti oni mu jos finansiraju izgradnju obale.

  28
  1
 5. LUD,ZBUNJEN,NORMALAN
  Ko je ovdje ko,stvarno se ne zna.
  Više od 2/3 opredjeljenog novca ide privatnom preduzeću koje je kupilo Pomorski saobraćaj.
  Šta ovdje dobijaju Opština i građani?
  Brži pristup trajektu,a Pomorski saobraćaj brže ubiranje basnoslovnih prihoda.
  Ostalo je krpljenje nekih mandraća.
  Još jedno prelivanje državnog novca u privatni džep.

  27
  1
 6. Zbog ovog je srušena zgrada na krajnjoj stanici gradskog autobusa.

  Sve se radi sa određenim razlogom – korak po korak ….

  31
  1

Ostavite komentar

*

code