PREKO 32 HILJADE TURISTA OBIŠLO KANLI KULU I FORTE MARE

PREKO 32 HILJADE TURISTA OBIŠLO KANLI KULU I FORTE MARE

221
0
Podijeli

Tvrđave Forte Mare i Kanli kula biće otvorene za posjetioce do sredine oktobra, ukoliko dozvoli vrijeme, sa nešto manjim brojem zaposlenih.

Međutim, prvi put od 15. septembra “Herceg fest” će u saradnji sa TO Herceg Novi organizovati program posjeta za putnike sa kruzera, kazao je za Radio Jadran, direktor te ustanove koja gazduje tvrđavama, Stevan Koprivica. To bi bilo prvi put i da Novi bude uključen u izletničke programe za putnike sa velikih brodova koji godinama grad samo posmatraju kada ulaze i izlaze iz zaliva.
Tokom protekla dva mjeseca dvije od 6 gradskih novskih tvrđava posjetilo je preko 32 hiljade gostiju:
– Tu ne računam ljude koji su dolazili na kulturne manifestacije, koncerte, predstave, a prvenstveno Filmski festival, koji bilježi najveću posjetu. Za početak ovakvog poslovanja, možemo da budemo zadovoljni, ali ostalo je još mnogo pitanja i nepoznanica – ističe Koprivica.
Herceg Novi je tek počeo da valorizuje turistički ono što sa svojim tvrđavama i bedemima odavno rade u Dubrovniku i Kotoru. Ako se zna da samo u jednom danu, 3 km duge bedeme Dubrovnika, po cijeni karte od 15 eura, obiđe preko 8000 gostiju sa kruzera, onda je računica jasna. U Novom:
– Ideja “Herceg festa” je bila da u saradnji sa TO obogati ponudu, samim tim i da cijena karte bude veća. Nije bilo vremena za to. Cijena je sada zaista simbolična, jedan euro za individualne posjete, a 50 centi za organizovane i ispod je svih finansijskih kalkulacija i normi. Obogaćivanjem programa iduće sezone ta karta biće nešto skuplja, a gosti će imati bolju informaciju i doživljaj, ugledajući se na tretman sličnih istorijskih i kulturnih vrijednosti u okruženju – ističe Koprivica.
U Herceg festu su vodili računa i o slabije platežnim gostima, pa su i zato prilagodili ulaznice, jer za euro sad mogu da razledaju tvrđave, da fotografišu panoramu grada i dobiju po koju informaciju.

Picerija i restoran

NEOPPHODNA ZAŠTITA I REKONSTRUKCIJA TVRĐAVA

Za ovu sezonu na novskim kulama i zidinama iz turskog perioda tek su otklonjeni tragovi dugogodišnje nebrige zakupaca. Njihovo stanje nije dobro i iz lokalne samouprave nagovještena je mogućnost njihove obnove i zaštite uz pomoć kapitalnog budžeta države. O takvoj mogućnosti za Kanli kulu govorio je nedavno na pressu, sekretar za prostorno planiranje, Mladen Kadić.
Kakvo je stvarno stanje novskih tvrđava bilo je prvo da provjeri direktoru Herceg Festa, Stevanu Koprivici, kada je preuzimao dužnost prije par mjeseci.
– Postoji i video dokumentacija o poražavajućem stanju gradskih kula. Komunalne službe su pomogle da za ovo ljeto elementarno obavimo čišćenje i uređenje ovih prostora koji predstvljaju kulturološki i turistički potencijal. Velika je investicija zaustaviti njihovo propadanje, pogotovo Kanli kule, riješiti inftarstrukturu. Forte mare je u boljem stranju čak postoji interesovanje Unesco-a da je uzme pod svoj zaštitni okvir – kaže naš sagovornik.
U Herceg festu mogu da gradu-osnivaču ponude ljudske i tehničke resurse kako bi započela ozbiljna i neophodna rekonstrukcija, prije svega Kanli Kule. S druge strane, ove sezone bili su suočeni i sa neobjašnjivim vandalizmom pojedinih posjetilaca. Sa gotovo svakodnevnim uništavanjem sanitarija, pisanjem grafita, nijesu mogli da se izbore mladi zaposlpeni preko Biroa rada i Srednje škole.
Oni nisu bezbjednjaci, a i Herceg Fest nije Komunalno preduzeće, ističe Koprivica, vjerujući da je time što su prvi put poslije mnogo godina aktivirane obje tvrđave u kulturnom i turističkom smislu napravljen, ipak, prvi značajan korak.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code