Prekobrojni “omča o vratu” lokalnoj samoupravi

Prekobrojni “omča o vratu” lokalnoj samoupravi

1781
17
Podijeli
 

images_slike_dogadjaji_2015_politika_februar_cg_zastva_opstinaU Herceg Novom, malom gradu, velikih i neiskorišćenih mogućnosti, posljednjih mjeseci jedna od aktuelnih tema je zapošljavanje u javnom sektoru, pogotovo u opštinskim službama. Po nekim pričama, konkurs je samo formalnost. Dovoljno je nekada jedan telefonski poziv i određeno lice biće zaposleno u nekom javnom preduzeću, Sekretarijatu ili Agenciji.
Za vrijeme prošle vlasti pričalo se da je toliko zapošljavala radnika da nije bilo dovoljno stolica u opštinskim i kancelarijama javnih preduzeća da svi sjednu.
Za novu, opet nešto slično, tim prije jer je znatno povećan i fond za plate. Kritike opozicije, a objašnjenje iz vlasti koje se moglo čuti i na prošloj Skupštini jeste da su se suočili sa naslijeđenim nestručnim kadrovima, kao i obavezom isplata deset bivših funkcionera. Međutim, zbog nedostatka stručnih i sposobnih u opštinskoj administraciji iz vladajuće koalicije priznali su da su morali da zaposle još 20 službenika. Broj stalno zaposlenih je 235 i još 420 u javnim preduzećima i ustanovama. Za sve njih je godišnje potrebno obezbjediti 3,2 miliona eura.
Iako se komentariše da je došlo i do novog zapošljavanja u preduzećima i institucijama, čiji je opština osnivač, to iz lokalne samouprave negiraju. Svjesni su da u sopstvenim redovima imaju bar 100 prekobrojnih. To treba i da potvrdi analiza Fakulteta za organizacione nauke iz Beograda. Rok je mart iduće godine, a onda će biti napravljena nova sistematizacija u Opštini, vjerovatno i u javnim preduzećima i ustanovama.
Sve može potrajati još najmanje pola godine. Šta u međuvremenu sa “viškom” starih, a možda i novih kadrova? Jer, jedva njih 14-oro je otišlo u penziju ili je zatražilo otpremninu, za što je izdvojeno 150 hiljada eura. Osim toga, još nijesu završene kadrovske smjene u svim javnim ustanovama i preduzećima, pa je neminovno za očekivati dalji rast zapošljavanja u javnom sektoru. Budžet za ovu godinu je skresan za 3 miliona eura. Za sljedeću, ukoliko ne dođe do značajnijih investicionih ulaganja, teško da će biti projektovan na više od sadašnjih 11,5 miliona eura, a treba “namaknuti” sredstva za plate.

17 Komentari

 1. Zasto “High” mislis da neko sa strane treba da ima vecu prednost u zaposljavanju od Novljana?Pa ta ista Natasa Music Potkonjak, Novljanka sa Poda, iz cuvene porodice Music, je i osnovala upravu lokalnih javnih prihoda i to je sa saradnicima odlicno radila!Komentar ti je bez veze!!!

 2. Neka su primili ljude da rade,trebaju i još brazovanih primiti -jer u gradu ionako ništa ne radi ,moraju ljudi negdje zaraditi platu ,a ne samo onaj mali broj privilegovanih???

 3. Upucena sam i boli me sto sadasnja vlast ostavlja rukovodice smjenjenje za sefove i to sa platama od 1000 e ! Poput Ljupka u HF kao sef pravne sluzbe, Savo Morovoc sef Sportske hale, Natasa M Potkonjak sefica revizije itd itd nesvesni koliko potencijala ima u strucnim Novljanima koji bi dosli iz drugog grada poput npr mene i mog drustva koji zivimo i gradimo karijeru u Podgorici a znam da ne mogu konkurisat na radno mjesto ako….

 4. Ovaj komentar DRK me nasmijao do bola pogodjen centar i pravi nadimak za ovakvog lika. On je od sada za mene DRK.

 5. cak nije ni problem koliko ih radi nego sta rade? pogledajte urbanizam,nikada doci do dozvole,a sve ih je vise na tom spratu,sta rade? siroki put uz toplu 3 i dalje nepokosen,trava ide na ulicu,i dalje ista prica!ne daj boze da vam pukne cijev za vodu,zaposlenih mali milion a niko ne radi,itd,itd

 6. greška ove vlasti je što nije uradila ono što su uradili predhodnici 2000.god. prekonoći su svi koji nisu bili njihovi išli doma,bez imalo sentimentalnosti ,bilo da su radili u opštini ili nekoj ustanovi i preduzeću koje je na budžetu.Molim da mi niko ne odgovara kako ovo nije tačno,TAČNO je 100% !!!

 7. Novih, i to samo u opstini nije 20, nego preko 50, plus javna preduzeca i sl. A i s njihovom , nazovi, strucnoscu ne vidimo da se ista maklo s mrtve tacke

 8. DRK, je pricao o javnom konkursuma,strucnjacima za ljudske resurse koji ce da ocjenjuju kandidate na konkursima,o neprihvatljivim V.D. stanjima ,koje je ,,gajila,, SNP vlast,o prekobrojnima u Opstini.DRK je zaposlio 50ljudi,kojima je najvaznija referenca da su sa njim isli u srednju skolu,(jer on na fakultet nije ni isao)svi su u V.D stanju ,konkursi su JAVNI,jer se odvijaju na JAVNOM mjestu AUTOBUSKOJ STANICI.DRK je VRH, kad mu se tako dopusta!DRK-u nema ko da kaze ko je i sta je.DRK…..

 9. Koje je to velike investicije zapocela prosla vlast? Mora da sam prespavao te dane. Jedino sto su radili je zaposljavali i davali plate,mada npr u Vodovodu su ipak kasnile preko godinu dana. Ne gledaj sve kroz snp/nova naocare

 10. Koliko su predhodni bili sposobni i skolovani govori podatak da je opstina Herceg Novi jedina bila bez dugova redovno izmirivala sve obaveze i zapocela velike investicije koje vi ne mozete ni da zavrsite a kamoli da zapocnete nove. Gospodo prodje godina sta to uradiste dobro za grad osim zaposljavanja podobnih.

 11. Prekobrojni\podobni\pogodni??? Kada ce struka doci na red??? Mijenjali smo vlast ali dok ocistimo njihove kadrove koji su se zaheftali za stolice proce dosta vremena. 3,2 miliona pa pola je sigurno bacenih i nezaradjenih para.

 12. Najgore je sto medju tim prekobrojnim a i tim se tek zaposlise,a onima sto stvarno trebaju i rade nema lojalnih.Svi cekaju neke promjene.

Ostavite komentar

*

code